Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra Stortingets presidentskap om: 1. Reglement for avgradering av a) møtereferater og innstillinger i saker behandlet for lukkede dører i Stortinget og avdelingene, b) protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité; 2. Avgradering av a) saker behandlet for lukkede dører i Stortinget og avdelingene i tiden 1946-1965, b) protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité i tiden 1946-1965, c) protokoller og referater fra møter i spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker 1948-1949.

Innhold

Til Stortinget.

       Den 5. april 1995 vedtok Stortinget at saker behandlet for lukkede dører under det fortsatte 89. Storting i 1945 og protokoller og referater fra to spesialkomiteer for utenrikssaker og den ordinære og den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité i tiden 1917-1945, ikke lenger skulle behandles som hemmelige. I innstillingen til saken (Innst.S.nr.124 (1994-1995)) konstaterte Presidentskapet at « med den avgradering som her finner sted, er alt hemmelig materiale i Stortingets arkiver til og med avslutningen av det 89. ordentlige Storting i 1945 nå offentlig tilgjengelig. »

       I møte 4. oktober 1994 besluttet Presidentskapet at det skulle utarbeides innstilling til Stortinget om « innføring av et regelverk tilsvarende det man har i statsforvaltningen, hvoretter gradert materiale som hovedregel avgraderes etter 30 år, og med forslag til hvilke rutiner som skal følges ved beslutning om opprettholdelse av gradering ».

       Saken ble forelagt Utvalget til å gjennomgå saker behandlet for lukkede dører i Stortinget. Medlemmer i Utvalget er stortingsrepresentantene Haakon Blankenborg og Jan Petersen, samt ambassadør Frode E.T Nilsen fra Utenriksdepartementet. Stortingsarkivaren er sekretær for Utvalget. Utvalgets tilråding til Presidentskapet er datert 22. mai 1996.

 for avgradering av a) møtereferater og innstillinger i saker behandlet for lukkede dører i Stortinget og avdelingene, b) protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomite  

 Utvalget viser til at avgraderingsarbeidet i statsforvaltningen reguleres av bestemmelser i kongelig resolusjon av 7. oktober 1988 « Vedrørende avgradering av eldre dokumenter samt dokumenter som er gradert i henhold til bestemmelser i Sikkerhetsinstruksen og Beskyttelsesinstruksen ». En rekke tillegg og endringer ble da innarbeidet i Sikkerhetsinstruksen § 4 og Beskyttelsesinstruksen § 5. Det ble dessuten fastsatt utfyllende « Retningslinjer og kommentarer til regler for automatisk avgradering av beskyttede dokumenter ».

       Utvalgets oppsummering av innholdet i kgl. res. av 7. oktober 1988 lyder:

« Dokumenter gradert før 1. januar 1955:
       Hovedregel: Automatisk nedgradering til ugradert, også for dokumenter med høyeste beskyttelsesgrad.
       Unntak: Dokumenter der nedgraderingen kan få skadevirkninger for rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede makter. Dokumenter av betydning for militær og sivil forsvarsplanlegging, militære og sivile anlegg, politimessige forhold av betydning for rikets sikkerhet eller politiets beredskap, etterretnings- og sikkerhetssaker. Disse dokumentene skal vurderes enkeltvis med sikte på nedgradering. Dersom dokumentene fortsatt forblir gradert, skal ny vurdering skje etter 10 år.

Dokumenter gradert etter 1. januar 1955:
       Hovedregel: Gradering bortfaller (automatisk avgradering) senest etter 30 år.
       Unntak: Referater fra Forsvarsrådet og Regjeringens sikkerhetsutvalg, ellers som ovenfor. Revurdering av gradering skal skje etter 40 år, og deretter hvert 10. år.
       I « Retningslinjer og kommentarer til regler for automatisk avgradering av beskyttede dokumenter (fastsatt ved kgl. res. av 7. oktober 1988) » er de hemmelige stortingsdokumentene omtalt under pkt. 8: « Graderte proposisjoner og meldinger til Stortinget avgraderes av det departement som har fremmet vedkommende proposisjon/melding. Spørsmålet om avgradering av tilhørende komitéinnstillinger og debattreferater, vil avgjøres av Stortingets organer. » »

       Utvalget gjør spesielt oppmerksom på at det, analogt med regelen om avgradering av proposisjoner og meldinger, har gått ut fra at det bør være fagdepartementene som må vurdere avgradering av statsrådenes redegjørelser i lukkede møter, og skriver videre:

       « Utvalget mener at vedkommende fagdepartement bør vurdere avgradering av proposisjoner, meldinger og redegjørelser, før Stortinget tar stilling til spørsmålet om avgradering av de tilhørende innstillinger og debattreferater. En kan vel bare i sjeldne tilfeller tenke seg at Stortinget skulle gå inn for avgradering av sin del av et sakskompleks dersom fagdepartementet mente sakens hoveddokument fortsatt burde holdes hemmelig. På den annen side, når departementet har avgradert proposisjon/melding eller redegjørelse i en sak, antar Utvalget at det skal spesielle omstendigheter til for at Stortinget finner å ville hemmeligholde tilhørende innstilling og debatt. De faktiske og sensitive detaljene i en sak vil jo som regel finnes i dokumentene eller redegjørelsene fra regjeringen.
       På grunnlag av ovennevnte instruksverk har Utvalget utformet et forslag til reglement for avgradering av hemmelig materiale i Stortingsarkivet. »

Presidentskapets merknader

       Presidentskapet slutter seg til de vurderinger som ligger bak Utvalgets forslag til reglement for avgradering av hemmelig materiale i Stortingsarkivet.

       Presidentskapet viser til at beslutning om avgradering av graderte proposisjoner og meldinger til Stortinget tas av det departement som har fremmet vedkommende proposisjon eller melding, og legger til grunn - som Utvalget - at fagdepartementet må vurdere om et regjeringsmedlems redegjørelse i lukket møte skal avgraderes. Departementene avgjør spørsmål om avgradering på grunnlag av de regler som er fastsatt for statsforvaltningen. Det reglement for avgradering som det fremmes forslag om i denne innstilling, regulerer derfor ikke spørsmål om avgradering av kongelige proposisjoner og meldinger, eller andre dokumenter utstedt i statsforvaltningen og oversendt Stortinget, eller manuskript til redegjørelser av regjeringsmedlemmer i lukket møte. Reglementet gjelder referater fra møter for lukkede dører i Stortinget og avdelingene, med tilhørende innstillinger og eventuelle andre dokumenter utstedt i Stortinget, samt protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

       Før det i Stortinget tas beslutning om avgradering av Stortingets egne dokumenter, bør det - som fremholdt av Utvalget - innhentes uttalelse fra det aktuelle fagdepartement, eventuelt Statsministerens kontor, når innstillingen og debatten bygger på et dokument oversendt fra regjeringen, eller når møtereferatet inneholder redegjørelse av medlem av regjeringen. Med formuleringen « et dokument oversendt fra regjeringen » har Presidentskapet tenkt både på regjeringens proposisjoner og meldinger til Stortinget, og f.eks. det årlige traktatforelegget.

       Uttalelsen forutsettes å inneholde opplysning om hvorvidt det aktuelle regjeringsdokumentet fortsatt skal behandles som hemmelig, eller om det er noe til hinder for at et nærmere spesifisert stortingsdokument, eller et møtereferat, blir avgradert.

       Noen av de aktuelle regjeringsdokumenter vil - så vidt man forstår - ikke falle inn under hovedregelen i den kgl. res. av 7. oktober 1988 om bortfall av gradering (automatisk avgradering) senest etter 30 år. Slike dokumenter skal vurderes enkeltvis med sikte på nedgradering. Fordi spørsmålet om avgradering av Stortingets dokumenter må sees i sammenheng med spørsmålet om avgradering av tilhørende regjeringsdokumenter, mens det på den annen side bør vurderes konkret om avgradering av et regjeringsdokument skal føre til avgradering av tilhørende stortingsdokumenter, finner Presidentskapet ikke å burde fremme forslag om automatisk avgradering av stortingsdokumenter senest etter 30 år. Etter at det foreligger uttalelse fra departementet/Statsministerens kontor, skal Utvalget legge fram tilråding for Presidentskapet. For å kunne unngå den omstendelige behandlingen av slike saker i stortingsmøte for lukkede dører, foreslås at Presidentskapet får generell fullmakt i reglementet til å fatte beslutning om avgradering, se siste punktum i vedtakets I pkt. 1 og 2.

av a) saker behandlet for lukkede dører i Stortinget og avdelingene i tiden 1946-1965, b) protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité i tiden 1946-1965, c) protokoller og referater fra møter i spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker 1948-1949

       I sin tilråding til Presidentskapet av 22. mai 1996 skriver Utvalget til å gjennomgå saker behandlet for lukkede dører i Stortinget:

       « En konsekvens av å innføre et regelverk om avgradering senest etter 30 år vil være at Stortinget i første omgang må avgradere arkivmateriale fra 1946 til og med 1965.
       Avgraderingen av dette materialet bør etter Utvalgets syn skje samtidig med innføringen av det nye regelverket. Det dreier seg om dokumenter og referater fra ca 240 møter for lukkede dører i Stortinget og avdelingene, og ca 320 møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker. Dokumenter og referater fra et mindre antall lukkede møter i Stortinget og avdelingene er blitt offentliggjort eller gjort offentlig tilgjengelig (avgradert) tidligere, ofte på anmodning fra regjeringen. Referatene fra møtene i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og spesialkomiteen er ikke avgradert, men en lang rekke forskere har etter søknad til Presidentskapet fått adgang til referatene i forbindelse med konkrete, avgrensede forskningsprosjekter. Det har vært flere betingelser knyttet til forskernes bruk av disse referatene, bl.a. forbud mot bruk av direkte sitat og manuskriptkontroll før publisering (betinget innsyn). Adgangen til referatene har også vært forbeholdt kvalifiserte forskere med tilknytning til en offentlig forskningsinstitusjon. Studenter har ikke fått adgang til materialet.
       I forberedelsene til avgradering av dette materialet, har en fulgt den fremgangsmåten som fremgår av forslaget til reglement for avgradering. Fem departementer (Finans- og tolldepartementet, Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet, Nærings- og energidepartementet og Utenriksdepartementet) er blitt forelagt spørsmålet om avgradering av i alt 98 hemmelige proposisjoner og meldinger, 20 redegjørelser for lukkede dører i Stortinget og ca 320 redegjørelser i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker. Departementene er blitt anmodet om å melde tilbake hvilke dokumenter og redegjørelser som det ikke lenger er grunn til å holde hemmelig. Departementene har svart med å avgradere så å si hele det forelagte materiale. Det er gjort tre unntak, som er nærmere spesifisert nedenfor.
       Utvalget viser til den nedgradering som har skjedd i departementene og de råd om nedgradering som særlig Utenriksdepartementet har kommet med, og vil anbefale overfor Presidentskapet at Stortinget avgraderer de tilhørende innstillinger og møtereferater. Utvalget antar at hverken innstillingene eller debattreferatene inneholder tilleggsopplysninger av en slik art at det kan være aktuelt å opprettholde graderingen for disse. Utvalget vil også tilrå at følgende 3 saker unntas for avgradering:
- forsvarsministerens redegjørelse i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen 7. mai 1953 med debatt i samme møte og i møte 4. juni 1953, s. 120-186. Utvalget tilrår at saken nedgraderes til KONFIDENSIELT.
- forsvarsministerens redegjørelse i lukket møte i Stortinget 23. juni 1953 med debatt, s. 77-118. Utvalget tilrår at saken nedgraderes til KONFIDENSIELT.
- St.meld. nr. 73 (1954) med tilhørende innstilling (Innst. S. L), referert i møte for lukkede dører 6. mai 1954, s. 32-33 og debatt i møte for lukkede dører 18. november 1954, s. 173-175. Utvalget tilrår at innstillingen og møtereferatene forblir gradert HEMMELIG, men nedgraderes automatisk når departementet meddeler at stortingsmeldingen er nedgradert. »

       I vedlegg til denne innstillingen er tatt inn en oversikt over de hemmelige innstillingene og stenografiske møtereferatene som foreslås avgradert og gjort offentlig tilgjengelig.

Presidentskapets merknader

       Presidentskapet er enig i Utvalgets vurdering av at når departementene nå har avgradert de opprinnelig hemmelige proposisjoner, meldinger og redegjørelser, er det for Stortinget ikke lenger grunn til å holde de tilhørende innstillinger og stenografiske møtereferater hemmelig.

  Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I.

       Reglement for avgradering av møtereferater og innstillinger i saker behandlet for lukkede dører i Stortinget og avdelingene og protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

1. Referater fra møter for lukkede dører i Stortinget og avdelingene, med tilhørende innstillinger og eventuelle andre dokumenter utstedt i Stortinget, vurderes for avgradering senest etter 30 år. Når innstillingen og debatten bygger på et dokument oversendt fra regjeringen, og når møtereferatet inneholder redegjørelse av medlem av regjeringen, skal det innhentes uttalelse om avgraderingsspørsmålet fra det aktuelle fagdepartement, eventuelt Statsministerens kontor. Utvalget til å gjennomgå saker behandlet for lukkede dører legger fram tilråding for Presidentskapet. Presidentskapet kan ta beslutning om avgradering.
2. Protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité vurderes for avgradering etter 30 år. Når referatet inneholder redegjørelse av medlem av regjeringen, skal det innhentes uttalelse om avgradringsspørsmålet fra det aktuelle fagdepartement, eventuelt Statsministerens kontor. Utvalget til å gjennomgå saker behandlet for lukkede dører legger fram tilråding for Presidentskapet. Presidentskapet kan ta beslutning om avgradering.
3. Dokumenter og referater som ikke blir avgradert etter 30 år, revurderes etter 40 år og deretter hvert 10. år.

