Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1

Forslag 30 i Dok.nr.7 B (1994-1995):

       Forslag fra representanten Solveig Sollie behandlet i Stortinget 20. oktober 1994: « Det henstilles til Regjeringen å utarbeide en handlingsplan på det familieforebyggende området, som inneholder tiltak og virkemidler for å styrke familien og ekteskapet med sikte på å gi barna en mest mulig stabil og trygg oppvekst. »

       (Barne- og familiedepartementet uttaler i brev datert 13. januar 1995: I forslaget retter representanten Solveig Sollie en henstilling til Regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for forebyggende arbeid på familieområdet som inneholder tiltak og virkemidler for å styrke familien og ekteskapet med sikte på å gi barna en mest mulig stabil og trygg oppvekst.

       Barne- og familiedepartementet har de siste årene styrket eksisterende og satt i gang nye forebyggende tiltak på det familiepolitiske området. Denne satsingen inkluderer bl a utbygging av familievernet, pålegg til kommunene om å utarbeide planer for forebyggende barnevern, innføring av obligatorisk foreldremekling etter ekteskapsloven og barneloven, midler til forebyggende familietiltak i form av samlivskurs og igangsetting av foreldreveiledning i kommunene. Det siste tiltaket skjer i samarbeid med Sosial- og helsedepartementet og vil også omfatte egne fedrekurs. En rekke andre familietiltak som barnehager, permisjonsordninger, tidskonto mv har også klare forebyggende aspekter.

       Videre har markeringen av Det internasjonale familieåret reist spørsmålet om kommunenes familiepolitikk og stimulert til et større lokalt engasjement til beste for familiene. Departementet vil legge til rette for en videre utvikling av tiltak og virkemidler i kommuner og organisasjoner, bl a gjennom informasjon, veiledning, midler til kursvirksomhet mv.

       Jeg vil særlig henvise til det nylig oppstartede prosjektet om foreldreveiledning som er knyttet til helsestasjonene i kommunene. Vi har store forhåpninger til at dette prosjektet vil stimulere til et mangfold av aktiviteter i organisasjoner og kommuner.

       Med de opplegg som allerede er satt i gang, ser jeg det for tiden ikke nødvendig med en egen handlingsplan for familietiltak. Erfaringer fra foreldreveiledningstiltaket og fedrekursene vil bli rapportert til Stortinget.)