Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Den senere tiden har vist at dagens verdipapirlov er utilstrekkelig. I forbindelse med Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 15 (1995-1996) , Om lov om endringer i lov av 14. juni 1985 nr. 61 om verdipapirhandel m.v., ble det åpnet for økt adgang til egenhandel - både for foretakene og for ansatte i verdipapirforetak. I begrunnelsen for å tillate en vid adgang til egenhandel heter det i Ot.prp. nr. 15 (1995-1996) blant annet (s. 48, 1. spalte) at:

       « De endringer som bl.a. den teknologiske utvikling har medført, gjør imidlertid at meglerforetakene i større grad enn tidligere opptrer som aktører i markedet for egen regning.
       Departementet ser dette som en naturlig utvikling. Dette medfører imidlertid bl.a. at det ikke lenger bør fastholdes en snever adgang for verdipapirforetakene til å foreta egenhandel. »

       Når det gjelder ansattes adgang til å egenhandle uttaler departementet på s. 51 i den aktuelle proposisjonen at:

       « Departementet slutter seg til utvalgets vurdering av at det ikke lenger er nødvendig å begrense adgangen for ansatte i verdipapirforetak til å egenhandle, i samme grad som etter gjeldende rett. Hensynet til verdipapirforetakenes kunder tilsier imidlertid fortsatt at foretakets ansatte har begrenset egeninteresse knyttet til finansielle instrumenter. »

       Den senere tids utvikling tyder på at foretakenes egeninteresse ikke er tilstrekkelig for å hindre en uønsket utvikling på dette området.

       Forslagsstillerne mener at lov om verdipapirhandel, herunder § 4-5, bør endres med sikte på å innføre regler som begrenser foretakenes adgang til å drive egenhandel.

       Forslagsstillerne mener videre at lov om verdipapirhandel, herunder § 4-6, bør endres med sikte på å innføre regler som begrenser ansattes adgang til å drive egenhandel.

       Forslagsstillerne mener også at lov om verdipapirhandel bør gjennomgås mer generelt med tanke på å erstatte « indre rutiner og etiske retningslinjer » med et effektiv lovverk.

       I dokumentet fremmes følgende forslag som tar sikte på å begrense verdipapirforetak og ansatte i verdipapirforetaks adgang til å egenhandle, samt å erstatte indre rutiner og etiske retningslinjer med et effektivt lovverk:

«1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å innføre regler som begrenser foretakenes adgang til å drive egenhandel.
2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å innføre regler som begrenser ansatte i verdipapirforetaks adgang til å drive egenhandel.
3. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å erstatte indre rutiner og etiske retningslinjer i verdipapirforetak med et effektiv lovverk. »

       Forslagene er begrunnet nærmere i dokumentet.