2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, viser til Riksrevisjonens undersøkelse av mindreforbruk av gitte bevilgninger på grunnlag av statsregnskapets tall for 1994, hvor det fremgår et samlet mindreforbruk for departementene på i alt 7,3 mrd. kroner. På denne bakgrunn finner komiteen at det for et betydelig antall poster og for de fleste departementer er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt forutsetningen om realistisk budsjettering er tilstrekkelig ivaretatt.
Komiteen viser til at Finansdepartementet i St.prp. nr. 1 (1996-1997) har gitt en orientering om realistisk budsjettering og aktuelle tiltak i den forbindelse, samt fulgt opp saken i det årlige rundskriv til samtlige departementer om nysalderingen.
Komiteen har registrert at Finansdepartementet har tatt opp med de øvrige departementer behovet for å vurdere utbetalingsbehovet i påfølgende år når beløpene i St.prp. nr. 1 fastsettes. Komiteen har merket seg at Finansdepartementet peker på at det bør overveies å bruke ordningen med bestillingsfullmakt og tilsagnsfullmakt i større utstrekning, samt at Finansdepartementet vil be departementene legge økt vekt på å bearbeide og kvalitetssikre de overslag som gis, herunder i nysalderingsproposisjonen.
Komiteen viser til Finansdepartementets uttalelse om at prinsippet realistisk budsjettering ikke burde være til å misforstå når det formuleres som at det skal føres opp beløp som antas å komme til utbetaling i vedkommende termin. Komiteen er tilfreds med at Finansdepartementet har lagt vekt på den praktiske oppfølgingen av prinsippet gjennom å stramme inn budsjetteringsrutinene.
Komiteen har merket seg de initiativ Finansdepartementet har tatt i sakens anledning. Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjonen vil følge den framtidige utviklingen. På denne bakgrunn tar komiteen saken til orientering.