Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal, Jorunn Hageler og Inge Myrvoll om virkemidler for å sikre nasjonal TV-dekning av viktige sportsbegivenheter.
Dette dokument
- Innst. S. nr. 163 (1996-1997)
- Kildedok: Dokument nr. 8:38 (1996-97)
- Dato: 17.04.1997
- Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Innhold
Forslagsstillerne foreslår at Stortinget skal be Regjeringen fremme forslag som tar sikte på at TV-selskap underlagt norsk lov ikke får enerett på overføring av særlig viktige sportsbegivenheter, dersom slike former for enerett vil frata en betydelig del av offentligheten muligheten til å følge slike begivenheter i direkte TV-overføringer.
Forslaget begrunnes med at dersom store populære idrettsarrangementer i økende grad blir å finne på TV-kanaler med lav dekningsgrad, eller på rene betalings-TV-kanaler, så vil dette kunne bety at begrepet folkeidrett blir kraftig svekket. I neste omgang kan det bety skjev sosial og geografisk tilgang til sentrale idrettsbegivenheter, og på sikt også skjev rekruttering.
Forslagsstillerne viser til internasjonale og nasjonale erfaringer og peker bl.a. på at selskaper styrt av bl.a. Leo Kirch, Silvio Berlusconi og Rupert Murdoch i dag har svært mange sentrale TV-rettigheter i forhold til de store folkeidrettene som fotball. Denne konsentrasjonen av rettigheter kan på sikt gi grunnlag for en uheldig utvikling i retning av betal-TV der tilgangen til idretten blir sterkt avhengig av betalingsevne. En slik utvikling vil undergrave idrettens viktigste kapitalbase: den folkelige oppslutningen.
Forslagsstillerne nevner tiltak på området innen EU og i Storbritannia, og peker på at staten etter deres mening har tilgang til en rekke virkemidler som kan sikre nasjonal tilgang til viktige sportsbegivenheter - både i form av økonomiske virkemidler og i form av lovverk.
Komiteen konstaterer at store idrettsarrangement innen populære idrettsgrener omfattes av stor interesse fra forskjellige TV-kanaler med hensyn til kjøp av rettigheter for overføringer av nasjonale begivenheter.
Komiteen viser til at da NRKs monopol i eteren ble opphevet, var det mulig for de forskjellige idrettsorganisasjonene å føre forhandlinger med flere interessenter enn NRK. Dette har medført at rettighetene til overføringer av de mest populære idrettsarrangementer steg i pris.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, er innforstått med at det er av stor allmenn interesse at de landsdekkende TV-kanalene sender fra store populære idrettsarrangementer. Men flertallet vil ikke tillegge det så stor betydning at de er enige med forslagsstillerne om at begrepet folkeidrett på denne bakgrunn blir svekket. Flertallet vil påpeke at det er idretten som har ansvaret for utviklingen av idretten både når det gjelder topp og bredde. Dette ble senest fastslått under behandlingen av « idrettsmeldingen ».
Flertallet er oppmerksom på at EU-kommisjonen planlegger å fremme et forslag til direktiv for Ministerrådet som vil sikre fjernsynseere tilgang til viktige arrangementer. Flertallet viser i denne sammenheng til departementets brev av 12. mars 1997 hvor det fremgår at kommisjonens skisse til løsning er sendt til høring til berørte norske instanser.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og representanten Arne Haukvik, mener det er viktig å sikre alle seere tilgang på viktige nasjonale og internasjonale fjernsynsoverførte sportsbegivenheter. I dag er det sterke begrensninger på hvilke sportsbegivenheter som kan sikres nasjonalt, og flertallet ser behovet for også å arbeide gjennom internasjonale avtaler for å sikre en tilfredsstillende dekning på slike sendinger.
