Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at den nye protokollen med bindingslister medfører ytterligere åpning av internasjonal tjenesteyting på området grunnleggende teletjenester, dvs. retten til å anlegge, drive og eie infrastruktur, samt å tilby taletelefoni. Avtalens ikrafttredelse blir 1. januar 1998. Dette er det samme tidspunkt som er fastsatt for avvikling av resterende eneretter innen telesektoren innenfor EØS-området.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er positiv til dette og vil understreke at avtalen er viktig for norske telebedrifters konkurransemuligheter i utlandet, særlig på satellitt og mobilområdet. Avtalen vil i tillegg kunne bidra til mer effektiv konkurranse om oppdrag i Norge. Også dette ser flertallet som positivt.

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet viser til partiet sine merknader i Innst.S.nr.284 (1995-1996), der ein understrekar prinsippet om like teleprisar over heile landet, og målet om ei takstgruppe for taletelefoni i Noreg. I innstillinga vert det frå Senterpartiet si side peikt på at den teknologiske utviklinga på tele- og IT-sektoren i seg sjølv ikkje tilseier oppheving av eineretten til nettinfrastruktur og taletelefoni.

       Desse medlemene legg dei same omsyna til grunn ved førehavinga av fjerde protokoll til GATS om handel med basis teletenester, og meiner difor at kategori a) Taletelefoni burde vore teken ut frå Noreg si bindingsliste.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknadene fra Sosialistisk Venstreparti i Innst.S.nr.284 (1995-1996) der Sosialistisk Venstrepartis prinsipielle syn på dereguleringen av telesektoren er drøftet. På bakgrunn av situasjonen i telesektoren på dette tidspunkt gikk Sosialistisk Venstreparti inn for å oppheve eneretten på offentlig svitsjet taletelefoni, og dette medlem ser av denne grunn ikke grunnlag for å gå imot forslaget i St.prp. nr. 55 (1996-1997).