II.

       Følgende materiale i Stortingsarkivet skal ikke lenger behandles som hemmelig:

1. Referater fra møter for lukkede dører i Stortinget og avdelingene 1946-1965 og tilhørende dokumenter, med følgende unntak:
- Referat fra lukket møte i Stortinget 23. juni 1953. Referatet nedgraderes til KONFIDENSIELT.
- Behandlingen av hemmelig St.meld. nr. 73 (1954). Innstilling og møtereferater nedgraderes automatisk når stortingsmeldingen er nedgradert.
2. Protokoller og referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité i tiden 1946-1965, med unntak av referater fra møtene 7. mai og 4. juni 1953 som nedgraderes til KONFIDENSIELT.
3. Protokoller og referater fra møter i spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker 1948-1949.

III.

       Stortingets presidentskap bemyndiges til å offentliggjøre denne innstilling med eventuell debatt.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 13. juni 1996.

Kirsti Kolle Grøndahl. Edvard Grimstad. Jan P Syse.
Gunnar Skaug. Inge Myrvoll. Dag Jostein Fjærvoll.

Oversikt over innstillinger til Stortinget i tidsrommet 1946-1965 som ikke lenger skal behandle som hemmelige.

1945-46

       Innst.S. E. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen angående saker behandlet av Utenriksdepartementets Politiske Avdeling i det første halvår etter frigjøringen. (St.meld. nr. 2.)

       Innst.S. F. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen angående utenriksministerens redegjørelse, avgitt i Stortinget for lukkede dører den 14. mai 1946.

       Innst.S. M. Innstilling fra Stortingets presidentskap om offentliggjørelse av Skipsbyggingssaka.

       Innst.S. O. Innstilling fra Spesialkomiteen for industrisaker om ikke-behandling av St.meld. nr. 24 om fiendtlig eiendom. (St.meld. nr. 24.)

       Innst.S. Q. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om Stortingets samtykke til at det i forbindelse med en norsk-polsk varebytte- og betalingsordning ytes Polen en kreditt, stor ca kr 35.000.000 til innkjøp av norske varer. (St.prp. nr. 109.)

1947

       Innst.S. A. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité angående Svalbardspørsmålet.

       Innst.S. B. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité angående utenriksminister Langes redegjørelse 30. januar 1947 om Norges forhold til Spania.

       Innst.S. D. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om revisjon av Østgrønlandsavtalen av 9. juli 1924. (St.meld. nr. 27 (1947))

       Innst.S. F. Innstilling fra spesialkomiteen for industrisaker om oppgjør vedrørende Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab og Nordisk Lettmetall A/S. (St.prp. nr. 69 (1947))

       Innst.S. G. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om innkjøp av eiendommen « Øyrane » på Svalbard for kr. 102.000. (St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 17 (1947))

       Innst.S. H. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité om forhandlinger med Danmark om forlengelse av Østgrønlandsavtalen av 8. juli 1924. (St.meld. nr. 35 (1947))

       Innst.S. I. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om ikke-offentliggjorte overenskomster inngått med fremmede makter 1) i 1939 og 2) i tiden fra frigjøringen av landet til det nå forsamlede Stortings sammentreden.

       Innst.S. J. Innstilling fra spesialkomiteen for industrisaker om fiendtlig eiendom. (St.meld. nr. 24 (1945-1946))

       Innst.S. K. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om kjøp av eiendommen « Nordfjord » på Svalbard for kr 110.000. (St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 39.)

       Innst.S. M. Innstilling fra den forssterkede utenriks- og konstitusjonskomité om forhandlinger med Stortbritannia om Norges fiskerigrense. (St.meld. nr. 28 (1945-1946))

       Innst.S. N. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité angående utenriksministerens redegjørelse den 28. oktober 1947.

1948

       Innst.S. C. Tilråding frå den utvida finans- og tollnemndi om lån til Norges Bondelag i samband med utførsle av hestar til Polen i 1948. (St.prp. nr. 68.)

       Innst.S. D. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       Innst.S. E. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om bestemmelser om regulering av prisene ved salg av fettstoffer fra herdningsfabrikkene i tiden fra 1. mai 1948 til 30. april 1949. (St.meld. nr. 34.)

       Innst.S. H. Innstilling fra den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité om inngåelse av en avtale med Sverige om visse fiskerispørsmål. (St.prp. nr. 99.)

       Innst.S. I. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om erhvervelse av tomt til og forberedelser til bygging av ambassadehus i Stockholm m.v. (St.prp. nr. 79.)

1949

       Innst.S. C. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om priser for hvalolje 1948-49. (St.meld. nr. 16.)

       Innst.S. D. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om prisreguleringsbestemmelser for herdningsfabrikkene for 1949-50. (St.meld. nr. 17.)

       Innst.S. E. Innstilling fra spesialkomiteen for industrisaker om kjøp av aksjer i Norsk Hydro. (St.prp. nr. 99.)

       Innst.S. G. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. H. Innstilling fra den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité angående forhandlinger med England om Norges fiskerigrense. (St.meld. nr. 15 (1949))

1950

       Innst.S. B. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro. (St.prp. nr. 29.)

       Innst.S. C. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om Stortingets samtykke til å godkjenne protokoll av 25. mai 1949 om fredningsbestemmelser på Øst-Grønland. (St.prp. nr. 6.)

       Innst.S. C. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité om det Nordatlantiske Råds 4. møte i London i tiden 15. - 18. mai 1950. (St.meld. nr. 55.)

       Innst.S. G. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster inngått med fremmede makter.

1951

       Innst.S. A. Innstilling fra den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité om forhandlingene med Sverige om en avtale om visse fiskerispørsmål. (St.meld. nr. 9.)

       Innst.S. B. Innstilling fra skog-, vassdrags- og industrikomiteen om fullmakt for Industridepartementet til å avslutte en kontrakt mellom Den norske stat og Amerikas forente stater om leveranse av niobkonsentrat. (St.prp. nr. 17.)

       Innst.S. C. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om kjøp av Birger Jacobsens eiendom på Jan Mayen. (St.prp. nr. 91.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om prisutjevningen for fisk og fiskeprodukter. (St.meld. nr. 53.)

       Innst.S. G. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om forskjellige avgifter og tilskottsbestemmelser for animalske fettstoffer. (St.meld. nr. 22.)

       Innst.S. H. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om bestemmelser om prisreguleringsavgift ved eksport fra andre enn herdningsfabrikker, polymyseringsbedrifter og traneksportører av fettstoffer og produkter fremstillet av fettstoffer. (St.meld. nr. 69.)

       Innst.S. J. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om bestemmelser om prisreguleringsavgift ved utførsel av fiskehermetikk 1951-52. (St.meld. nr. 82.)

       Innst.S. K. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av tørrfisk av 1951 års produksjon. (St.meld. nr. 100.)

       Innst.S. M. Tilråding frå finans- og tollnemnda om « Herningsfabrikkenes midlertidige reguleringsfond ». Overslag over inntekter og utgifter 1951-52. (St.meld. nr. 88.)

       Innst.S. N. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om ikke-offentliggjorte overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. P. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab. (Norsk Hydro.) (St.prp. nr. 171.)

1952

       Innst.S. A. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om kjøp av eiendommer på Svalbard og Jan Mayen. (St.prp. nr. 9.)

       Innst.S. C. Innstilling fra Stortingets presidentskap om gave fra Stortinget til H.M Kongen på hans 80-års dag 3. august 1952.

       Innst.S. D. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om bestemmelser om reguleringavgift og tilskott ved eksport fra herdingsfabrikkene av fettstoffer i 1952-53 og ved fabrikkenes mottak av hvalolje. (St.meld. nr. 27.)

       Innst.S. E. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om kjøp av The Scottish Spitsbergen Development Ltds eiendommer og rettigheter på Svalbard. (St.prp. nr. 72.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om regler for oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene. (St.meld. nr. 21.)

       Innst.S. G. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen stor- og vårsild og ved utførsel av iset stor- og vårsild av 1952-års produksjon.

       Innst.S. H. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1952-års produksjon. (St.meld. nr. 43.)

       Innst. S. J. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om forskjellige avgifts- og tillskuddsbestemmelser vedrørende sildolje og produkter av sildolje. (St.meld. nr. 57.)

       Innst.S. K. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1952-års produksjon.

       Innst.S. L. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen fisk og frosne fiskeprodukter av 1952-års produksjon. (St.meld. nr. 55.)

       Innst.S. M. Innstilling fra militærkomiteen om kaptein Halvor Gudmundsens begrunnelse for sin avskjedssøknad.

       Innst.S. N. Tilråding frå finans- og tollnemnda om nokre avgifts-, tilskots- og utjamningsordningar etter prisloven som var gjeldande pr. 1. januar 1952, men ikkje tatt med i St.meld. nr. 36 (1952). (St.meld. nr. 79.)

       Innst.S. P. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om ikke offentliggjorte overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. R. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av klippfisk av 1952 års produksjon. (St.meld. nr. 83.)

       Innst.S. T. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om forskjellige prisreguleringsordninger over Prisreguleringsfondet for sild og Prisreguleringsfondet for fisk. (St.meld. nr. 96.)

       Innst. O. A. Innstilling fra protokollkomiteen om kaptein H.G avskjed i nåde fra fastlønnet offisersembede, meddelt ved kgl. res. av 23. november 1951 og om hans begrunnelser for sin avskjedssøknad.

1953

       Innst.S. A. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v. (St.prp. nr. 105.)

       Innst.S. C. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskap (Norsk Hydro). (St.prp. nr. 91.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om regler om oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og Prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene. (St.meld. nr. 38.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen stor- og vårsild av 1953 års produksjon. (St.meld. nr. 39.)

       Innst.S. G. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1953 års produksjon. (St.meld. nr. 40.)

       Innst.S. H. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1953 års produksjon. (St.meld. nr. 51.)

       Innst.S. J. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen fisk og frosne fiskeprodukter av 1953-års produksjon. (St.meld. nr. 56.)

       Innst.S. K. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen fisk og frosne fiskeprodukter av 1953 års produksjon til Amerikas Forente Stater. (St.meld. nr. 68.)

       Innst.S. L. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av iset stor- og vårsild. (St.meld. nr. 76.)

       Innst.S. M. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. N. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av klippfisk og tørrfisk av 1953-års produksjon. (St.meld. nr. 57.)

       Innst.S. O. Innstilling fra militærkomiteen om ikke-behandling av St.meld. nr. 58 om målsettingen for Kystartilleriet og Luftvernartilleriet.

       Innst.S. P. Innstilling fra militærkomiteen om Hemmelig hovedvedlegg I for 1953-54 til St.prp. nr. 1 for 1953.

1954

       Innst.S. B. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskap. (St.prp. nr. 4.)

       Innst.S. C. Tilråding frå den auka utanriks- og konstitusjonsnemndi om å gjera vedtaket i Stortinget den 21. mai 1953 om fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v. gjeldande fram til 30. juni 1955. (St.prp. nr. 88.)

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1954-årsproduksjonen. Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen stor- og vårsild av 1954-årsproduksjonen. Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av iset stor- og vårsild. (St.meld. nr. 26.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om forskjellige prisreguleringsordninger over Prisreguleringsfondet for sild og Prisreguleringsfondet for fisk. (St.meld. nr. 5.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om regler om oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og Prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene. (St.meld. nr. 22.)

       Innst.S. G. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossen fisk av 1954-års produksjon. (St.prp. nr. 80.)

       Innst.S. H. Innstilling fra skog-, vassdrags- og industrikomiteen om norsk deltakelse i et program for utvidelse av kapasiteten i Europa for produksjon av krutt og sprengstoff (Facilities Assistance Program). (St.prp. nr. 92.)

       Innst.S. J. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. K. Innstilling fra militærkomiteen om målsettingen for kystartilleriet og luftvernartilleriet (St.meld. nr. 30.)

       Innst.S. M. Innstilling fra kirke- og undervisningskomiteen om nasjonalgave til Sverige. (St.meld. nr. 108.)

       Innst.S. O. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av saltfisk av 1954-års produksjon. (St.meld. nr. 91.)

       Innst.S. P. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1954-års produksjon og bestemmelser om prisreguleringsavgift ved utførsel av levermel av 1954-års produksjon. (St.meld. nr. 86.)

1955

       Innst.S. A. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster inngått med fremmede makter.

       Innst.S. C. Tilråding frå den auka utanriks- og konstitusjonsnemndi om å gjera vedtak i Stortinget 21. mai 1953 om fullmakter til å inngå kontraktar i samband med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v. gjeldande fram til 30. juni 1956. (St.prp. nr. 83.)

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om prisregulering ved utførsel av pakket, iset fet- og småsild. (St.meld. nr. 88.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgift i prisreguleringsøyemed ved salg av fôrmel av fisk og fiskeavfall. (St.meld. nr. 23.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild- og sildeprodukter. (St.meld. nr. 6.)

