Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innledning

Til Stortinget.

       Den 5. april 1995 vedtok Stortinget at saker behandlet for lukkede dører under det fortsatte 89. Storting i 1945 og protokoller og referater fra to spesialkomiteer for utenrikssaker og den ordinære og den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité i tiden 1917-1945, ikke lenger skulle behandles som hemmelige. I innstillingen til saken (Innst.S.nr.124 (1994-1995)) konstaterte Presidentskapet at « med den avgradering som her finner sted, er alt hemmelig materiale i Stortingets arkiver til og med avslutningen av det 89. ordentlige Storting i 1945 nå offentlig tilgjengelig. »

       I møte 4. oktober 1994 besluttet Presidentskapet at det skulle utarbeides innstilling til Stortinget om « innføring av et regelverk tilsvarende det man har i statsforvaltningen, hvoretter gradert materiale som hovedregel avgraderes etter 30 år, og med forslag til hvilke rutiner som skal følges ved beslutning om opprettholdelse av gradering ».

       Saken ble forelagt Utvalget til å gjennomgå saker behandlet for lukkede dører i Stortinget. Medlemmer i Utvalget er stortingsrepresentantene Haakon Blankenborg og Jan Petersen, samt ambassadør Frode E.T Nilsen fra Utenriksdepartementet. Stortingsarkivaren er sekretær for Utvalget. Utvalgets tilråding til Presidentskapet er datert 22. mai 1996.