Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

       Nærings- og energidepartementet viser i proposisjonen til at det på grunn av kraftsituasjonen i Sør-Norge er nødvendig å gjennomføre tiltak som begrenser elforbruket fram mot neste sommer. Hittil i år har det totale elforbruket vært 0,3 % høyere enn i fjor. Elpriser og økt oppmerksomhet har imidlertid bidratt til å redusere etterspørselen etter elektrisitet. Det vil bli gjennomført tiltak for å begrense strømforbruket i offentlige bygg, og kommuner og fylkeskommuner er oppfordret til å redusere elforbruket i sin virksomhet.

       Regjeringen satser på informasjon og opplæring om enøktiltak rettet mot den vanlige forbruker. I regi av NVE er det for 1996 avsatt 8 mill. kroner til denne virksomheten. Som et supplement til den riksdekkende informasjonsvirksomheten har de regionale enøksentrene og enkelte elverk iverksatt regionale kampanjer for å redusere strømforbruket, som utfyller den riksdekkende informasjonsvirksomheten.

       Departementet viser til at den stramme kraftsituasjonen imidlertid krever at NVE setter i verk ekstraordinære informasjonstiltak i riksdekkende media for å opprettholde oppmerksomheten om behovet for å spare elektrisitet. Energisparetiltakene er under forberedelse for å kunne gjennomføres inneværende høst, med planlagt oppstart i begynnelsen av november. Den økonomiske rammen for den planlagte informasjonsvirksomheten er ca 15 mill. kroner.

       Bevilgningen under kap. 935 Energiøkonomisering, post 21 Informasjon og opplæring m.v. foreslås i proposisjonen økt med en tilleggsbevilgning på 15 mill. kroner.

       Det er dekning for minst 13 mill. kroner av kostnadene innenfor rammen av tidligere bevilgninger til ENØK-tiltak i industrien og næringsbygg under kap. 935, post 71. Det er samlet bevilget ca 200 mill. kroner til denne støtteordningen i perioden 1990-94, seinest 60 mill. kroner over statsbudsjettet for 1994. Ordningen ble avviklet ved årsskiftet 1993/94, og de siste utbetalingene av prosjekttilskudd vil bli foretatt i 1996. Restmidlene - minst 13 mill. kroner - vil bli tilbakeført til statskassa pr. 31. desember 1996 og vil framstå som en innsparing under ordningen.

       Departementet viser til at for at de ekstraordinære sparetiltakene skal kunne forberedes og gjennomføres som planlagt, er det nødvendig å kunne disponere noe av midlene til å dekke betalingsforpliktelser som påløper før proposisjonen kan forventes å bli behandlet av Stortinget. Regjeringen har derfor innhentet fullmakt fra Kongen til å forhåndsdisponere inntil 3,5 mill. kroner av totalbeløpet på 15 mill. kroner. Det understrekes i proposisjonen at det er dekning for det forhåndsdisponerte beløpet, og det meste av den foreslåtte tilleggsbevilgningen til energisparetiltakene av innsparte midler på tilskuddsordningen for ENØK-tiltak i industrien og næringsbygg.