Flertallet vil imidlertid understreke at salg av fjernsynsrettigheter er en viktig inntektskilde for idretten. Det bidrar til å tilføre idretten inntekter som sikrer også de politiske målsettinger som er fastslått gjennom behandlingen av idrettsmeldingen. Derfor vil det være viktig å vurdere ulike tiltak for å sikre nasjonal TV-dekning av viktige sportsbegivenheter. Flertallet fremmer derfor følgende forslag:
« Stortinget ber Regjeringen vurdere ulike tiltak for å sikre nasjonal TV-dekning av viktige sportsbegivenheter, og å komme tilbake til Stortinget med saken. »
Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad viser til at inntekter fra TV-overføringer er en stor og viktig inntektskilde for flere idretter. Ved en innskrenkning av råderetten vil de riksdekkende kanaler ikke behøve å betale markedspris for produktet og dermed påføre arrangøren og idretten et økonomisk tap. Disse medlemmer er av den oppfatning at det vil være vanskelig å kunne fastsette hvor stor kompensasjon det skal være i slike tilfeller og ser at forslagsstilleren heller ikke fremmer forslag om hvilken instans som skal betale en eventuell kompensasjon. Videre vil disse medlemmer ta avstand fra at det brukes økonomiske sanksjoner via tippemidlene, da dette lett kan føre til at det er breddeidretten som rammes.
Disse medlemmer kan ikke se at forslagsstillerne påviser at de samfunnsmessige hensyn er så store at det rettferdiggjør en slik innskrenkning i råderetten som de foreslår.
Disse medlemmer mener det er riktig å avvente det endelige vedtak av revideringen av fjernsynsdirektivet som EU nå har under behandling, før man går til det skritt å sikre i lovverket en dekningsgrad for idrettsbegivenheter med nasjonal interesse.
Disse medlemmer vil på denne bakgrunn avvise forslaget.
Komiteen sine medlemer frå Sosialistisk Venstreparti og Kristeleg Folkeparti syner til at så lenge idretten i stor grad er finansiert med offentlege midlar, bør ein sikra at folk i heile landet får tilgjenge til fjernsynsoverføringane frå dei store idrettsarrangementa. Om populære arrangement berre blir å finne på fjernsynskanalar med låg dekningsgrad eller på reine betalingsfjernsynskanalar vil ein råka geografisk og sosialt.
Desse medlemene meiner det er eit viktig trekk med allmennkringkastinga at den òg sender frå dei store nasjonale og internasjonale idrettsarrangementa. Denne saka har såleis både ei idrettspolitisk og ei mediepolitisk side.
Desse medlemene vil peike på at eit nært samarbeid mellom NRK og TV2 om idrettssendingar vil kunne gi båe kanalane betre moglegheit til å konkurrere med TV-kanalar som er kapitalsterke, men som dekkjer få sjåarar.
Desse medlemene stør på denne bakgrunnen framlegget i dokumentet.
Komiteen sin medlem frå Sosialistisk Venstreparti vil peika på at ei sterk marknadsorientering av idretten og fjernsynsrettane kan føra til skeivt sosialt og geografisk tilgjenge, og på noko sikt skeiv rekruttering til idretten. Det kan verka som om idrettsorganisasjonane er meir opptekne av inntektene frå arrangementa enn av å få fjernsynsdekning i heile landet.
Denne medlemen er uroleg for at idrettsoverføringane kan utvikla seg til rein handel med profittmotiv som einaste drivkraft. Sterke økonomiske aktørar på internasjonalt plan kan etter kvart koma i ein tilnærma monopolstilling om ein ikkje sikrar andre omsyn. På lengre sikt kan dette truga mangfaldet og ytringsfridomen.
Denne medlemen meiner sektoren treng sterkare styring for å sikra omsynet til ålmenta, og vil ta i bruk lovmessige og økonomiske verkemiddel.
Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som tar sikte på at TV-selskap underlagt norsk lov ikke får enerett på overføring av særlig viktige sportsbegivenheter, dersom slike former for enerett vil frata en betydelig del av offentligheten muligheten til å følge slike begivenheter i direkte TV-overføringer.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende
Dok.nr.8:38 (1996-1997) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal, Jorunn Hageler og Inge Myrvoll om virkemidler for å sikre nasjonal TV-dekning av viktige sportsbegivenheter - avvises.
Stortinget ber Regjeringen vurdere ulike tiltak for å sikre nasjonal TV-dekning av viktige sportsbegivenheter, og å komme tilbake til Stortinget med saken.
Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 17. april 1997. |
Grethe G Fossum, | Kjellaug Nakkim, | Eli Sollied Øveraas, |
leder. | ordfører. | sekretær. |