       Innst.S. H. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av saltfisk av 1955 års produksjon. (St.meld. nr. 87.)

       Innst.S. I. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossen fisk av 1955 års produksjon. (St.meld. nr. 56.)

1956

       Innst.S. A. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om inngåelse av ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       Innst.S. B. Tilråding frå den auka utanriks- og konstitusjonsnemndi om å gjera vedtak i Stortinget 21. mai 1953 om fullmakter til å inngå kontraktar i samband med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v. gjeldande fram til 30. juni 1957. (St.prp. nr. 66.)

       Innst.S. D. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om herdningsfabrikkenes midlertidige reguleringsfond. (St.meld. nr. 10.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1956 års produksjon. (St.meld. nr. 43.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed på sild og sildeprodukter. (St.meld. nr. 44.)

       Innst.S. G. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossenfisk. (St.meld. nr. 67.)

1957

       Innst.S. A. Tilråding frå den auka utanriks- og konstitusjonsnemndi om at fullmakter til å gjera kontrakter i samsvar med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » framleis skal stå ved lag. (St.prp. nr. 42.)

       Innst.S. B. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om økonomisk samarbeid med Finland i de nordlige områder. (St.meld. nr. 41.)

       Innst.S. C. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster med fremmede makter inngått i 1956.

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter. (St.meld. nr. 60.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1957 års produksjon. (St.meld. nr. 71.)

1958

       Innst.S. A. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om overenskomster med fremmede stater inngått i 1957.

       Innst.S. B. Tilråding frå den forsterka utanriks- og konstitusjonsnemndi om at fullmakter til å gjera kontrakter i samhøve med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » framleis skal gjelda. (St.prp. nr. 94.)

       Innst.S. C. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter. (St.meld. nr. 39.)

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossenfisk. (St.meld. nr. 16.)

       Innst.S. F. Innstilling fra den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité om fullmakt for Kongen til å inngå avtaler med andre medlemsland i NATO om leveranser fra norsk industri. (St.prp. nr. 152.)

1959

       Innst.S. C. Tilråding frå utanriks- og konstitusjonsnemnda om avtalar med framande makter inngått i 1958.

       Innst.S. D. Tilråding frå den forsterka utanriks- og konstitusjonsnemndi om at fullmakter til å gjera kontrakter i samhøve med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » framleis skal gjelda. (St.prp. nr. 85.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter. (St.meld. nr. 23.)

1959-60

       Innst.S. A. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om endringer i tolltariffen.

       Tillegg til Innst. S. A. Innstilling fra finans- og tollkomiteen om endring i tollen for sko.

       Innst.S. B. Tilråding frå utanriks- og konstitusjonsnemnda om avtalar med framande maktar inngått i 1959.

       Innst.S. C. Tilråding frå den forsterka utanriks- og konstitusjonsnemndi om at fullmakter til å gjera kontrakter i samhøve med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » framleis skal gjelda. (St.prp. nr. 142.)

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede finans- og tollkomité om bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter. (St.meld. nr. 41.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité om fullmakt for Kongen til å undertegne og midlertidig sette i verk en avtale om Finnlands assosiering med Det europeiske frihandlesforbund fra 1. juli 1960 eller senere i påvente av Stortingets ratifikasjon av avtalen.

1960-61

       Innst.S. B. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om avtaler med fremmede makter inngått i 1960.

       Innst.S. D. Tilråding frå den forsterka utanriks- og konstitusjonsnemndi om at fullmaktar til å gjera kontraktar i samhøve med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » framleis skal gjelda. (St.prp. nr. 114.)

       Innst.S. E. Innstilling fra Stortingets presidentskap om tillatelse for generalkonsul E.A Colban til å henvise til vedtak og referater fra møter for lukkede dører i Stortinget i sin bok om « Stortinget og utenrikspolitikken ».

1961-62

       Innst.S. B. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om fortrolige overenskomster med fremmede makter i 1961.

1962-63

       Innst.S. A. Innstilling fra Stortingets presidentskap om gave fra Stortinget til H.M Kong Olav V til hans 60-års dag den 2. juli 1963.

       Innst.S. B. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab. (St.prp. nr. 37.)

       Innst.S. C. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om fortrolige avtaler inngått med fremmede stater i 1962.

       Innst.S. D. Innstilling fra den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v. (St.prp. nr. 109.)

       Innst.S. E. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om ikke-behandling av St.prp. nr. 37 (1962-1963), om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab. (St.prp. nr. 37.)

1963-64

       Innst.S. B. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om ikke-behandling av St.prp. nr. 37 (1962-1963), om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

       Innst.S. C. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om fortrolige overenskomster med fremmede stater inngått i 1963.

       Innst.O. A. Innstilling fra Stortingets presidentskap om offentliggjørelse av innstilling fra den i grunnloven § 75, f og g omhandlede komité om innbringelse for Odelstinget av den hemmelige referatprotokoll vedkommende Forsvarsdepartementet, Hæren (Innst.O. A. for 1933) og referat fra møte for lukkede dører i Odelstinget 1. juli 1933 ang. samme sak.

1964-65

       Innst.S. A. Innstilling fra skog-, vassdrags- og industrikomiteen om avtale mellom det amerikanske oljeselskap Caltex og den norske stat om statens deltakerrett på Caltex' utmål på Svalbard. - Spørsmål om deltakelse i drift på Norsk Polar Navigasjon A/S' utmål. - Prinsipper for bruk av deltakerretten. (St.meld. nr. 37.)

       Innst.S. B. Innstilling fra den forsterkede skog-, vassdrags- og industrikomité om ikke-behandling av St.prp. nr. 37 (1962-1963) om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

       Innst.S. C. Innstilling fra skog-, vassdrags- og industrikomiteen om utmål på Svalbard m.v. (St.meld. nr. 43.)

       Innst.S. D. Innstilling fra utenriks- og konstitusjonskomiteen om fortrolige overenskomster med fremmede stater inngått i 1964.

Oversikt over møter for lukkede dører i Stortinget 1946-1965 som ikke er offentliggjort eller gjort offentlig tilgjengelig.

       I tiden 22. januar 1946 - 18. juni 1965 ble det holdt ca 240 møter for lukkede dører i Stortinget, Odelstinget og Lagtinget. De stenografiske referatene fra en del av disse møtene, med tilhørende dokumenter, ble enten offentliggjort i Stortingsforhandlingene for den aktuelle sesjon, eller er ved vedtak i Stortinget på et senere tidspunkt gjort offentlig tilgjengelig.

       Det følgende er en oversikt over 201 møter for lukkede dører som ikke er gjort offentlig tilgjengelig, eller bare er delvis offentliggjort. Av disse er 80 møter rene referatmøter, dvs. som oftest vedtak om oversendelse av en hemmelig sak til fagkomiteen.

1946, møte 22.1

       Referat.

1946, møte 29.1

       Redegjørelse av utenriksministeren om besøk i Stockholm, København og London.

1946, møte 5.2

       Referat.

1946, møte 28.2

       Referat.

1946, møte 20.3

       Referat.

1946, møte 14.5

       1. Redegjørelse av utenriksministeren (USA, Sovjetsamveldet, Storbritannia, Svalbardsaken, utbygging av Norges ishavsadministrasjon, Grønland, Vest-Grønland, arkivoppgjøret, norsk-russiske grenseforhold, norsk-finske mellomriksforhold).

1946, møte 13.6

       1. St.meld. nr. 2 (1945-1946) Om saker behandlet i Utenriksdepartementets Politiske Avdeling i det første halvår etter frigjøringen.

       2. Innst.S. F fra utenriks- og konstitusjonskomiteen ang. utenriksministerens redegjørelse i møte for lukkede dører 14.5.1946.

1946, møte 20.6

       Referat.

1946, møte 8.7

       Delvis offentliggjort.

1946, møte 11.7

       1. St.prp. nr. 74 (1945-1946) Om statsgaranti for lån til modernisering og utvidelse av norske skipsverft.

1946, møte 26.9

       1. Redegjørelse av utenriksministeren (fredskonferansen i Paris, Grønland, arkivoppgjøret, norsk-sovjetiske grenseforhandlinger, ettersøkingssaker i Sovjet, norsk-finske reinbeiteforhandlinger, Hannevigsaken, fiskeriforhandlingene i London 1943, tyske trålfiske utenfor norskekysten, spaniaspørsmålet).

       2. Spørsmål fra representant Oftedal om krigsskadeerstatning fra Finland.

1946, møte 18.10

       Behandling av utenriksministerens redegjørelse 26. september 1946.

1946, møte 23.10

       Delvis offentliggjort.

1946, møte 20.11

       Ang. offentliggjøring av skipsbyggingssaken.

1946, møte 25.11

       Delvis offentliggjort.

1946, møte 9.12

       Referat.

1946, møte 11.12

       1. St.prp. nr. 109 (1946) Innhentelse av Stortingets samtykke til at det i forbindelse med den norsk-polske varebytte- og betalingsordning ytes Polen en kreditt, stor ca kr 35.000.000 til innkjøp av norske varer.

1947, møte 16.1

       Redegjørelse av utenriksministeren om Svalbardsaken.

1947, møte 23.1

       Behandling av utenriksministerens redegjørelse om Svalbardsaken 16. januar 1947.

1947, møte 30.1

       Redegjørelse av utenriksministeren om Spania-spørsmålet.

1947, møte 15.2

       Behandlingen av utenriksministerens redegjørelse om Svalbardsaken 16. januar 1947.

1947, møte 27.2

       Behandlingen av utenriksministerens redegjørelse om Spania-spørsmålet 30. januar 1947.

1947, møte 6.5

       Referat

1947, møte 14.5

       Delvis offentliggjort.

1947, møte 31.5

       Om offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1947, møte 3.6

       1. St.prp. nr. 27 (1947) Innstilling fra Grønlandsutvalget av 1947 om revisjon av Østgrønlandsavtalen av 9. juli 1924.

       2. Spørsmål fra reprentanten Hambro ang. gransking av utenriksetatens folk.

1947, møte 12.6

       Referat.

1947, møte 27.6

       Delvis offentliggjort.

1947, møte 3.7

       1. St.meld. nr. 35 (1947) Forhandlinger med Danmark om forlengelse av Østgrønlandsavtalen av 9. juli 1924.

       4. Innst.S. I om ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter i 1939 og i tiden fra frigjøringen av landet til det nå forsamlede Stortings sammentreden.

       Resten av møtet delvis offentliggjort.

1947, møte 5.7

       Delvis offentliggjort.

1947, møte 8.7

       Redegjørelse av utenriksministeren (Pariserkonferansen, Marshall-planen).

1947, møte 11.7

       Delvis offentliggjort.

1947, møte 15.9

       Festmøte på Eidsvoll.

1947, møte 26.9

       Referat.

1947, møte 3.10

       Spørsmål fra representant Løvlien ang. Marshall-planen.

       Resten av møtet offentliggjort.

1947, møte 28.10

       Redegjørelse av utenriksministeren om forhandlingen i Paris om Marshall-planen og om forhandlingene i FNs generalforsamling

1947, møte 7.11

       Referat.

1947, møte 11.12

       1. St.meld. nr. 28 (1945-1946) Forhandlinger med Storbritannia om Norges fiskerigrense.

       2. Innst.S. N ang. utenriksministerens redegjørelse 28.10.1947.

1948, møte 26.2

       Delvis offentliggjort.

1948, møte 11.3

       Referat.

1948, møte 8.4

       Redegjørelse av utenriksministeren.

1948, møte 23.4

       Delvis offentliggjort.

1948, møte 27.4

       Delvis offentliggjort.

1948, møte 29.4

       Behandling av utenriksministerens redegjørelse i møte 8. april 1948.

1948, møte 7.5

       Referat.

1948, møte 25.5

       St.prp. nr. 68 (1948) Lån til Norges Bondelag i forbindelse med hesteeksport til Polen i 1948.

1948, møte 10.6

       Referat.

1948, møte 26.6

       1. Innst.S. D om ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       2. St.meld. nr. 34 (1948) Bestemmelser om regulering av prisene ved salg av fettstoffer fra herdningsfabrikkene i tiden fra 1. mai 1948 til 30. april 1949.

       4. Delvis offentliggjort.

       5. St.prp. nr. 99 (1948) Om Stortingets samtykke til inngåelse av en avtale med Sverige om visse fiskerispørsmål.

       6. St.prp. nr. 79 (1948) Om ervervelse av tomt til og forberedelser til bygging av ambassadehus i Stockholm m.v.

1948, møte 8.10

       Referat.

1948, møte 29.11

       Om offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1948, møte 10.12

       Om offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1949, møte 21.2

       Referat.

1949, møte 28.3

       1. Om offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

       2. Spørsmål fra representant Hambro om sjøgrenseoppgjøret med Sovjet.

       3. Interp. fra representant Hambro om sjøgrenseuoverensstemmelsen med England.

       4. Om offentliggjøring av debatten i lukket møte 3. mars 1949.

1949, møte 24.5

       Delvis offentliggjort.

1949, møte 11.6

       Referat.

1949, møte 15.6

       Referat.

1949, møte 18.6

       Delvis offentliggjort.

1949, møte 22.6

       Offentliggjøring av hemmelige dokumenter.

1949, møte 29.6

       1. Innst.S. G om overenskomster inngått med fremmede makter.

       2. St.prp. nr. 99 (1949) Om bemyndigelse for industridepartementet til på Statens vegne å kjøpe aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1949, møte 14.7

       Delvis offentliggjort.

