Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, viser til Riksrevisjonens undersøkelse av mindreforbruk av gitte bevilgninger på grunnlag av statsregnskapets tall for 1994, hvor det fremgår et samlet mindreforbruk for departementene på i alt 7,3 mrd. kroner. På denne bakgrunn finner komiteen at det for et betydelig antall poster og for de fleste departementer er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt forutsetningen om realistisk budsjettering er tilstrekkelig ivaretatt.

       Komiteen viser til at Finansdepartementet i St.prp. nr. 1 (1996-1997) har gitt en orientering om realistisk budsjettering og aktuelle tiltak i den forbindelse, samt fulgt opp saken i det årlige rundskriv til samtlige departementer om nysalderingen.

       Komiteen har registrert at Finansdepartementet har tatt opp med de øvrige departementer behovet for å vurdere utbetalingsbehovet i påfølgende år når beløpene i St.prp. nr. 1 fastsettes. Komiteen har merket seg at Finansdepartementet peker på at det bør overveies å bruke ordningen med bestillingsfullmakt og tilsagnsfullmakt i større utstrekning, samt at Finansdepartementet vil be departementene legge økt vekt på å bearbeide og kvalitetssikre de overslag som gis, herunder i nysalderingsproposisjonen.

       Komiteen viser til Finansdepartementets uttalelse om at prinsippet realistisk budsjettering ikke burde være til å misforstå når det formuleres som at det skal føres opp beløp som antas å komme til utbetaling i vedkommende termin. Komiteen er tilfreds med at Finansdepartementet har lagt vekt på den praktiske oppfølgingen av prinsippet gjennom å stramme inn budsjetteringsrutinene.

       Komiteen har merket seg de initiativ Finansdepartementet har tatt i sakens anledning. Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjonen vil følge den framtidige utviklingen. På denne bakgrunn tar komiteen saken til orientering.