Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, lederen Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, har merket seg at Riksrevisjonens undersøkelse avdekker uklarheter hva gjelder ansvars- og myndighetsforhold av den overordnede organiseringen av prosjektet Nytt Rikshospital. Riksrevisjonen peker på at det ble presisert fra sosialkomiteens flertalls side i Innst.S.nr.215 (1991-1992) nettopp at det måtte være klare ansvarsforhold. Komiteen vil påpeke at klare ansvarsforhold i styring og kontroll kan være en avgjørende faktor i gjennomføringen av denne type prosjekter. Komiteen er positiv til at Riksrevisjonen fokuserer også på denne type problemstillinger.

       Komiteen vil for øvrig understreke at dersom Regjeringen velger ikke å legge vekt på et komitéflertalls merknader, bør Stortinget i det minste bli orientert om dette.

       Komiteen er enig i Riksrevisjonens vurdering om at det kan ha blitt svakere politisk styringsmyndighet enn det sosialkomiteens flertall forutsatte. Riksrevisjonen viser her til at enkeltrepresentanter i styringsgrupper kan blokkere avgjørelser rettet mot egen instans.

       Komiteen har også merket seg spørsmålene Riksrevisjonen reiser om den valgte organisasjonsmodellen er tilstrekkelig effektiv dersom det oppstår problemstillinger som trenger rask avklaring.

       Komiteen registrerer at Sosial- og helsedepartementet mener å ha ivaretatt Stortingets intensjon, men erkjenner at styringsgruppens mandat ikke gir et korrekt uttrykk for dens reelle funksjon og myndighet.

       Komiteen registrerer videre at Riksrevisjonens påpekninger har ført til at departementet erkjenner dette forhold og at styringsgruppens mandat vil bli endret.

       Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonen foretar løpende oppfølging av store statlige prosjekter.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag om at saken tas « Til orientering ».