1950, møte 1.2

       Referat.

1950, møte 8.2

       Delvis offentliggjort.

1950, møte 27.2

       Redegjørelse om krafteksport til Danmark.

       Delvis offentliggjort.

1950, møte 28.3

       Debatt om redegjørelsen i lukket møte 27. februar 1950.

       Delvis offentliggjort.

1950, møte 4.5

       St.prp. nr. 29 (1950) Om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektisk Kvælstofaktieselskab.

1950, møte 31.5

       St.prp. nr. 6 (1950) Om Stortingets samtykke til godkjenning av en dansk-norsk protokoll av 25. mai 1949 om fredningsbestemmelser på Øst-Grønland.

1950, møte 5.6

       Offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1950, møte 12.6

       Referat.

1950, møte 21.6

       1. Om offentliggjøring av debatt i lukket møte 31. mai 1950.

       3. Ang. overenskomst med Sovjet om forholdet ved den norsk-russiske grensen.

1950, møte 27.6

       2. Delvis offentliggjort.

       3. Grenseavtalen med Sovjet.

1950, møte 15.9

       Referat.

1950, møte 21.9

       Offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1950, møte 22.9

       Redegjørelse av utenriksministeren om det nordatlantiske råds møte.

1950, møte 23.9

       Redegjørelse av utenriksministeren om utkast til uttalelse ang. opprettelse av en felles styrke i Vest-Europa.

1950, møte 18.11

       Referat.

1950, møte 11.12

       1. Innst.S. G om overenskomster med fremmede makter.

1950, møte 14.12

       Offentliggjøring av sak nr. 2 i møte for lukkede dører 11. desember 1950.

1951, møte 18.1

       Referat.

1951, møte 22.1

       Redegjørelse av utenriksministeren om den utenrikspolitiske situasjon.

1951, møte 12.2

       Redegjørelse av forsvarsministeren om beredskapstiltak.

1951, møte 5.3

       St.meld. nr. 9 (1951) Om forhandlingene med Sverige om en avtale om visse fiskerispørsmål.

1951, møte 2.4

       Referat.

1951, møte 3.4

       St.prp. nr. 17 (1951) Om fullmakt for industridepartementet til å avslutte en kontrakt mellom Den norske stat og Amerikas forente stater om leveranse av niobkonsentrat.

1951, møte 4.4

       Innst.S.nr.50 (1951) om ratifikasjon av en overenskomst og en sluttprotokoll angående fiskeriforholdene i visse sjøområder tilhørende Norge og Sverige. (Delvis offentliggjort.)

1951, møte 21.5

       Referat.

1951, møte 25.5

       Offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1951, møte 11.6

       Referat.

1951, møte 23.6

       1. St.prp. nr. 119 (1951) Kjøp av Birger Jacobsens eiendom på Jan Mayen.

1951, møte 27.6

       1. Ang. aluminiumsfabrikken på Sunndalsøra.

       3. St.meld. nr. 53 (1951) Prisutjevning for fisk og fiskeprodukter.

1951, møte 4.7

       1. St.meld. nr. 22 (1951) Forskjellige avgifts- og tilskuddsbestemmelser for animalske fettstoffer.

       2. St.meld. nr. 69 (1951) Bestemmelser om prisreguleringsavgift ved eksport fra andre enn herningsfabrikker, polymeriseringsbedrifter og traneksportører av fettstoffer og av produkter fremstillet av fettstoffer.

1951, møte 25.10

       1. Redegjørelse av utenriksministeren om den internasjonale situasjon.

       2. Redegjørelse av repr. Hambro om behandlingen av fiskerigrensespørsmålet i Haag.

1951, møte 12.11

       Referat.

1951, møte 21.11

       Referat.

1951, møte 26.11

       1. St.meld. nr. 82 (1951) Bestemmelser om prisreguleringsavgift ved utførsel av fiskehermetikk 1951-52.

       2. St.meld. nr. 100 (1951) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av tørrfisk av 1951 års produksjon.

1951, møte 3.12

       Referat.

1951, møte 5.12

       Referat.

1951, møte 10.12

       1. Innst.S. N om ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       2. St.meld. nr. 88 (1951) Herdningsfabrikkenes midlertidige reguleringsfond. Overslag over inntekter og utgifter 1951-52.

       4. St.prp. nr. 171 (1951) Om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstof-Aktieselskab.

1951, møte 14.12

       Delvis offentliggjort.

1952, møte 22.1

       Referat.

1952, møte 1.2 (Odelstinget)

       Innst. O. A om kaptein H.G avskjed i nåde fra fastlønnet offisersembete.

1952, møte 5.2

       Referat.

1952, møte 5.3

       Referat.

1952, møte 19.3

       Referat.

1952, møte 29.3

       Referat.

1952, møte 23.4

       Referat.

1952, møte 29.4

       Referat.

1952, møte 7.5

       Referat.

1952, møte 12.5

       1. Innst.S. C om gave til Kongens 80-års dag.

       3. Jones-saken.

1952, møte 27.5

       Referat.

1952, møte 7.6

       1. St.prp. nr. 9 (1952) Kjøp av eiendommer på Svalbard og Jan Mayen.

       2. St.prp. nr. 72 (1952) Kjøp av The Scottish Spitsbergen Development Ltds. eiendommer og rettigheter på Svalbard.

       3. St.meld. nr. 27 (1952) Bestemmelser om reguleringsavgifter og -tilskudd ved eksport fra herdningsfabrikker av fettstoffer i 1952-53 og ved fabrikkenes mottak av hvalolje.

       4. St.meld. nr. 21 (1952) Regler om oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og Prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene.

       5. St.meld. nr. 29 (1952) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen stor- og vårsild og ved utførsel av iset stor- og vårsild av 1952-års produksjon.

       6. St.meld. nr. 43 (1952) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1952-års produksjon.

       7. St.meld. nr. 57 (1952) Forskjellige avgifts- og tilskuddsbestemmelser vedrørende sildolje og produkter av sildolje.

       8. St.meld. nr. 56 (1952) Bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1952-års produksjon.

       9. St.meld. nr. 55 (1952) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen fisk og frosne fiskeprodukter av 1952-års produksjon.

       10. Innst.S. M om kaptein H.G begrunnelse for sin avskjedssøknad.

1952, møte 26.6

       3. Redegjørelse av representanten Hambro om kunngjøring av grenselinjene for sjøterritoriet etter dommen i Haag.

1952, møte 4.10

       Referat.

1952, møte 18.10

       Referat.

1952, møte 20.11

       Referat.

1952, møte 11.12

       2. Innst.S. P om ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       3. St.meld. nr. 83 (1952) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av klippfisk av 1952 års produksjon.

       4. St.meld. nr. 96 (1952) Forskjellige prisreguleringsordninger over Prisreguleringsfondet for sild og Prisreguleringsfondet for fisk.

1953, møte 27.3

       Referat.

1953, møte 18.4

       Referat.

1953, møte 25.4

       Referat.

1953, møte 5.5

       Referat.

1953, møte 21.5

       St.prp. nr. 105 (1953) Om fullmakt til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

1953, møte 5.6

       Referat.

1953, møte 18.6

       2. St.prp. nr. 91 (1953) Om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1953, møte 23.6

       Redegjørelse av forsvarsministeren for delegasjon av myndighet i krig til sjefen for Overkommandoen (dvs. Nordkommandoen).

1953, møte 11.7

       1. Offentliggjøring av referater fra møter i den utvidede utenrikskomité 1940.

       2. Innst.S. M om overenskomster med fremmede makter.

       3. St.meld. nr. 38 (1953) Regler om oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og Prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene.

       4. St.meld. nr. 39 (1953) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen stor- og vårsild av 1953-års produksjon.

       5. St.meld. nr. 40 (1953) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1953-års produksjon.

       6. St.meld. nr. 51 (1953) Bestemmelser som prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1953-års produksjon.

       7. St.meld. nr. 56 (1953) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av frossen fisk og frosne fiskeprodukter av 1953-års produksjon.

       8. St.meld. nr. 76 (1953) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av iset stor- og vårsild.

1953, møte 15.7

       1. St.meld. nr. 57 (1953) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av klippfisk og tørrfisk av 1953-års produksjon.

       2. St.meld. nr. 58 (1953) Om målsettingen for Kystartilleriet og Luftvernartilleriet.

       3. Innst.S. P (1953) om hemmelig hovedvedlegg I for 1953-54 til St.prp. nr. 1 for 1953.

1954, møte 29.1

       Referat.

1954, møte 26.2

       St.prp. nr. 4 (1954) Om hjemkjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1954, møte 6.4

       Redegjørelse av statsministeren og handelsministeren om regjeringens komferanse med medlemmer av den svenske regjering i Stockholm 29. og 30. mars.

       Delvis offentliggjort.

1954, møte 6.5

       Referat.

1954, møte 1.6

       Referat.

1954, møte 9.6

       1. St.prp. nr. 88 (1954) Om å forlenge gyldigheten av Stortingets vedtak av 21. mai 1953 om fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       2. St.meld. nr. 26 (1954) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av saltet stor- og vårsild av 1954-års produksjon.

       3. St.meld. nr. 5 (1954) Forskjellige prisreguleringsordninger over Prisreguleringsfondet for sild og Prisreguleringsfondet for fisk.

       4. St.meld. nr. 22 (1954) Regler om oppgjør mellom Noregs Sildesalslag og Prisreguleringsfondet for sild. Bestemmelser om prisregulering for sildemel- og sildoljefabrikkene.

       5. St.prp. nr. 80 (1954) Om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossen fisk av 1954 års produksjon.

1954, møte 16.6

       St.prp. nr. 92 (1954) Om norsk deltakelse i et program for utvidelse av kapasiteten i Europa for produksjon av krutt og sprengstoff (Facilities Assistance Program).

1954, møte 24.6

       1. Innst.S. J om overenskomster inngått med fremmede makter.

1954, møte 12.10

       Referat.

1954, møte 26.10

       Om offentliggjøring av hemmelige stortingsdokumenter.

1954, møte 18.11

       2. St.meld. nr. 30 (1954) Om målsettingen for Kystartilleriet og Luftvernartilleriet.

1954, møte 26.11

       1. Delvis offentliggjort.

       2. St.meld. nr. 91 (1954) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av saltfisk av 1954 års produksjon.

       3. St.meld. nr. 86 (1954) Bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1954-års produksjon og bestemmelser om prisreguleringsavgift ved utførsel av levermel av 1954-års produksjon.

1954, møte 1.12

       Om gave til representant Hambro ved 70-års dagen.

1955, møte 11.3

       Referat.

1955, møte 11.5

       Referat.

1955, møte 14.6

       Referat.

1955, møte 21.6

       1. Innst.S. A om overenskomster inngått med fremmede makter.

       2. St.prp. nr. 83 (1955) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

1955, møte 3.11

       Referat.

1955, møte 18.11

       Referat.

1955, møte 30.11

       1. St.meld. nr. 88 (1955) Bestemmelser om prisregulering ved utførsel av pakket, iset fet- og småsild.

       2. St.meld. nr. 23 (1955) Bestemmelser om avgift i prisreguleringsøyemed ved salg av fôrmel av fisk og fiskeavfall.

       3. St.meld. nr. 6 (1955) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter.

1955, møte 8.12

       1. St.meld. nr. 87 (1955) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av salt fisk av 1955 års produksjon.

       2. St.meld. nr. 56 (1955) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klipfisk, tørrfisk og frossenfisk av 1955 års produksjon.

1956, møte 20.2

       Referat.

1956, møte 20.4

       Referat.

1956, møte 19.6

       1. Innst.S. A om inngåelse av ikke-offentliggjorte overenskomster med fremmede makter.

       2. St.prp. nr. 66 (1956) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       6. Referat.

       7. Redegjørelse om Hannevig-saken.

1956, møte 16.10

       Referat.

1956, møte 11.12

       1. St.meld. nr. 10 (1956) Herdningsfabrikkenes midlertidige reguleringsfond.

       2. St.meld. nr. 43 (1956) Bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1956 års produksjon.

       3. St.meld. nr. 44 (1956) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter.

       4. St.meld. nr. 67 (1956) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossenfisk.

1957, møte 5.2

       Referat.

1957, møte 7.3

       St.prp. nr. 42 (1957) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

1957, møte 29.5

       Referat.

1957, møte 25.6

       Referat.

1957, møte 28.6

       1. St.meld. nr. 41 (1957) Økonomisk samarbeid med Finnland i de nordlige områder.

       2. Innst.S. C om overenskomster med fremmede makter.

1957, møte 5.7

       1. St.meld. nr. 60 (1957) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter.

       2. St.meld. nr. 71 (1957) Bestemmelser om prisregulering for fôrmel av fisk og fiskeavfall av 1957 års produksjon

1958, møte 28.2

       Referat.

1958, møte 3.6

       Referat.

1958, møte 12.6

       Redegjørelse av handelsministeren om tekstilimporten.

1958, møte 17.6

       1. Innst.S. A om overenskomster med fremmede stater i 1957.

       2. St.prp. nr. 94 (1958) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       3. St.meld. nr. 39 (1958) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild- og sildeprodukter.

       4. St.meld. nr. 16 (1958) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed ved utførsel av klippfisk, tørrfisk og frossenfisk.

