Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Om fullmaktene

Til Stortinget

       Den forberedende fullmaktskomité som det 141. Storting valgte til å avgi innstilling om fullmaktene for stortingsrepresentantene og deres vararepresentanter på det 142., 143., 144. og 145 Storting, la fram sin innstilling 30. september 1997.

       Da Stortinget trådte sammen 1. oktober 1997, ble følgende representanter valgt til medlemmer av fullmaktskomiteen:

       Karin Andersen, Haakon Blankenborg, Aud Blattmann, Åse Gunhild Woie Duesund, Laila Kaland, Rune E Kristiansen, Berit Brørby Larsen, Lars Gunnar Lie, Kjellaug Nakkim, Hans J Røsjorde, Einar Olav Skogholt, Lodve Solholm, Siri Frost Sterri, Marit Tingelstad og May Britt Vihovde.

       Fullmaktskomiteen valgte samme dag Berit Brørby Larsen som leder, Hans J Røsjorde som nestleder og Lars Gunnar Lie som sekretær.

       Stortinget oversendte i sitt møte 1. oktober 1997 innstillingen fra den forberedende komité til fullmaktskomiteen.

       Innstillingen fra den forberedende komité følger som trykt vedlegg 1. Som vedlegg 2 følger en fylkesvis oversikt som viser partienes stemmetall og fordelingen av distriktsmandatene, som vedlegg 4 følger et sammendrag av Riksvalgstyrets oppgjør, og som vedlegg 5 en fylkesvis oversikt over valgte representanter og vararepresentanter. Som vedlegg 6 følger en tabell med fylkesvis oversikt over antall avgitte og forkastede forhåndsstemmegivninger (A) og oversikt over antall stemmer som er forkastet av visse bestemte grunner (B). Tallene i vedlegg 6 er innhentet fra fylkesvalgstyrene.

       Komiteen oppsummerer en del av de forhold som den forberedende komité har pekt på:

- Det bør fastsettes formular for fylkesvalgstyrets møtebok.
- Stemmestyremedlemmer og valgfunksjonærer må få grundig opplæring om de regler som gjelder og om hvordan møteboken skal føres.
- Hensiktsmessigheten av at kommunene har så stor valgfrihet til å bestemme tidene for åpning og lukning av valglokalene, bes vurdert.
- Det blir pekt på forskjellige feil som er gjort ved poststemmegivningen.
- Det bes vurdert om noen av fristene i forbindelse med forhåndsstemmegivningen bør endres innenfor rammer som ivaretar de forskjellige hensyn.
- Kravene til papirkvalitet for stemmesedlene er ikke tilstrekkelige, og departementet bes arbeide videre med problemet «sammenklebing» av stemmesedler. Mer må også gjøres for å sikre at de som tar stemmesedlene ut av konvoluttene er oppmerksom på dette problemet.
- Det bes vurdert hva som kan gjøres for å unngå at velgere legger ulike stemmesedler i konvolutten uten å være klar over dette.
- Det bes overveid hva som kan gjøres for å unngå at klebelapper med blindeskrift blir brukt som stemmesedler og forkastet.
- Det bes vurdert om loven bør endres slik at stemmesedler med kandidatnavn til sametingsvalget kan godkjennes hvis de lyder på et registrert parti som stiller liste også ved stortingsvalget.
- Det blir påpekt at valgkortene hadde en misvisende tekst.
- Det bes overveid hva som kan gjøres for å unngå at velgere legger valgkortet i stemmeseddelkonvolutten ved stemmegivning på valgtinget.
- Det bes fastsatt regler om oppbevaring av innholdet fra urner som blir tømt av stemmestyret i løpet av valgdagen.
- Det bes overveid hva som kan gjøres for at rullestolbrukere kan nå alle stemmesedlene.
- Det bes overveid om loven bør endres slik at norske borgere som er bosatt i utlandet kan utøve stemmerett uten å trenge å søke om å bli manntallsført.

       Fullmaktskomiteen viser til det som er uttalt i innstillingen fra den forberedende komité, og er enig i de merknader som den har gitt uttrykk for.

       Komiteen vil for øvrig bemerke at det bør vurderes om det kan gjøres forbedringer i de tekniske og praktiske løsninger i forbindelse med håndtering og forsendelse av forhåndsstemmer, med sikte på at flest mulig forhåndsstemmer skal komme tidsnok fram til vedkommende valgstyre.

       Skriftlig klage må være kommet inn til valgstyret, fylkesvalgstyret, fylkesmannen, departementet eller Stortingets kontor innen kl. 15 første onsdag etter valgdagen, jf. valgloven § 70 annet ledd og § 71 annet ledd. Etter at den forberedende fullmaktskomité avga sin innstilling, er det fra Kommunal- og arbeidsdepartementet innkommet til Stortinget en klage fra S.I, Oslo. Klagen ble mottatt i Oslo bystyres sekretariat torsdag den 18. september, det vil si dagen etter at klagefristen utløp. Klagen kom til departementet 30. september fra Oslo kommune.

       Komiteen viser til at klagen er fremsatt for sent, og finner derfor ikke grunn til å ta stilling til innholdet i den.