Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Uttalelse fra stortingets utenrikskomitè

       Komiteen viser til at utkast til innstilling ved brev av 11. desember 1996 ble oversendt Stortingets utenrikskomité. Utenrikskomiteen har i brev av 12. desember 1996 uttalt følgende:

       « Det vises til kommunalkomiteens brev av 11. desember 1996 hvor en ber om utenrikskomiteens uttalelse til utkast til innstilling om ovennevnte sak.
       Komiteens medlemmer fra Høyre, Kullmann Five, Petersen og Talleraas, vil peke på at Høyre flere ganger har fremmet forslag om at grensene for tillatt overtid bør økes, og at Arbeidstilsynets dispensasjonspraksis i tillegg bør bli mer imøtekommende og fleksibel. Disse medlemmer forutsetter at Arbeidstilsynet legger seg på en slik linje ved gjennomføringen av disse direktivene.
       Disse medlemmer forutsetter at reglene praktiseres på en måte som ikke urimelig begrenser ulike gruppers begrunnede interesse i å utføre lønnet arbeid, herunder yngre menneskers adgang til å utføre distribusjon av aviser.
       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Gundersen, slutter seg i det vesentlige til bemerkningene fra Senterpartiets medlemmer i kommunalkomiteen.
       Dette medlem vil benytte anledningen til å henlede oppmerksomheten på den ambivalente holdning til konkurranse som råder i EU. På den ene side ønsker EU fri flyt og full konkurranse på tvers av landegrensene. På den annen side forsøker EU å begrense bedriftenes mulighet for å styrke sin konkurranseevne, i dette tilfellet ved å utnytte de muligheter som byr seg på det nasjonale arbeidsmarked.
       Dette medlem er ikke tvil om at de europeiske stater som er medlemmer av EU på nasjonal basis uten detaljerte direktiver fra EU vil kunne etablere en arbeidsmiljølovgivning som harmonerer med landenes individuelle behov.
       Dette medlem ser direktivet som et eksempel på at nærhetsprinsippet fortsatt ikke har slått gjennom i EU.
       Dette medlem vil henlede oppmerksomheten på at de land i EU som er pådrivere når det gjelder å regulere arbeidsmarkedet, samtidig er blant dem som har størst arbeidsledighet. Et stivt og gjennomregulert arbeidsmarked svekker disse lands internasjonale konkurranseevne, samtidig som overbeskyttelse av arbeidstagerne fører til at stadig flere av disse mister sitt arbeide.
       Dette medlem slutter seg til Senterpartiets forslag.
       For øvrig viser utenrikskomiteen til de respektive fraksjoners merknader i kommunalkomiteens utkast til innstilling og slutter seg til innstillingen på dette grunnlag. »

       Komiteen slutter seg til uttalelsene fra sine respektive fraksjoner i utenrikskomiteen.