1958, møte 30.9

       Referat.

1958, møte 21.10

       Referat.

1958, møte 5.12

       Referat.

1958, møte 11.12

       St.prp. nr. 152 (1958) Om fullmakt for Kongen til å inngå avtaler med andre medlemsland i NATO om leveranser fra norsk industri.

1959, møte 27.1

       Referat.

1959, møte 18.2

       Grunngitt spørsmål ang. besøk av statsminister Krustsjov i Norge.

1959, møte 23.4

       Referat.

1959, møte 6.6

       Referat.

1959, møte 24.6

       1. Innst.S. E om avtaler inngått med fremmede stater.

       3. St.prp. nr. 85 (1959) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       4. St.meld. nr. 23 (1959) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter.

1959, møte 9.11

       Redegjørelse av handelsministeren om forhandlingene om det europeiske frhandelsforbund.

1959, møte 16.11

       Debatt om handelsministerens redegjørelse i lukket møte 9.11.1959.

1959, møte 11.12

       Delvis offentliggjort

1960, møte 12.1

       Referat.

1960, møte 29.1

       Referat.

1960, møte 11.2

       Referat.

1960, møte 3.3

       Referat.

1960, møte 10.5

       Referat.

1960, møte 1.6

       1. Innst.S. B om avtaler med fremmede makter.

       2. St.prp. nr. 142 (1959-1960) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       3. St.meld. nr. 41 (1959-1960) Bestemmelser om avgifter i prisreguleringsøyemed for sild og sildeprodukter.

       4. Delvis offentliggjort.

       5. Om Finlands assosiering med EFTA.

1960, møte 17.10

       Referat.

1961, møte 18.5

       Referat.

1961, møte 27.5

       1. Innst.S. B om avtaler inngått med fremmede stater.

       3. St.prp. nr. 114 (1960-1961) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

1961, møte 9.6

       1. Delvis offentliggjort.

       2. Om offentliggjøring av opplysninger fra lukkede møter.

1961, møte 12.12

       Delvis offentliggjort.

1962, møte 1.6

       Innst.S. B om fortrolige overenskomster med fremmede makter.

1962, møte 30.11

       Referat.

1963, møte 15.2

       Om gave til kong Olavs 60-års dag.

1963, møte 28.2

       St.prp. nr. 37 (1962-1963) Om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1963, møte 3.5

       Referat.

1963, møte 13.6

       1. Innst.S. C om fortrolige avtaler inngått med fremmede stater i 1962.

       2. St.prp. nr. 109 (1962-1963) Om forlenget gyldighet av fullmakter til å inngå kontrakter i forbindelse med det amerikanske « Off Shore Procurement Program » m.v.

       3. St.prp. nr. 37 (1962-1963) Om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1963, møte 29.11 (Odelstinget)

       Delvis offentliggjort.

1964, møte 17.1

       Referat.

1964, møte 23.1

       1. Offentliggjort.

       2. Debatt om lekkasje fra et fellesmøte av den utvidede utenrikskomiteen og fiskerikomiteen.

1964, møte 30.1

       1. Redegjørelse av utenriksministeren om fiskeriforhandlingene i London.

1964, møte 6.2

       Behandling av utenriksministerens redegjørelse i lukket møte 30.1.

1964, møte 18.6

       1. Redegjørelse av utenriksministeren om tegning av aksjer i FNs obligasjonslån.

       2. Innst.S. C om fortrolige overenskomster med fremmede stater inngått i 1963.

       3. St.prp. nr. 37 (1962-1963) om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

1964, møte 12.12

       Delvis offentliggjort.

1965, møte 9.2

       Referat.

1965, møte 25.2

       Debatt om ev. tilbakesendelse av St.meld. nr. 43 (1964-1965) til statsministeren for omarbeidelse, om oversendelse til utenriks- og konstitusjonskomiteen og om de utenrikspolitiske og konstitusjonelle sider ved saken.

1965, møte 14.5

       St.meld. nr. 37 (1964-1965) Avtale mellom det amerikanske oljeselskap Caltex og den norske stat om statens deltakerrett på Caltex' utmål på Svalbard. - Spørsmål om deltakelse i drift av Norsk Polar Navigasjon A/S' utmål. - Prinsipper for bruk av deltakerretten. (Avtalen med Caltex er offentliggjort.)

1965, møte 18.6

       1. St.prp. nr. 37 (1962-1963) Om kjøp av aksjer i Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

       2. St.meld. nr. 43 (1964-1965) om utmål på Svalbard m.v. (Delvis offentliggjort.)

       3. Innst.S. D om fortrolige overenskomster inngått med fremmede stater i 1964.

Oversikt over stenografiske referater fra møter i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité 1946-1965 som ikke lenger skal behandles som hemmelige.

1946, møte 8.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske situasjon; Svalbardsaken; amerikanske baser i Ishavet og på Island; Jan Mayen; Norges Ishavsadministrasjon; Østgrønlandsavtalen; Kaufmannavtalen og de rettigheter som den gir USA på Grønland; nordmenns virksomhet på Øst-Grønland; ikke-oppsigelse av Grønlandsavtalen av 1924; Vest-Grønland; arkivsaker med Danmark; arkivsaker med Sverige; norsk-russiske grenseforhold; utbyggingen av Skoltefoss; ang. mannskapet på fiskekutteren « Skreien »; reinbeitespørsmålet; veiforbindelse mellom Norge og Finland; finsk trelast til gjenoppbyggingen i Nord-Norge.

1946, møte 19.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om fredskonferansen i Paris og visse utenrikspolitiske saker; dansk-norske forhandlinger om Grønland; arkivoppgjøret med Danmark og Sverige; norsk-russiske grenseforhandlinger; ettersøkingssaker som holdes gående med Russland; reinbeiteforhandlinger med Finland; Hannevigsaken; fiskeriforhandlingene med England; tysk trålfiske utenfor norskekysten; Spaniaspørsmålet.

1946, møte 28.11

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Svalbardspørsmålet.

1947, møte 15.1

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Svalbardspørsmålet.

       2) Spørsmål fra C.J. Hambro om de tyske krigskirkegårder.

1947, møte 16.1 kl. 13.00.

       1) Om avisenes offentliggjørelse av Svalbardspørsmålet.

       2) Fortsatt redegjørelse av utenriksminister Lange om Svalbardspørsmålet.

1947, møte 16.1 kl. 18.00.

       Drøftelse av utkast til erklæring om Svalbardspørsmålet.

1947, møte 20.1

       1) Drøftelse av utkast til memorandum til de fire stormakter vedrørende fredsvilkårene med Tyskland.

       2) Spaniaspørsmålet.

1947, møte 30.1

       Behandling av utkast til innstilling om Svalbardspørsmålet og behandling av forskjellige andre utenrikske spørsmål.

1947, møte 31.1

       Fortsatt behandling av utkast til innstilling om Svalbardspørsmålet.

1947, møte 10.2

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 11.2

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 12.2

       Svalbardspørsmålet.

1947, møte 21.2

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 24.2

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 7.3

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 12.3

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 14.3

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 15.3

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 23.5

       Spaniaspørsmålet.

1947, møte 7.7

       Marshall-planen.

1947, møte 1.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) utenriksministermøtet i Kjøbenhavn i forbindelse med Marshall-planen; 2) nordisk tollunion; 3) FNs forestående møte i Amerika.

       Spørsmål fra repr. Utheim om Svalbardsaken.

1947, møte 28.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om fremgangsmåten ved grenseforhandlingene (sjøgrensen) mellom Norge og Sovjet-Russland.

1947, møte 29.10

       Drøftelse av fremgangsmåten ved grenseforhandlingene (sjøgrensen) mellom Norge og Sovjet-Russland. Fylkesmann Gabrielsen var tilstede.

1947, møte 19.11

       Behandling av utkast til innstilling om utenriksministerens redegjørelse i stortingsmøte 28. oktober 1947 angående forhandlingene i Paris om Marshall-planen.

1947, møte 24.11

       Fortsatt behandling av utkast til innstilling om utenriksministerens redegjørelse i stortingsmøte 28. oktober 1947 angående forhandlingene i Paris om Marshall-planen.

1947, møte 5.12

       Fortsatt behandling av utkast til innstilling om utenriksministerens redegjørelse i stortingsmøte 28. oktober 1947 angående forhandlingene i Paris om Marshall-planen.

1948, møte 26.1

       Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om beredskapspolitikken.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om sjøgrensespørsmålet med Sovjet-Unionen.

1948, møte 29.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Varebytteavtalen med Sovjet-Russland; 2) Henvendelse fra den jugoslaviske regjering om øking av erstatningen fra Tyskland utover det som er fastsatt gjennom den britisk-amerikanske avtalen; 3) Marshall-planen.

1948, møte 10.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om utenriksministermøtet i Oslo.

1949, fellesmøte 2.2 av utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Forhandlingene med England om fiskerigrensespørsmålet.

1949, møte 11.11 kl. 10.00 i den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité.

       1) Sjøgrensespørsmålet.

       2) Europarådet.

1949, møte 11.11 kl. 13.00* i utenriks- og konstitusjonskomiteen.

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene i Organisasjonen for Europeisk økonomisk samarbeid.

       2) Supplement av statsråd Brofoss angående de samme forhandlinger, spesielt om frigjøring av handelen.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om møtet i Europarådet; fiskerigrensesaken; anerkjennelse av den kinesiske regjering i Peking; bilaterale avtaler om våpenhjelp.

1949, fellesmøte 19.11 av utenriks- og konstitusjonskomiteen og finans- og tollkomiteen.

       1) Redegjørelse av statsråd Brofoss om gjennomføring av frilistesystemet.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det økonomiske samarbeidsproblem i Skandinavia.

1950, møte 27.1

       Redegjørelse av statstråd Hauge om Atlanterhavspakten (fellesplanlegging av sentrale og regionale komiteer og staber; hjelpeprogrammet som USA har vedtatt og som skal sette Vest-Europa i stand til å bygge opp sitt forsvar, « våpenhjelpavtalen »).

1950, møte 14.2

       1) Behandling av St.prp. nr. 32 om samtykke til ratifikasjon av våpenhjelpavtalen.

       2) Statsråd Hauge gir en tilleggsopplysning i forbindelse med redegjørelsen i møtet 27. januar 1950.

       3) St.meld. nr. 11 om oppbygging av Atlanterhavspaktens organisasjon og om Norges deltakelse i denne organisasjon.

1950, møte 14.2 kl. 17.30.

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Kinas stilling og om Bao Dais regime i Indo-Kina. (Det ble i samme møte reist spørsmål (fra Friis) om de norsk-sovjetrussiske forhandlinger, (fra Hambro) om det nordiske samarbeid, og (fra Smitt-Ingebretsen) om statsministrenes møte.)

       2) Fortsettelse av behandlingen av St.prp. nr. 23 og St.meld. nr. 11.

1950, fellesmøte 4.3 av utenriks- og konstitusjonskomiteen og finans- og tollkomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene i Paris vedr. frigjøringen av handelen og en betalingsordning.

1950, møte 27.4

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om visse spørsmål i forbindelse med handelen med Øst-Europa.

1950, møte 5.5

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge for møte i Atlanterhavspaktens forsvarskomité.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om neste møte i Atlanterhavspaktens råd.

       3) Ang. opprettelse av en internasjonal planleggingskomité for skipsfarten.

1950, møte 9.5

       1) Fortsettelse av ordskiftet fra møtet 5.5.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om rekefisket i den ytre Oslofjord.

1950, møte 25.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene i Det nordatlantiske råds 4. møte i London 15.-18. mai.

1950, møte 22.6

       Supplerende opplysninger av forsvarsminister Hauge om forsvarssamarbeidet innenfor A-paktens område.

1950, møte 29.6 kl. 17.00.

       Redegjørelse fra regjeringen om hvordan situasjonen vurderes.

1950, møte 29.6 kl. 20.40.

       Fornyelse av regjeringens fullmakt gitt i desember 1948 på grunn av den internasjonale situasjon.

1950, møte 30.6

       1) Behandling av utkast til innstilling om regjeringens fullmakt.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske situasjon.

1950, møte 4.7

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om den utenrikspolitiske situasjon.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske situasjon.

1950, møte 28.7

       Redegjørelse fra regjeringen om situasjonen.

1950, møte 3.8

       Fortsettelse av ordskiftet i møte 28.7.

1950, møte 31.8

       Om behandlingsmåten av St.prp. nr. 122 om ekstraordinære tiltak for å øke tempoet i utbyggingen av Norges forsvarsberedskap og St.prp. nr. 123 om dekning av bevilgningene til beredskapstiltak m.v. 1950-51.

1950, møte 2.9

       Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om de forhandlinger som har funnet sted i Atlanterhavspaktens organer (særlig da stedfortrederrådet) og behandling av utkast til innstilling om St.prp. nr. 122.

1950, møte 4.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utvikling som har funnet sted siden siste møte.

1950, møte 11.9

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om hvordan spørsmål om økt beredskap ligger an rent internasjonalt og dessuten en orientering om det møte i A-paktrådet som finner sted 15.9.

       2) Orientering fra minister Dag Bryn om Stedfortrederrådet.

       3) Redegjørelse fra forsvarsminister Hauge om kommandoorganisasjonen.

1950, møte 20.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange etter en Amerikareise og i forbindelse hermed en rekke spørsmål ang. fellesstyrkenes kommandoforhold.

