Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 4

Pressemelding fra Skattedirektoratet datert 5. november 1997.

Skattedirektoratet retter opp feil for trygdede

       Ved en feilsøkingskontroll blant 315.000 skattytere, fant Riksrevisjonen feil ved trygdeavgiften for 203 trygdede og pensjonister under 70 år. Feilene, som blant annet skyldes feilføring i selvangivelsene, gjelder bare denne gruppen pensjonister, og er i de fleste tilfeller allerede rettet opp. Skattedirektoratet har bedt likningskontorene om å kontrollere og å rette opp slike feil for resten av denne gruppen. Dette arbeidet er allerede i gang.

       Riksrevisjonens undersøkelse gjelder likningen for inntektsåret 1995. For inntektsåret 1996 var dette en obligatorisk kontroll for likningskontorene.

       - I utgangspunktet er det en stor oppgave i ettertid å kontrollerer likningen av enkeltposter for store grupper, sier skattedirektør Bjarne Hope. Nærmere undersøkelser kan imidlertid tyde på at feil beregning av trygdeavgift har rammet et fåtall. Pensjonister og trygdede er blant de grupper som etaten alltid har lagt vekt på å rette opp feil for. Vi har nå funnet en framgangsmåte som gjør det mulig å håndtere en slik kontroll og å rette opp slike feil. Skattedirektoratet besluttet derfor å be likningskontorene om å sette i gang dette arbeidet, sier skattedirektør Bjarne Hope.

       Bare pensjonister og trygdede som er under 70 år og som har levert fullstendig selvangivelse, kan få slike feil i trygdeavgiften. Feilene kan oppstå når en skattyter fører pensjon i posten for lønn i stedet for i posten for pensjon i selvangivelsen. De aller fleste slike feilføringer blir imidlertid oppdaget og rettet opp. De som har levert forenklet selvangivelse vil ikke få slike feil, fordi innrapporterte beløp fra trygdekontor og pensjonsutbetalere legges til grunn ved likningen.

       For pensjonister som har fylt 70 år, vil en feilføring i selvangivelsen ikke føre til feil ved likningen. For denne store pensjonistgruppen beregnes trygdeavgiften automatisk med 3 prosent både for pensjon og lønn.

       Av pensjon og trygd skal det alltid betales 3 prosent i trygdeavgift. Av lønn er trygdeavgiften 7,8 prosent for skattytere mellom 17 og 69 år.

       Pensjonister og trygdede kan også selv kontrollere om de har betalt riktig trygdeavgift. På skatteoppgjøret for 1995 står både lønn og pensjon og hvilken prosentsats for trygdeavgift som er betalt. For 1996 er det enda enklere å kontrollere. Utskrift av likningen som ble sendt sammen med skatteoppgjøret i høst, viser bl.a hvilke beløp som er skattlagt som pensjon og hvilke som er skattlagt som lønn. Beløp og prosentsats står også på skatteoppgjøret.