Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om klage fra D.S datert 12. mai 1997 vedrørende tjenestetvist med Finansdepartementet.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 38 (1997-1998)
  • Dato: 09.12.1997
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Innhold

       Komiteen mottok første gang 24. september 1996 en henvendelse fra D.S vedrørende hennes tjenesteforhold til Finansdepartementet. I den forbindelse tok komiteen muntlig kontakt med både D.S, Administrasjonsdepartementet og Finansdepartementet for å innhente nærmere opplysninger om saken. Av telefonsamtale 23. januar 1997 med D.S fremgikk det at hun hadde fått tilbud om en ny stilling i Toll- og avgiftsdirektoratet. Komiteen tilskrev D.S 12. februar 1997 og antok at klagen, jf. brev av 24. september 1996, ikke lenger var aktuell.

       Komiteen mottok imidlertid 12. mai 1997 klage fra D.S over Finansdepartementets behandling av henne. Klagen ble referert i Stortinget 22. mai 1997 og oversendt kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre behandling, jf. Stortingets Forretningsorden § 12 pkt. 8, bokstav f. Bakgrunnen for D.S s klage var at hun mente seg (urettmessig) utestengt fra sin stilling som rådgiver i Skatteavdelingen i Finansdepartementet.

       Finansdepartementet vedtok 22. september 1997 at D.S skulle gis avskjed fra stillingen i departementet med hjemmel i tjenestemannsloven § 15, første ledd, bokstav a. Finansdepartementet begrunner vedtaket med at D.S gjentatte ganger, og på tross av påbud og advarsel, ikke har møtt opp til arbeid i departementet.

       Komiteen tilskrev Finansdepartementet 6. november 1997 hvor man ba om departementets kommentarer til saken. Komiteen mottok svar fra departementet 2. desember 1997.


      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til at Stortinget 22. mai 1997 oversendte klage fra D.S datert 12. mai 1997 vedrørende tjenestetvist med Finansdepartementet til videre behandling i komiteen.

       Komiteen viser til brev av 12. mai 1997 fra D.S til Stortinget om klage på saksbehandling i Finansdepartementet som følge av at hennes midlertidige stillingshjemmel som rådgiver i Finansdepartementets skattelovavdeling ble inndratt pr. 31. desember 1993. Komiteen viser videre til at klagen ble referert i Stortinget den 23. mai 1997, og oversendt kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre behandling. Daværende kontroll- og konstitusjonskomité besluttet samme dag på grunn av valget å oversende saken til den nye kontroll- og konstitusjonskomiteen for behandling.

       Komiteen viser til brev fra Finansdepartementet datert 2. desember 1997 som redegjør kort for saksforløpet i forbindelse med oppsigelsesvedtak av 13. juli 1995. Komiteen har videre merket seg at departementet fattet avskjedsvedtak overfor vedkommende den 22. september 1997. Komiteen har merket seg at D.S har påklagd avskjedsvedtaket og at saken nå er oversendt Planleggings- og samordningsdepartementet for endelig behandling av Kongen i Statsråd. Komiteen har også merket seg at saken kan bringes inn for domstolene på et senere tidspunkt.

       Komiteen har gjennomgått saken, men finner ikke grunnlag for Stortinget til å ta stilling i denne type personalsaker. For det første vil komiteen påpeke at saken ikke er ferdigbehandlet i siste ankeinstans, og for det andre mener komiteen at denne type tilsettingssaker prinsipielt må ansees som en type personalsaker som eventuelt bør vurderes av domstolene, etter sluttbehandling i siste ankeinstans, og ikke av Stortinget.



Komiteen har for øvrig ingen merknader og anbefaler Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

       Klage fra D.S foranlediger ingen ytterligere forføyning fra Stortingets side.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 9. desember 1997.

Jørgen Kosmo, Svein Ludvigsen,
leder og saksordfører. sekretær.