Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Forslagsstillerne foreslår at Stortinget skal be Regjeringen fremme forslag som tar sikte på at TV-selskap underlagt norsk lov ikke får enerett på overføring av særlig viktige sportsbegivenheter, dersom slike former for enerett vil frata en betydelig del av offentligheten muligheten til å følge slike begivenheter i direkte TV-overføringer.

       Forslaget begrunnes med at dersom store populære idrettsarrangementer i økende grad blir å finne på TV-kanaler med lav dekningsgrad, eller på rene betalings-TV-kanaler, så vil dette kunne bety at begrepet folkeidrett blir kraftig svekket. I neste omgang kan det bety skjev sosial og geografisk tilgang til sentrale idrettsbegivenheter, og på sikt også skjev rekruttering.

       Forslagsstillerne viser til internasjonale og nasjonale erfaringer og peker bl.a. på at selskaper styrt av bl.a. Leo Kirch, Silvio Berlusconi og Rupert Murdoch i dag har svært mange sentrale TV-rettigheter i forhold til de store folkeidrettene som fotball. Denne konsentrasjonen av rettigheter kan på sikt gi grunnlag for en uheldig utvikling i retning av betal-TV der tilgangen til idretten blir sterkt avhengig av betalingsevne. En slik utvikling vil undergrave idrettens viktigste kapitalbase: den folkelige oppslutningen.

       Forslagsstillerne nevner tiltak på området innen EU og i Storbritannia, og peker på at staten etter deres mening har tilgang til en rekke virkemidler som kan sikre nasjonal tilgang til viktige sportsbegivenheter - både i form av økonomiske virkemidler og i form av lovverk.