Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Fastlegeordningen for den samiske befolkningen

5.1 Sammendrag

       Det vises til at NOU 1995:6 , Plan for helse- og sosialtjenester til den samiske befolkning i Norge, slår fast at det i Norge må være en integrert og samordnet helse- og sosialtjeneste for den norske og den samiske befolkning, men at det må tas tilstrekkelig hensyn til den samiske befolkningens særskilte behov og situasjon.

       Det framholdes at en fastlegeordning kan bidra til å redusere to viktige problemer i forholdet mellom den samiske befolkning og allmennlegetjenesten:

- misforståelser mellom pasient og lege knyttet til språk- og kulturbarrierer
- mangelfull treffsikkerhet i det forebyggende arbeid

       Departementet foreslår:

- at det for samiskspråklig pasienter skal være mulig å velge lege også utenfor egen bostedskommune dersom de derved vil kunne sikres samisktalende lege
- at ordningen skal legges spesielt til rette for reindriftsbefolkningen.
- at ved valg av fastlege skal samiskspråklige pasienter med stort behov for legetjenester, f.eks. personer med kroniske sykdommer, og enspråklige samisktalende innbyggere, prioriteres dersom de velger en lege med samiske språkkunnskaper i kommunen
- at informasjon om fastlegeordningen, og om de legene det kan velges mellom, skal være spesielt målrettet for den samiske befolkning
- at i videre- og etterutdanningsammenheng må kunnskaper om samisk kultur og om den samiske befolknings problemer i møte med norsk allmennhelsetjeneste få større plass.
- at det iverksettes lokale forsøk for å skaffe sikrere kunnskap om hva som er barrierene i samhandlingen mellom allmennlegene og den samiske befolkning og hvordan disse kan reduseres.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til NOU 1995:6 Plan for helse- og sosialtjenester til den samiske befolkning i Norge og til Sametingets uttalelse der det påpeker nødvendigheten av en samisk tolketjeneste og at pasientrettighetsloven må utformes slik at samiske pasienter får samme rett til bl.a. helsetjenester som andre i Norge.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil videre peke på behovet for kompetanseutvikling hos helsepersonell i samisk språk og kultur og utdanning av fagfolk med samisk språk- og kulturbakgrunn.

       Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, har merket seg at det i forslaget til fastlegeordning for den samiske befolkning er tatt særlige hensyn til de språkbarrierer som finnes, til samenes bo- og arbeidsforhold ved valg av lege og til behovet for å få til bedre samhandling mellom allmennlegene og den samiske befolkning.

       Dette flertallet slutter seg til de forslag som fremmes i meldinga.