1950, møte 21.9

       Fortsettelse av ordskiftet i møte 20.9.

1950, møte 23.9

       Fortsettelse av behandlingen av spørsmålet om felleshæren og felleskommando.

1950, møte 5.10

       1) Statsminister Gerhardsen refererte en samtale utenriksminister Lange har hatt med den amerikanske utenriksminister Acheson.

       2) Forsvarsminister Hauge ang. marinens misnøye med fordelingen av beredskapsbevilgningen.

       3) Forsvarsminister Hauge om den europeiske fellesstyrke og om A-paktlandenes forsvarsministermøte i USA.

1950, møte 6.10

       Fortsettelse av ordskiftet i møte 5.10.

1950, møte 7.11

       Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om forsvarsministermøtet i USA.

1950, møte 13.11

       Drøftelse av forsvarsministerens redegjørelse i møte 7.11.

1950, møte 11.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den internasjonale situasjon.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om opprettelse av felles styrker i Europa.

1951, møte 11.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) utviklingen av Koreaspørsmålet; 2) FNs stilling til konflikten om Korea og forholdet overfor Kina; 3) det amerikanske memorandum av 4. januar 1952.

1951, møte 18.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange angående forslaget om en henvendelse til Pekingregjeringen om en våpenhvile, og om det nordiske samrådingsmøte i København.

1951, møte 20.1

       1) Meddelelse fra statsminister Gerhardsen om at det forsøksvis blir gjennomført en ordning med stedfortredende utenriksminister.

       2) Forsatt redegjørelse (fra møte 18.1) av utenriksminister Lange om instruksen til vår delegasjon i New York.

       3) Om de økonomiske sanksjoner.

1951, møte 23.1

       1) Fortsatt redegjørelse av utenriksminister Lange om de spørsmål som var oppe i møte 20.1.

       2) Representanten Friis' forespørsel om Mr Gross' erklæring.

1951, møte 24.1

       Fortsatt redegjørelse av utenriksminister Lange.

1951, møte 26.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om instruksen for den norske delegasjon i Lake Success.

1951, møte 30.1

       Fortsatt redegjørelse av utenriksminister Lange fra møte 26.1.

1951, fellesmøte 24.4 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og militærkomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om kommandoforholdene innenfor A-pakten.

1951, møte 25.4

       Fortsettelse av møte 24.4.

1951, møte 8.5

       Om kommandoforholdene innenfor A-pakten m.v. og utenrikspolitisk oversikt av utenriksminister Lange.

1951, møte 29.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålet om Tyrkias og Hellas' tilslutning til Atlanterhavspakten.

1951, møte 16.6

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Langhelle for avtalen om den status militærpersoner fra et av A-paktlandenes medlemsland skal ha når de oppholder seg i et annet medlemsland.

       2) Resymé av avtalens innhold av ekspedisjonssjef Hiorthøy.

1951, fellesmøte 26.6 av utenriks- og konstitusjonskomiteen og militærkomiteen.

       Drøfting av saken om beredskapsutvalget.

1951, fellesmøte 27.6 av utenriks- og konstitusjonskomiteen og militærkomiteen.

       Fortsettelse av møte 26.7.

1951, møte 29.6

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om våre kommandoforhold vis a vis den regionale kommando.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om a) den strategiske eksportkontroll; b) utvidelse av eksportkontrollen på grunn av krigen i Korea; c) den nordatlantiske organisasjon (NATO)s arbeid med råvareproblemet og eksportkontrollen; d) det amerikanske hjelpeprogrammet.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålet om tropper til Korea.

       4) Redegjørelse av minister Dag Bryn om hvordan spørsmålet om Tyrkias og Hellas' medlemskap i A-pakten har utviklet seg.

1951, møte 23.8

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om fredskontrakten med Japan.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om å stille norske tropper til rådighet i Korea.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om de forestående møter i A-paktorganisasjonen.

       4) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om forsvarsplanene.

       5) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Hellas og Tyrkia.

       6) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om basepolitikken.

1951, møte 10.9

       1) Minister Skau redegjør for den forsvarsøkonomiske og finansielle komité.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om større innsats fra medlemslandene m.v.

1951, møte 17.10

       1) Redegjørelse om Ottawamøtet av a) utenriksminister Lange; b) finansminister Brofoss; c) forsvarsminister Brofoss (militært spørreskjema).

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den russiske note.

       3) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om enkelte militære saker.

1951, møte 18.10

       Fortsettelse av ordskiftet om den russiske noten fra møte 17.10.

1951, møte 19.10

       Behandling av forskjellige utenrikspolitiske spørsmål (den russiske noten, Tyrkias og Hellas, Tysklandsspørsmålet).

1951, møte 23.10

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om de russiske gravene.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om samme spørsmål.

       3) Utenriksminister Lange og forsvarsminister Hauge om Koreaspørsmålet m.v.

       4) Komiteens behandling av proposisjonen om Hellas' og Tyrkias medlemskap i FN.

1951, møte 29.10

       Drøfting av utkastet til den norske svarnote til Russland.

1951, møte 2.11

       Redegjørelse av samferdselsminister Langhelle og forsvarsminister Hauge om den nye russiske note.

1951, møte 15.11

       1) Orientering av fungerende utenriksminister Langhelle om den siste russiske noten.

       2) Orientering av forsvarsminister Hauge.

1951, møte 11.12

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om de politiske saker som ble behandlet på A-paktens rådsmøte i Roma 24.-28. november.

1951, møte 14.12

       Redegjørelse av forsvarsminister Hauge.

1952, møte 14.1

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om visse utenrikske spørsmål.

       2) Spørsmål fra representanten Hambro angående Åke Ordings uttalelser.

       3) Spørsmål fra representanten Sven Nielsen om henvendelse ang. Suezkanalen.

1952, møte 6.2

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det forestående møte i A-paktens råd.

       2) Diskusjon om justisministerens og departementenes embetsmenns deltakelse i komiteens møter.

       3) Ordskifte om spørsmålet om hovedkvarter for A-pakten skal være i Paris eller London, og om tysk deltaking i Europahæren.

       4) Statsråd Langhelle orienterer om Lisboamøtet.

       5) Redegjørelse av utenriksminister Lange om norsk medvirkning til sikring av trafikken gjennom Suezkanalen.

       6) Komiteen drøfter spørsmålet om å få Stortingstidende utgitt hurtigere.

1952, møte 4.3

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om A-paktens møte i Lisboa.

       2) Redegjørelse av statsråd Brofoss.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om basene.

       4) Om de stenografiske referater fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

1952, møte 8.3

       Ordskifte om redegjørelsene i møtet 4.3.

1952, møte 27.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) det nordiske utenriksministermøtet i København; 2) møtet i Europarådets ministerkomité.

1952, møte 15.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Tunis-spørsmålet.

       2) Spørsmål fra representanten Hambro om den ukentlige kringkasting fra FN.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om tilleggsprotokoll til Atlanterhavspakten i anledning av at Tyskland kommer med i det europeiske forsvarsfellesskap.

1952, møte 20.5

       1) Representanten Hambro ber om at komiteen blir kjent med innstillingen fra utvalget for kjemisk-radiologisk og biologisk krigføring.

       2) Fortsettelse av behandlingen av sak 3 fra møte 15.5.

1952, møte 2.8

       Redegjørelse av statsråd Langhelle om at den taktiske jagervingen for forsvaret av Norge fredstidsbaseres i Danmark.

1952, møte 9.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) plasering av eskortefly; 2) grunnlinjen for fiskerigrensen Træna til grensen mot Sverige; 3) flytting av de sovjetrussiske graver; 4) instruksen for de norske delegerte til FN; 5) Indiaspørsmålet.

1952, møte 4.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det som hittil er skjedd på FNs generalforsamling.

       2) Ryktene eller press for endringer i norsk basepolitikk.

       3) Redegjørelse av statsråd Langhelle om møtet i Atlanterhavspaktens råd.

       Møter i 1953 skjedde « tildels sammen med militærkomiteen ».

1953, møte 5.2

       Orientering av høyesterettsdommer Gundersen om granskingen av FN-tjenestemenn.

1953, møte 7.2

       Fortsettelse av møte 5.2.

1953, møte 17.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om de samtaler han under sitt opphold i New York hadde med president Eisenhower og utenriksminister Dulles.

1953, møte 15.4

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om dagsordenen og de spørsmål som vil melde seg på det kommende rådsmøte mellom A-paktlandene.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Langhelle om samme.

       3) Spørsmål fra representanten Friis om personalet i FN.

1953, møte 29.4

       Redegjørelse av komiteens formann (Hambro) om det såkalte « 7-mannsutvalg ».

       Redegjørelse av forsvarsminister Langhelle om vedtakene på NATOs rådsmøte i Paris

1953, møte 7.5

       Redegjørelse av forsvarsminister Langhelle ang. spørsmålet om delegasjon av myndighet i krig til sjefen for Nordkommandoen.

1953, møte 4.6

       1) Fortsatt behandling av kommandoforholdene.

       2) Fortsatt behandling av redegjørelsen for det siste møte i A-paktens råd.

1953, møte 3.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) statsrådsmøte i NATO; 2) parlamentarisk medvirken i NATO; 3) Fritakelse for toll m.v. i forbindelse med infrastrukturprogrammet; 4) Vestmaktenes svar til Sovjet ang. Tysklandsforhandlingene; 5) annen del av FNs 7. generalforsamling; 6) utenriksministermøtet i Stockholm.

       Ang. Dagbladets referat av et møte i Bø i Telemark.

1954, møte 29.4

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om A-paktmøtet (etter påske) og for de spørsmål som reiser seg i forbindelse med at Øst-Tyskland har proklamert seg selv som suveren stat.

1954, møte 5.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om handelen øst-vest og videre om varigheten av Atlanterhavspakten.

1954, møte 28.5

       Om publikasjonen « Norsk Kysthåndbok ».

1954, møte 8.6

       Om et amerikansk tilbud om å overta en ving dagjagere.

1954, møte 6.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Europahærsituasjonen; 2) de spørsmål som kommer opp på FNs generalforsamling og for behandlingen av de samme spørsmål på det nordiske utenriksministermøte i Reykjavik; 3) spørsmålet ambassade-legasjon; 4) sjøgrensespørsmålet.

1954, møte 7.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske utvikling og om resultatet av London-forhandlingene.

1954, møte 14.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om konferansen med den danske statsminister og utenriksminister.

1954, møte 18.10

       Fortsettelse av møte 14.10 og om behandlingen av saken i Stortinget.

1954, møte 24.11

       Orientering av utenriksminister Lange om arbeidet med svaret på den Sovjetrussiske note av 13. november 1954.

1955, møte 20.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den internasjonale situasjon.

1955, møte 15.2

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange og ambassadør Braadland om utviklingen i Sovjetsamveldet.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om situasjonen i Det fjerne østen.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om atomkraftsamarbeidet.

       4) Redegjørelse av statsråd Handal.

       5) Forespørsel fra representanten Konrad Knudsens om motstanden mot Pariseravtalen i Danmark.

1955, møte 3.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om dagsordenen for NATOs ministerrådsmøte 9. mai.

1955, møte 25.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om møtet i NATO-rådet som ble holdt i 1. halvdel av mai.

1955, møte 16.6

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om sjøgrensen ved Jan Mayen.

       2) Om å gi representasjonen i Bonn status som ambassade.

1955, møte 22.6

       Redegjørelse om forsvarsprogramutvalgets arbeid med Forsvarets målsetting, samt om « NASH-tilbudet » av 1) statssekretær Boyesen; 2) statsråd Handal; 3) utenriksminister Lange.

1955, møte 11.10

       Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om hans forestående reise til Sovjetsamveldet.

1955, møte 21.10

       Redegjørelse av utenriksminster Lange om det forestående rådsmøte i NATO, samt om anvendelsen av 1 million kr. av Indiafondet til de flomherjede områder i India.

1955, møte 17.11

       Redegjørelse av utenriksminster Lange om: 1) statsministerens samtaler med russiske statsmenn ang. bl.a. handelsavtalen, Harjo-saken, fløting i Pasvik-elven m.v.; 2) om NATOs forberedende møte i Paris før Genèvemøtet; 3) om salg av de utrangerte Vampirefly.

       Redegjørelse av forsvarsminister Handal om: 1) lån av 3 kanadiske fregatter; 2) NASH-tilbudet.

1955, møte 24.11

       1) Orientering av statsminister Gerhardsen om hans reise til Sovjetsamveldet.

       2) Redegjørelse av statsråd Skaug om de forhandlinger som ble ført med russerne.

       3) Om salget av Vampireflyene.

1955, møte 7.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om de forestående møter i Europarådets ministerkomité og NATOs ministerråd.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om koordineringen av luftforsvaret i Vesteuropa.

1956, møte 23.2

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Hannevigsaken; 2) forhandlinger om luftfartsavtale med Sovjetsamveldet; 3) etterspill til fiskerigrensekonflikten med Sovjetsamveldet; 4) planene for europeisk samarbeide på atomenergiens område.

1956, møte 23.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om behandlingen i NATOs faste råd av uttalelse vedr. de franske tiltak i Algerie.

