Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe Fossli, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen, Anne Helen Rui, fra Fremskrittspartiet, lederen, Hans J Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Dagrun Pedersen, fra Høyre, Ingvald Godal og fra Senterpartiet, Tron Erik Hovind, har merket seg at i forhold til inntekter bevilget i S III 1997 var det en netto merinntekt på 136,425 mill. kroner, mens brutto merinntekt er på 144,947 mill. kroner, og at differansen skyldes at Forsvaret får beholde 75 % av inntekter ved salg av eiendommer, mens resten blir ført tilbake til Statskassen.

       Komiteen har videre merket seg at de økonomiske problemene i FN har ført til store forsinkelser i overføringer av skyldige refusjoner, og at dette også har resultert i at utbetalingene skjer på kort varsel. Dette har ført til at regelen om kun 5 % av sum 01 og 11 på samme kapittel kan overføres til neste år har vært overskredet, og departementet foreslår derfor at midlene blir bevilget i forbindelse med behandlingen av denne proposisjonen. Komiteen støtter dette forslaget.

       Når det gjelder omdisponeringer og de forklaringer som er gitt av departementet på utgifts- og inntektsendringene, har komiteen ingen merknader.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre kan ikke se at utgifter knyttet til omstilling i forsvarskommuner bør belastes et allerede stramt forsvarsbudsjett. Disse medlemmer viser til at betydelige mengder materiell over år har blitt tatt ut fra Forsvarets mobiliseringslagre, brukt og slitt under FN-operasjoner uten i særlig grad å bli erstattet. Dette har betydning for vår egen beredskap. Disse medlemmer går derfor i mot å bevilge kr 10.000.000 på kap. 1719 post 60, men foreslår å redusere nedskjæringen på kap. 1760 post 45 med kr 10.000.000 for å styrke dette kapitlet..

       Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

Kap. 1760 Nyanskaffelser av materiell og nybygg og
  anlegg
   45 Store nyanskaffelser,
        kan overføres, kan nyttes under
        kap. 1790, post 45,
        reduseres med kr 155.263.000
        fra kr 5.440.632.000 til kr 5.285.369.000