Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, har merket seg at det i Dok.nr.8:40 (1996-1997) fra stortingsrepresentant John Alvheim opplyses at en ut fra internasjonale studier må regne med at minst 3-5 % av barn har MBD-liknende problemer, mens tilstanden i voksen alder anslagsvis forekommer i 1-2 % av befolkningen.

       Videre opplyses det i dokumentet at behandlingstilbudet og oppfølgingen er mye bedre for gruppen barn og ungdom enn for voksengruppen. Ved høringer om saken har komiteen fått bekreftet at det er den faktiske situasjonen. Voksenpsykiatrien i Norge har i liten grad hatt noe tilbud til denne gruppen.

       Komiteen har merket seg at det også innenfor dette feltet er store geografiske forskjeller på det tilbudet som gis, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Tilbudet til MBD-pasienter er mangelfullt og mange faller utenfor hjelpeapparatet. Komiteen mener i likhet med forslagsstilleren at det kan være nødvendig å bygge opp kunnskap via et sentralt lærested hvor det drives forskning, og som kan videreføre kunnskap til den fylkeskommunale voksenpsykiatrien.

       Komiteen vil vise til svarbrev fra helseministeren datert 18. mars 1997 hvor det redegjøres for hva departementet konkret arbeider med for å bedre situasjonen for den aktuelle pasientgruppen.

       Komiteen har merket seg at det i regi av Statens Helsetilsyn nå arbeides med konkret planer for å åpne for behandling av MBD-pasienter over 18 år i tråd med det som forslagsstilleren foreslår i punkt 2 i dokumentet. Det skal legges til rette for et faglig forsvarlig opplegg for diagnostisering, behandling og oppfølging av disse pasientene med særlig vekt på å utnytte behandlingseffekten av sentralstimulerende midler. Komiteen mener derfor at dette forslaget er ivaretatt da arbeidet alt er i gang.

       Videre har komiteen merket seg at departementet også har satt i gang arbeid med å sikre best mulig kompetanseoppbygging ved at det legges opp til å utvikle et nettverk av særlig kompetente sakkyndige spesialister i hver region.

       Komiteen mener at dette vil være en utvikling i tråd med det som også er intensjonen i forslaget fra representanten Alvheim, men med den forskjellen at representanten Alvheim vil knytte et slikt kom-petansesenter opp til et regionsykehus. Dette mener komiteen bør tas med i det videre arbeidet med å bygge opp et kompetansesenter.

       På denne bakgrunn vil komiteen fremme følgende forslag:

       « Dok.nr.8:40 (1996-1997) - forslag fra stortingsrepresentant John Alvheim om å be Regjeringen utrede spørsmålet om å etablere et kompetansesenter ved et av landets regionsykehus for diagnostisering og behandling av MBD-pasienter - vedlegges protokollen. »

       « Stortinget ber Regjeringen i det videre arbeidet med å sikre best mulig kompetanse for diagnostisering og behandling av MBD-pasienter vurdere å knytte dette opp til et av regionsykehusene. »