1956, møte 16.4

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om saker som skal behandles på det nordiske utenriksministermøtet i København: a) atomsamarbeidet innenfor Norden og med OEEC; b) konflikten mellom Israel og de arabiske nabostater; c) Jugoslavia og Spanias forhold til OEEC; d) SUNFED (FNs særfond for økonomisk utvikling); e) forbud mot prøver med kjernefysiske våpen; f) adgang for svenske og danske fiskefartøyer til omlasting og bunkring i norske havner.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om saker som skal behandles på statsrådsmøte i Atlanterhavspakten: a) politiske rådslagninger, herunder spørsmål om Spania og Island; b) nedrustningsproblemet; c) situasjonen i Nord-Afrika, Midt-Østen og Det fjerne østen.

1956, møte 25.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om besøket i Jugoslavia.

       2) Kypros-spørsmålet.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om NATOs rådsmøte i Paris: a) vurderingen av den sovjetiske politikk; b) Islands holdning overfor de amerikanske tropper; c) samarbeid om ikke-militære problemer, den politiske rådslagning, spørsmål om utdanning av teknikere.

1956, møte i utenriks- og konstitusjonskomiteen 30.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Hannevigsaken - tilbudet fra de amerikanske forhandlere.

1956, møte 14.6

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) forhandlingene i Hannevig-saken; 2) fredningsbestemmelsene på Grønland.

1956, møte 13.8

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Norges stilling på den forestående London-konferanse om Suez-konflikten.

1956, møte 15.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Suez-konflikten og « brukerorganisasjonen » før det nordiske utenriksministermøte i Stockholm 16.9. 1956.

1956, møte 17.9

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingene om Suez-konflikten og « brukerorganisasjonen » på det nordiske utenriksministermøte i Stockholm 16. september 1956.

1956, møte 25.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den annen Suez-konferanse i London, og om fullmakt til på Norges vegne å undertegne avtalen om en « brukerorganisasjon ».

1956, møte 18.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) transittavtalen med Sverige; 2) redningstjenesten i Barentshavet.

1956, møte 31.10

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den aktuelle situasjon i Ungarn og Midtøsten.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om skipsfartens stilling mht. Suez-kanalen.

1956, møte 7.11

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene med Sovjetsamveldet om fastsettelse av delelinjen i Varangerfjorden.

       2) Forhandlingene med Sovjetsamveldet om konsesjonskontrakt vedrørende Kvitsjøen.

       3) Utenriksminister Lange tok opp spørsmålet om offisiell representasjon i den sovjetrussiske ambassade 7.11.

       4) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den kommende generalforsamling i FN: a) nedrustningsspørsmålet, herunder målingsresultater etter atombombeforsøk; b) det antarktiske problem - atombombeprøvefelt; c) Kypros-spørsmålet; d) Algerie-spørsmålet.

1956, møte 28.11 (Delvis ikke referert).

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om den utenrikspolitiske situasjon.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om den militære beredskap (ikke referert).

       3) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om sivile administrative beredskapstiltak (ikke referert).

1956, møte 5.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske situasjon: a) Ungarn-saken; b) situasjonen i Midtøsten.

       3) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om forsvarsberedskapen.

       4) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det kommende NATO-møte i Paris.

       5) Tidspunktet for neste møte i komiteen.

1957, møte 31.1

       Redegjørelse av formannen i forhandlingsdelegasjonen, fylkesmann Holt, for forhandlinger med Sovjetunionen om sjøgrenselinjen i Varangerfjorden.

1957, møte 5.2

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om sjøgrensespørsmålet i Varangerfjorden. Fylkesmann Holt redegjorde for forhandlingene med russerne om samme sak.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Midtøsten-problemer i forbindelse med FN. Ambassadør Engen redegjorde for samme sak.

1957, fellesmøte 7.2 av utenriks- og konstitusjonskomiteen, finanskomiteen og skog-, vassdrags- og industrikomiteen.

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om planene om et europeisk frihandelsområde.

1957, møte 26.2

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om spørsmålet om sanksjoner mot Israel.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om Standard Oils planlagte oljeraffineri og dettes forbindelse med oljeledningen.

1957, møte 4.3

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om visse spørsmål i forbindelse med situasjonen i Israel, bl.a. Generalsekretærens reise til Midtøsten.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om det europeiske frihandelsområde, herunder spørsmålet om hvilken komité som skal behandle saken i Stortinget.

1957, møte 19.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) situasjonen i Midtøsten, herunder Suezkanalen; 2) britenes tilbaketrekning av tropper fra det europeiske kontinent.

1957, møte 23.3

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om statsminister Bulganins brev til statsminister Gerhardsen.

       2) Orientering av forsvarsminister Handal om hvor vi står i spørsmålet om atomvåpen i Norge.

1957, møte 8.4

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålet om å gjøre norsk lovgivning gjeldende for Dronning Mauds land.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om utkast til svar til statsminister Bulganin.

1957, møte 14.5

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug og ekspedisjonssjef Sommerfelt om forhandlingene om et europeisk frihandelsområde. Gjøre norsk lovgivning gjeldende for Dronning Mauds land.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om: a) hvordan spørsmålet om Suezkanalen har utviklet seg; b) NATOs siste rådsmøte; c) Spanias medlemskap i NATO; d) Europarådet, herunder omgruppering i de europeiske organisasjoner.

1957, møte 11.6

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålet om Norge vil gå med på å bli med i en luftinspeksjonssone.

1957, møte 19.6

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) noteveksling med Storbritannia i forbindelse med levering av råstoff til Halden-reaktoren; 2) innvielsen av polske krigskirkegårder.

1957, møte 5.7

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om et eventuelt norsk initiativ i nedrustningsspørsmålet, herunder hvordan nedrustningsforhandlingene står i øyeblikket.

1957, møte 6.9

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om spørsmålet om fortsatt stasjonering av tropper i Suezområdet.

       2) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om noen av de saker som er ført opp på dagsordenen for FNs 12te generalforsamling: a) valgene til Sikkerhetsrådet; b) valg til Det økonomiske og sosiale råd, valg til Den internasjonale domstol; c) spørsmål om opptakelse av nye medlemmer i FN; d) Situasjonen i Midtøsten (flyktningespørsmålet); e) Kypros-spørsmålet, Korea-spørsmålet, Vest-Iran-spørsmålet, Kashmir-konflikten; f) nedrustningssaken; g) fordeling av omkostningene i forbindelse med rydding av Suezkanalen; h) Algerie-problemet; i) Norges stilling til SUNFED.

       3) Islands økonomiske stilling.

       4) Det europeiske frihandelsområde - utredning av ekspedisjonssjef Sommerfelt.

       5) Det nordiske fellesmarked - utredning av ekspedisjonssjef Getz Wold.

1957, møte 14.19

       Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om: 1) brev fra førstesekretær i Sovjetunionens kommunistparti N. Krustsjov, til formannen i det norske Arbeiderparti vedrørende situasjonen i Midt- og Nærøsten; 2) det europeiske frihandelsområde.

1957, møte 7.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange og forsvarsminister Handal om det kommende rådsmøte i NATO i Paris.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om frihandelsområdet i Europa (utsatt).

       3) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om den nye kontingent av FN-troppene.

1958, møte 10.2

       1) Innvotering av Erik Nord som sekretær for den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingene om det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 14.2

       Fortsettelse av møte 10.2 ang. det europeiske frihandelsområde.

1958, fellesmøte 19.2 mellom den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om instruksen for den norske delegasjon til konferansen i Genève om havets folkerett.

1958, møte 27.2

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om endel spørsmål i forbindelse med det europeiske frihandelsområde.

       2) Oppnevning av et engere utvalg som handelsministeren kan drøfte enkelte spørsmål vedr. frihandelsområdet med (Meisdalshagen, Erling Petersen, Borten, Paul Ingebretsen, Wikborg).

1958, møte 13.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Norges arktiske interesser; 2) Norges antarktiske interesser.

1958, møte 27.3

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om det forestående forsvarsministermøte i NATO.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug for stillingen omkring det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 28.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Genèvekonferansen om havets folkerett.

1958, møte 15.4

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålene i forbindelse med resolusjonen om atomvåpen til Vest-Tyskland.

1958, møte 18.4

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om forhandlingene i Genève om havets folkerett.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingene om det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 24.4

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene i Genève om havets folkerett.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det forestående utenriksministermøte i NATO.

1958, møte 28.5

       1) Utenriksminister Langes redegjørelse i Stortinget onsdag 14.5.1958, samt utkast til innstilling fra den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om trålerplagen ved den norske kyst.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Islands fiskerigrense.

       4) Redegjørelse av handelsminister Skaug om importreguleringen av makrell.

1958, møte i utenriks- og konstitusjonskomiteen 4.6.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Hannevigsaken.

1958, møte 18.6

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) fiskerigrensespørsmålet; 2) den internasjonale situasjon (Frankrike); 3) situasjonen i Libanon.

1958, fellesmøte 31.7 kl. 11.00 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om fiskerigrensespørsmålet.

1958, møte 31.7 12.30.

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den utenrikspolitiske situasjon.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om det europeiske frihandelsområde.

       3) Møtene i den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

1958, møte 4.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) fiskerigrensespørsmålet; 2) saker som kommer opp på FNs generalforsamling (ny konferanse om havets folkerett, Midtøsten, permanente FN-styrker, Algerie, Kypros, nedrustning); 3) Hannevigsaken.

1958, møte 27.9

       Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om: 1) spørsmålet om innbydelse til marsjal Tito til gjenvisitt i Norge; 2) det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 16.10

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om en del spørsmål i forbindelse med statssekretær i det tyske forsvarsdepartement, dr. Rusts besøk 22.-26.10.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om: a) situasjonen i Midtøsten; b) situasjonen i Det fjerne østen; c) nedrustningen; d) fiskerigrensespørsmålet.

1958, møte 23.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Kypros; 2) besøk av den polske utenriksminister Rapacki.

1958, møte 5.11

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 19.10

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om utvidelsen av infrastrukturprogrammet.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug for den situasjon som har oppstått etter bruddet i forhandlingene om det europeiske frihandelsområde.

1958, møte 9.12

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om det forestående møte i NATOs råd.

       Redegjørelse av forsvarsminister Handal om den militære planlegging og virksomhet.

       2) Redegjørelse av fungerende utenriksminister Skaug om utviklingen i forhandlingene om et europeisk frihandelsområde.

1959, møte 25.1

       1) Redegjørelse av utenriksminster Lange om planene om anlegg av flyplass på Svalbard.

       2) Redegjørelse av utenriksminster Lange om sjøgrensespørsmålet.

       3) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om utvidelse av styrkene i Gaza.

1959, møte 2.2

       Forhandlingene i Oslo om nordiske og europeiske økonomiske samarbeidsproblemer, herunder: 1) spørsmålet om hvilken stortingskomité som skal være regjeringene kontaktorgan ved behandlingen av disse sakene og i hvilken utstrekning sakene skal være hemmelige; 2) redegjørelse av industriminister Sjaastad om forhandlingene i Oslo; 3) Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om fiskerienes stilling i et eventuelt nordisk økonomisk samarbeid; 4) Redegjørelse av landbruksminister Løbak om de europeiske samarbeidsperspektiver.

1959, møte 3.2

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingen om det nordiske og det europeiske økonomiske samarbeid.

1959, møte 12.2

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) den norske virksomhet på Øst-Grønland; 2) eventuelt besøk i Norge av Sovjetsamveldets statsminister; Spørsmålet om ordfører for innstillingen om forhandlingene om frihandelsområdet.

1959, møte 19.2

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om en henvendelse fra Sovjetsamveldet med protest mot de tyske forsyningsbaser i Norge.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om forsyningsdepoter i Norge.

1959, møte 10.4

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om den siste utvikling i forbindelse med forhandlingene om et europeisk frihandelsområde.

       Redegjørelse av ekspedisjonssjef Sommerfelt om samme sak.

1959, møte 16.4

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) NATOs siste rådsmøte; 2) meningsutveksling med den sovjetrussiske ambassadør.

1959, møte 6.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) våpeneksport til Indonesia; 2) kommuniké som vil komme fra NATO.

1959, møte 21.5

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om de nordiske økonomiske samarbeidsforhandlinger.

       2) Redegjørelse av ekspedisjonssjef Sommerfelt om forhandlingen om et europeisk frihandelsområde mellom « de ytre 7 »; handelsminister Skaug om samme sak.

       3) Redegjørelse av handelsminister Skaug om skipsfartsforhandlingene i Washington.

       4) Spørsmålet om debatt i Stortinget om frihandelsforhandlingene.

1959, møte 3.6 i utenriks- og konstitusjonskomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Hannevigsaken (spørsmålet om saken skulle føres videre).

1959, møte 22.6

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om de norske interesser i Antarktis.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug for frihandelsforhandlingen mellom « de ytre 7 ».

       3) Debatt i Stortinget om frihandelsforhandlingene?

1959, møte 27.6

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om spørsmålet om ammunisjonseksport til Tunis.

1959, møte 23.7

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingen i Saltsjøbaden (herunder møtet i Kungälv).

       Redegjørelse av stortingspresident Hønsvald om møtet i presidiet i Nordisk Råd.

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om det nordiske økonomiske samarbeid. (Under debatten nevnte handelsminister Skaug spørsmålet om en hensiktsmessig og riktig kontakt med Stortingets organer.)

       2) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om Krustsjovs avbud på det planlagte besøk i Skandinavia.

1959, møte 7.9

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det nordiske utenriksministermøtet i Reykjavik som behandlet dagsordenen for den kommende generalforsamling i FN, samt fiskerigrensetvisten mellom Island og Storbritannia.

