Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at det innenfor OSSE har vært en rekke aktiviteter over et bredt spekter i 1995. Det er av betydning at de politiske konsultasjoner har blitt videreført og styrket. Høykommissæren for nasjonale minoriteter har også i 1995 engasjert seg i situasjonen i flere land. Komiteen vil også peke på det verdifulle arbeidet OSSE gjør i forsøket på å dempe motsetninger mellom befolkningsgrupper, som f.eks. i de baltiske stater.

       Komiteen vil spesielt peke på at OSSE har en viktig rolle i den sivile delen av gjennomføringen av fredsavtalen for Bosnia-Hercegovina. Det sier litt om OSSEs rolle at partene i Dayton-avtalen anmodet OSSE om å lede gjennomføringen av valgene i Bosnia-Hercegovina. Komiteen anser det også av stor betydning at OSSE har overvåket situasjonen på menneskerettighetsområdet.

       Komiteen vil også peke på at OSSE kan spille en viktig rolle fremover i arbeidet for en alleuropeisk sikkerhetsordning. OSSE tjener i dag som ramme for Russlands integrasjon i Europa, og organisasjonen er også en møteplass for USA og Russland. Det vil være av betydning dersom dette forumet kan styrkes, også i forbindelse med en fremtidig utvidelse av NATO.

       Komiteen er tilfreds med at Regjeringen har prioritert en videre utvikling i samarbeidet mellom Europarådet og OSSE. Disse to organisasjonene har arbeidsoppgaver på til dels sammenfallende områder, og det er viktig å unngå unødig dobbeltarbeid. Komiteen vil derfor oppfordre Regjeringen til videre arbeid for en samordning mellom de to organisasjonene.