Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Inga Kvalbukt, Rita H Roaldsen, Terje Riis-Johansen og Eli Sollied Øveraas vedrørende rett til forlenget ferie for småbarnsforeldre.

Innhold

       I dokumentet vises det til at særlig skolenes ferie kan by på vanskeligheter i forhold til trygge og gode omsorgs- og aktivitetstilbud for de minste barna. For å bøte på dette og samtidig gi foreldre mer tid sammen med barna, foreslås det at foreldre med barn under 10 år gis en lovfestet rett til forlenget ferie/permisjon uten lønn, f.eks. inntil fire uker.

       Det forutsettes at arbeidstakeren gjør avtale med arbeidsgiveren om forlenget ferie så tidlig som mulig i arbeidsåret. Eventuell permisjonstid, som også bør kunne tas ut som redusert arbeidstid, må tas ut etter avtale med arbeidsgiver.

       Forslagsstillerne viser til at den foreslåtte ordningen vil kunne styrke arbeidstilbudet til studenter og skoleungdom.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om rett til forlenget, ulønnet ferie/permisjon for småbarnsforeldre. »

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rune E Kristiansen, Leif Lund og Unni Risholt, fra Høyre, Tore A Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, viser til at det er i løpet av de siste ti årene er innført flere nyordninger for å bedre barnefamilienes situasjon og gi foreldrene mer tid til omsorg for sine barn.

       Flertallet viser videre til at ordningen med fødselspermisjon har vært en viktig del av Regjeringens og Stortingets samlede politikk overfor småbarnsforeldre og permisjonsperioden har blitt vesentlig forlenget de siste årene.

       Flertallet mener at tidskontoordningen som ble innført i 1994 innebærer at arbeidstakerne kan kombinere fødselspermisjon med nedsatt arbeidstid. Komiteen viser til at i tillegg til den betalte fødselspermisjonen og tidskontoordningen har foreldrene rett til inntil to års ulønnet permisjon for hvert barn.

       Flertallet viser videre til arbeidsmiljøloven kapittel VIII som gir nærmere regler om arbeidstakers rett til fri fra arbeidet. Bestemmelsene gir etter nærmere vilkår arbeidstaker rett til fri fra arbeid i forbindelse med svangerskap og fødsel, adopsjon, fri i forbindelse med amming, og fri ved barn og barnepassers sykdom.

       Flertallet vil peke på at i arbeidsmiljøloven § 46 A gis det nærmere regler om arbeidstakers rett til redusert arbeidstid. Retten til redusert arbeidstid tar særlig sikte på foreldre med små barn som i en periode ønsker å få mer tid til samvær med disse, eller som har særlige problemer med å skaffe barnetilsyn i arbeidstiden. Flertallet viser til at ved siste endring av arbeidsmiljøloven i februar 1995 ble det presisert at retten til redusert arbeidstid også kan taes ut som arbeidsfrie perioder.

       Flertallet viser videre til at ferielovens system er at det skal være samsvar mellom opptjente feriepenger og den lovbestemte feriefritid. Etter ferieloven er det arbeidsgiver som, på visse vilkår, bestemmer når arbeidstaker skal ta ferie.

       Flertallet viser til de muligheter som ligger i at arbeidsmiljøloven i hovedsak dekker det samme behov som forslaget tilsikter å omfatte.

       Flertallet vil med bakgrunn i nevnte fakta vise til at Stortinget gjennom de etter hvert mange og varierte muligheter småbarnsforeldre har til å ta ut lønnet og ulønnet permisjon og nedkortet arbeidstid, har vist omtanke for småbarnsforeldrenes behov for å være sammen med barna.

       Flertallet regner med at småbarnsforeldrene benytter de muligheter som finnes.

       Komiteens medlemmer fra Høyre ønsker å gi barnefamiliene reell valgfrihet ved å styrke deres økonomiske handlefrihet. Økt økonomisk handlefrihet gir familiene mulighet til å organisere sin tilværelse etter egne ønsker og behov og ikke etter politisk vedtatte planer.

       Disse medlemmer viser til budsjettbehandlingen hvor Høyre prioriterer en kontantstøtteordning for de minste barna mellom ett og tre år. En slik ordning vil omfatte 120.000 barn og være et første bidrag til foreldre som velger å være mer hjemme mens barna er små.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti er enig i at småbarnsforeldrene er en presset gruppe i dagens samfunn. Det er derfor viktig at man tilrettelegger hverdagen for småbarnsforeldrene slik at de kan få mere tid til samvær med barna sine. Kristelig Folkeparti ser det også som viktig at man i småbarnsperioden gir foreldrene større valgmulighet til å velge mellom å være utearbeidende og hjemmearbeidende.

       Dette medlem vil peke på at kontantstøtten og omsorgsvikariatet som Kristelig Folkeparti har fremmet forslag om, vil gi småbarnsforeldrene denne valgmuligheten. Disse virkemidlene vil også gi småbarnsforeldrene mere tid sammen med sine barn.

       Dette medlem vil videre påpeke at det framlagte forslaget vil kunne medføre store problemer i mange bedrifter og virksomheter. Mange små og mellomstore bedrifter og offentlig virksomheter som sykehus, eldreomsorg og barnehager er allerede sårbare ved ferieavvikling etter dagens lovverk, da det ofte kan være problematisk å skaffe nødvendig fagpersonale.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, avviser på denne bakgrunn forslaget som er fremmet i dokumentet.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje RiisJohansen, viser til at det den senere tid har blitt diskutert å utvide skoleåret. Utgangspunktet for dette er problemet med pass av barn i de ukene som skoleelevene har ferie, og hvor foreldrene ikke har mulighet til å ta ut en tilsvarende lengde på sin ferie. Disse medlemmer mener en utvidelse av skoleåret vil være negativt - ikke minst av hensyn til barnas behov for fri lek, og ønsker derfor å legge til rette for andre løsninger.

       Disse medlemmer ser samtidig at svært mange familier i dag opplever tid som et knapphetsgode, og at en noe roligere hverdag av mange vil bli prioritert framfor ekstra inntekt. Disse medlemmer er tilfreds med den økte fleksibiliteten som har blitt småbarnsforeldre til del som følge av bl.a. tidskontoordningen. Dette er tiltak som er med på å gjøre hverdagen til denne gruppen enklere. Disse medlemmer vil likevel peke på at det fortsatt er utfordringer knyttet til barn som er gamle nok til å gå på skolen - men for unge til å passe på seg selv.

       Disse medlemmer vil peke på at sommeren vil være den mest aktuelle perioden for å nyttiggjøre seg muligheten for forlenget ferie. Dette vil frigjøre arbeidsplasser for ungdom som ønsker sommerjobb. På den måten kombineres småbarnsforeldres behov for tid med skoleungdoms behov for arbeid og inntekt. Ungdom får gjennom det også verdifull opplæring for senere bruk. En forutsetning for at en ordning med utvidet ferie skal fungere for alle parter, er at det overfor arbeidsgiverne gjøres kjent i god tid at arbeidstaker ønsker å nyttiggjøre seg denne muligheten.

       Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om rett til forlenget, ulønnet ferie/permisjon for småbarnsforeldre. »


Forslag fra Senterpartiet:

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om rett til forlenget, ulønnet ferie/permisjon for småbarnsforeldre.


       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og det som står foran og rår Stortinget til gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:90 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentantene Inga Kvalbukt, Rita H Roaldsen, Terje Riis-Johansen og Eli Sollied Øveraas vedrørende rett til forlenget ferie for småbarnsforeldre - avvises.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 31. oktober 1996.

Roger Gudmundseth, Leif Lund, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.