Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om resultatet av forhandlingene om grunnleggende teletjenester i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og om samtykke til undertegning av Fjerde protokoll til Generalavtalen om handel med tjenester (GATS).

Innhold

       Regjeringen ber i proposisjonen Stortinget om samtykke til undertegning av Fjerde protokoll til Generalavtalen om handel med tjenester (GATS), vedtatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Genève 15. april 1997.

       Det blir i proposisjonen redegjort for bakgrunnen for og resultatet av forhandlingene om grunnleggende teletjenester i Verdens handelsorganisasjon. Det blir videre gitt en vurdering av forhandlingsresultatet bl.a. med henblikk på norske næringsinteresser. Det blir dessuten redegjort for aktuelle rettslige spørsmål og administrative og budsjettmessige konsekvenser.

       Protokollen i engelsk originaltekst og norsk oversettelse, samt Norges bindingsliste innbefattet et sett regulatoriske forpliktelser, er vedlagt proposisjonen.

       Det blir i proposisjonen vist til at Fjerde protokoll til Generalavtalen om handel med tjenester forplikter de av medlemslandene i WTO som har underskrevet protokollen, til å gi alle medlemsland samme behandling med mindre annet er anført i bindingslistene. Dette medfører at medlemmene ikke kan innføre tiltak som vil gi tjenestetilbydere fra et annet medlem mindre gunstige vilkår for handel med grunnleggende teletjenester. De nye bindingslistene medfører ytterligere åpning av internasjonal tjenesteyting i den aktuelle sektor utover hva som ble oppnådd i Uruguay-runden i GATT. Norge har i sin bindingsliste for handel med grunnleggende teletjenester lagt opp til, fra 1. januar 1998 da protokollen trer i kraft, å gi land innenfor Verdens handelsorganisasjon markedsadgang og nasjonal behandling på samme måte som allerede avtalt innenfor EØS.

       Det opplyses i proposisjonen at de land som tar sikte på å slutte seg til protokollen representerer i overkant av 90 % av verdens telekommunikasjonsmarked og innbefatter Norges viktigste handelspartnere.

       Det blir framholdt at Fjerde protokoll med vedlegg vil gi økte muligheter for norske telebedrifter til å investere og levere teletjenester i utlandet. Ikke minst er det viktig at avtalen vil bidra til mer forutsigbare regulatoriske regimer i de aktuelle land. Videre vil det kunne bidra til mer effektiv konkurranse når land innenfor og utenfor EØS-området kan investere i Norge.

       Det blir videre opplyst at det ikke vil være behov for særskilt endring av lov eller forskrift som følge av norsk tilslutning til protokollen. Norsk tilslutning antas heller ikke å ha administrative eller budsjettmessige konsekvenser.

       Komiteen har merket seg at den nye protokollen med bindingslister medfører ytterligere åpning av internasjonal tjenesteyting på området grunnleggende teletjenester, dvs. retten til å anlegge, drive og eie infrastruktur, samt å tilby taletelefoni. Avtalens ikrafttredelse blir 1. januar 1998. Dette er det samme tidspunkt som er fastsatt for avvikling av resterende eneretter innen telesektoren innenfor EØS-området.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er positiv til dette og vil understreke at avtalen er viktig for norske telebedrifters konkurransemuligheter i utlandet, særlig på satellitt og mobilområdet. Avtalen vil i tillegg kunne bidra til mer effektiv konkurranse om oppdrag i Norge. Også dette ser flertallet som positivt.

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet viser til partiet sine merknader i Innst.S.nr.284 (1995-1996), der ein understrekar prinsippet om like teleprisar over heile landet, og målet om ei takstgruppe for taletelefoni i Noreg. I innstillinga vert det frå Senterpartiet si side peikt på at den teknologiske utviklinga på tele- og IT-sektoren i seg sjølv ikkje tilseier oppheving av eineretten til nettinfrastruktur og taletelefoni.

       Desse medlemene legg dei same omsyna til grunn ved førehavinga av fjerde protokoll til GATS om handel med basis teletenester, og meiner difor at kategori a) Taletelefoni burde vore teken ut frå Noreg si bindingsliste.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknadene fra Sosialistisk Venstreparti i Innst.S.nr.284 (1995-1996) der Sosialistisk Venstrepartis prinsipielle syn på dereguleringen av telesektoren er drøftet. På bakgrunn av situasjonen i telesektoren på dette tidspunkt gikk Sosialistisk Venstreparti inn for å oppheve eneretten på offentlig svitsjet taletelefoni, og dette medlem ser av denne grunn ikke grunnlag for å gå imot forslaget i St.prp. nr. 55 (1996-1997).

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget gir samtykke til undertegning av Fjerde protokoll til Generalavtalen om handel med tjenester (GATS), vedtatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Genève 15. april 1997 i samsvar med framlagt forslag i St.prp. nr. 55 (1996-1997).

Oslo, i utenrikskomiteen, den 21. mai 1997.

Haakon Blankenborg, Kaci Kullmann Five, Anne Enger Lahnstein,
leder. ordfører. sekretær.