Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Brev fra Sosial- og helsedepartementet, statsråden til sosialkomiteen 18. mars 1997

Dok.nr.8:40 (1996-1997).
Forslag fra stortingsrepresentant John Alvheim om å be Regjeringen utrede spørsmålet om å etablere et kompetansesenter ved et av landets regionsykehus for diagnostisering og behandling av mbd-pasienter

       Representanten Alvheims forslag:

1. Stortinget ber Regjeringen å utrede spørsmålet om å etablere et kompetansesenter ved et av landets regionsykehus for diagnostisering og behandling av MBD-pasienter.
2. Stortinget ber Regjeringen snares å åpne for behandling av MBD-pasienter som er over 18 år.

       Statens helsetilsyn arbeider med nye retningslinjer for behandling av barn og voksne som har tilstanden MBD/ADHD. Her legges til rette for et faglig forsvarlig opplegg for diagnostisering, behandling og oppfølging av disse pasientene med særlig vekt på å utnytte behandlingseffekten av sentralstimulerende midler. For å sikre best mulig kompetanseoppbygging legges det opp til å utvikle et nettverk av særlig kompetente sakkyndige spesialister i hver helseregion. Statens helsetilsyn vil medvirke til at de sakkyndige kan ha god kommunikasjon og utnytte den erfaring som høstes etter hvert som behandling iverksettes.

       Etablering av denne type kompetanse i et landsdekkende nettverk vil etter min mening dekke det samme behovet som etablering av et kompetansesenter knyttet til et regionsykehus. Jeg vil derfor høste erfaring med det som må bygges opp og eventuelt komme tilbake med forslag om et senter knyttet til et spesielt regionsykehus senere.

       Etter Helsetilsynets nye retningslinjer vil voksne pasienter kunne behandles med sentralstimulerende midler. Behandlende lege må søke Statens helsetilsyn om tillatelse til slik forskrivning. Behandlingsresultatene skal samles inn på en systematisk måte og evalueres med tanke på stadig kompetansebygging og forbedring av behandlingstilbudet.