       Om våpeneksporten til Tunis og Indonesia.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingene om et europeisk frihandelsområde.

       Redegjørelse av landbruksminister Løbak om jordbrukets stilling i frihandelsforhandlingene.

       Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om ordningen for fiskevarene under frihandelsforhandlingene.

1959, møte 8.9

       Fortsettelse av drøftingen om handelsministerens redegjørelse om frihandelsforhandlingene. Gjennomgåelse av konvensjonsutkastet.

1959, møte 15.10

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingene om frihandelsområdet, herunder drøftinger med Industriforbundet.

       2) Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om fiskens og fiskevarenes stilling under forhandlingene.

       3) Redegjørelse av handelsminister Løbak om landbrukets stilling under forhandlingene.

       4) Orientering av ekspedisjonssjef Sommerfelt om industrien.

1959, 23.10

       1) Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om London-forhandlingene vedr. fiskevarenes stilling i frihandelsområdet.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om samme sak.

1959, møte 29.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om eksport av ammunisjon til Venezuela og Equador.

1959, møte 10.11

       Den aktuelle situasjon i forbindelse med frihandelsforhandlingene. Gjennomgåelse av avtaleutkastet.

1959, møte 12.11

       Fortsatt behandling av avtaleutkastet vedr. frihandelsforhandlingene.

1959, møte 24.11

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om EFTA-forhandlingene i Stockholm. Undertegning av konvensjonen.

       2) Formaliadebatt. Spørsmål om når proposisjonen skal behandles av Stortinget og om offentliggjørelse av tidligere hemmelig debatt i Stortinget.

1960, møte 11.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om de forestående forhandlinger i Paris om forholdet mellom EEC og EFTA ( « De seks og De sju »).

1960, møte 4.2

       Drøftelse av opplegget til innstillingen om frihandelsområdet.

1960, fellesmøte 1.3 mellom den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den kommende konferanse i Genève om havets folkerett.

1960, møte 4.3

       1) Hensiktsmessigheten av reservasjoner overfor enkelte av EFTA-avtalens bestemmelser.

       2) Formaliadebatt.

1960, møte 8.3

       Behandling av innstillingen om EFTA-samarbeidet.

1960, møte 11.3

       Fortsatt behandling av innstillingen om EFTA-samarbeidet.

1960, møte 14.3

       Fortsatt behandling av innstillingen om EFTA-samarbeidet.

1960, møte 15.3

       Fortsatt behandling av innstillingen om EFTA-samarbeidet.

1960, møte 18.3

       1) Representanten Bortens spørsmål angående artikkel 17, punkt 2 i EFTA-konvensjonen.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om hvordan forholdet mellom EEC og EFTA for tiden lå an.

1960, møte 25.3

       Redegjørelse av forsvarsminister Handal om de spørsmål som kommer opp på forsvarsministermøtet i NATO.

1960, møte 19.4

       1) Utenriksminister Lange meddelte at han ville reise på et privat besøk til Russland.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om de saker som kommer opp på ministermøtet i NATO.

1960, fellesmøte 11.5 kl. 10.00 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om sjøgrensespørsmålet slik det ligger an etter konferansen i Genève.

1960, møte 11.5 kl. 11.30

       Redegjørelse (opplysninger) av utenriksminister Lange vedrørende flyepisoden i Sovjetsamveldet. Utenriksminsteren meddelte at han har avlyst sitt private besøk i Moskva.

1960, møte 14.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om flyepisoden i Sovjetsamveldet.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingkomplekset om De seks og De sju, det nye OEEC, m.m. før EFTA-møtet i Lisboa.

1960, møte 23.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om flyepisoden i Sovjetsamveldet.

       2) Vurdering av situasjonen som er oppstått vedrørende toppmøtet i Paris.

1960, fellesmøte 24.5 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Behandling av utenriksministerens redegjørelse om sjøgrensespørsmålets stilling etter den annen Genèvekonferanse om havets folkerett.

1960, fellesmøte 28.5 kl. 9.00 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og finans- og tollkomiteen.

       Redegjørelse av statsråd Skaug om: 1) tollbindingene i GATT; 2) visse begrensede tollkonsesjoner til Portugal.

1960, møte 28.5

       (Fortsettelse av foregående møte, men uten finanskomiteens medlemmer.)

       2) Orientering av utenriksminister Lange om et P.M fra Sovjetsamveldet om mestbegunstigelsesklausulen i forhold til EFTA-avtalen.

       3) Redegjørelse av handelsminister Skaug om a) Finlands stilling til EFTA; b) en konsultativ komité i tilslutning til EFTAs råd.

1960, møte 31.5

       1) Representasjon i EFTAS rådgivende komité.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om Finlands assosiering med EFTA.

       3) Redegjørelse av handelsminister Skaug om spørsmålet om reorganisering av OEEC.

       4) Forholdet mellom De seks og De sju.

1960, møte 20.7

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om: 1) utviklingen med hensyn til EFTA og reorganiseringen av OEEC; 2) EFTA-samarbeidet (ekspedisjonssjef Gøthe orienterte om samme sak.).

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om nedskytningen av et amerikansk fly i Barentshavet.

       Redegjørelse av forsvarsminister Handal om samme sak.

       4) Redegjørelse av utenriksminister Lange om norske flys aktivitet over russiske skip.

       5) Spørsmål fra representanten Wikborg ang. Krustsjovs uttalelse i Wien om Østerrikes nøytralitet.

       6) Spørsmål fra president Langhelle om eventuelt besøk av Krustsjov i Norge.

       7) Forsvarsminister Handal vedr. Kongo-spørsmålet. Utenriksministeren vedr. samme sak.

       8) Spørsmål fra representanten Wikborg om nytt møte i komiteen.

1960, møte 17.9 kl. 9.00

       1) RB-47-affæren (note fra Sovjet).

       2) Skriv fra statsminister Kekkonen til statsminister Gerhardsen i forbindelse med Krustsjovs besøk.

       3) Situasjonen i Kongo.

       4) Utviklingen omkring Berlin-spørsmålet.

       5) Visse spørsmål som kommer opp på den kommende generalforsamling i FN.

       6) Spørsmål fra Finn Moe til utenriksminsteren vedr. det grunnlovsforslag Stortinget skal behandle når det kommer sammen.

1960, fellesmøte 17.9 kl. 12.30 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Utenriksminister Lange la fram spørsmålet om overgangsordning for britisk fiske i sonen mellom 6 og 12 mil.

1960, møte 29.11

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om opprettelsen av OECD.

1960, møte 5.12

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Finlands assosiering med EFTA-landene.

1960, møte 8.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det kommende rådsmøte i NATO 16.12.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Handal om den militære side av samme møte.

1961, møte 27.1

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om forhandlingssituasjonen mellom De seks og De sju, herunder a) OECD; b) EFTA - Finland; c) Kompensasjonsforhandlingene med EEC; d) de britisk-tyske drøftelser (De seks og De sju); e) akselerering innen EFTA; f) neste møte i komiteen.

1961, møte 31.1

       Fiskeriminister Lysø forela spørsmålet om når den nye fiskerigrense skal settes i kraft.

1961, møte 9.2

       Redegjørelse av samferdselsminister Bratteli om « helikoptersaken ».

1961, møte 14.2

       Fortsatt behandling av « helikoptersaken ».

1961, møte 15.3

       Fortsatt behandling av « helikoptersaken ».

1961, møte 23.3

       Behandling av innstilling fra militærkomiteen om avsnitt VI i St.meld. nr. 28. Hovedretningslinjer for Forsvaret i årene fremover.

1961, møte 24.3

       Fortsatt behandling av militærkomiteens innstilling.

1961, møte 10.4

       Fortsatt behandling av militærkomiteens innstilling.

1961, møte 18.4

       Fortsatt behandling av militærkomiteens innstilling.

1961, møte 19.4

       1) Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om integreringen av luftforsvaret i NATO.

       Justisminister Haugland om samme sak.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om UDs befatning med « helikoptersaken ».

       3) Formaliadebatt om « helikoptersaken ».

1961, møte 27.4

       1) Drøfting av integreringen av luftforsvaret.

       2) a) Redegjørelse av utenriksminister Lange om dagsordenen på NATOs utenriksministermøte i Oslo; b) Forholdet mellom De seks og De sju.

       3) Valg av ordfører for 2 saker.

1961, møte 19.5

       1) Orientering av justisminister Haugland om reeksport av amerikansk militærmateriell under våpenhjelpavtalen.

       2) Redegjørelse av handelsminister Skaug om den nye forhandlingssituasjon mellom De seks og De sju.

       Redegjørelse av ekspedisjonssjef Halvorsen om resultatet av EFTA-møtet i Genève.

1961, møte 26.5

       Behandling av innstillingen om ratifikasjon av overenskomst om organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), undertegnet i Paris 14. desember 1960.

1961, møte 30.5

       1) Behandling av innstillingen om « helikoptersaken ».

       2) Behandling av innstillingen om Finlands tilslutning til EFTA.

1961, møte 7.6

       Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om overvåking av fremmede ikke-militære fartøyer i kystfarvannene.

1961, møte 9.6

       Redegjørelse av handelsminister Skaug og statssekretær Engen (UD) om markedsproblemene.

1961, møte 14.6

       Redegjørelse av handelsminister Skaug (og hans embetsmenn) om embetsmannsmøtet i Genève og om spørsmålet om akselerasjonen innen EFTA.

1961, møte 16.6

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlingene om fiskerigrensen med Danmark og Sverige.

       2) Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om samme sak.

1961, møte 3.7

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om statsrådsmøtet av EFTA-land i London.

1961, møte 31.7

       1) Redegjørelse av handelsminister Skaug om utviklingen av de europeiske markedsproblemer, herunder felleserklæringen fra EFTA-landenes regjeringer.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Berlin-spørsmålet.

1961, møte 13.10

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om a) et par reiser han skal foreta; b) Berlin- og Tyskland-spørsmålet.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om tyske miner i Norge.

1961, møte 19.10

       Behandling av spørsmålet om protest til Sovjetunionen mot eksplosjon av 50 megatonnsbomber m.v.

1961, møte 20.10

       Fortsatt behandling av saken fra møte 19.10.

1961, møte 28.10

       Redegjørelse av handelsminister Skaug om samtaler han hadde hatt med forskjellige representanter for britiske myndigheter i anledning EEC.

1961, møte 3.11

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den sovjetiske noten til Finland.

1961, møte 7.11

       Forslag til behandlingsmåte av saken om EEC.

1961, møte 14.11

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om den sovjetiske noten til Finland.

       2) Redegjørelse av industriminister Holler om EEC og industrien.

1961, møte 16.11

       Styret i Landsforeningen for elektrokjemisk-elektrometallurgisk industri samt en del andre direktører for store industrier redegjorde for industriens problemer i tilfelle Norge kommer til å stå utenfor EEC.

1961, møte 21.11

       Utgreiing fra departementene om de virkninger for norske lover og vedtekter som en eventuell tilslutning til EEC kan få.

1961, møte 22.11

       Orientering fra verkstedindustrien, treforedlingsindustrien, tekstilindustrien samt for hjemmemarkedsindustrien vedr. eventuelt medlemskap i EEC.

1961, møte 25.11

       1) Landsforeningen for den elektrokjemiske og den elektrometallurgiske industri har forespurt om å få adgang til referat fra hemmelig møte i komiteen.

       2) Redegjørelse av finansminister Bjerve om OECD-møtet i Paris.

       3) Orientering av ekspedisjonssjef Gøthe om akselereringen i tollnedbyggingen i EFTA.

       4) Redegjørelse av handelsminister Skaug om timetabellen for forhandlingene med medlemslandene i EEC.

1961, møte 1.12

       Utsettelse av saken om EEC.

1962, møte 7.2

       Redegjørelse av landbruksattaché Bernt Lie om jordbruksforhandlingene i Brussel.

1962, møte 21.2

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om regjeringens syn på behandlingene av EEC-spørsmålet.

1962, møte 1.3

       Spørsmålet om valg av ordførere for EEC-saken.

1962, fellesmøte 12.3 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om fiskerigrenseforhandlingene med Sovjetunionen.

       2) Redegjørelse av stortingsrepresentant Klippenvåg om spørsmålet om reingjerde langs grensen mot Sovjetunionen.

       3) Redegjørelse av utenriksminister Lange om regjeringens svar til U Thant vedr. « avståelse fra å anskaffe kjernefysiske våpen ».

1962, fellesmøte 15.3 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       1) Fiskerigrenseavtalen med Sovjetunionen.

       2) Orientering av utenriksminister Lange om USAs gjenopptakelse av atomprøvene i atmosfæren.

1962, møte 26.3

       1) Redegjørelse av handelsminister Gundersen om spørsmålet om særordninger.

       2) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om regjeringens syn på arbeidsplanen for innstillingen om EEC.

1962, møte 29.3

       Gjennomgåelse av utkast til innstilling om EEC.

1962, møte 30.3

       Fortsatt gjennomgåelse av utkast til innstilling om EEC.

1962, møte 3.4

       Fortsatt gjennomgåelse av utkast til innstilling om EEC, kapitlene om landbruk og særordninger.

1962, møte 4.4

       Fortsatt gjennomgåelse av utkast til innstilling om EEC, kapitlene om landbruk og særordninger.

1962, møte 9.4

       EEC-saken, behandling av representantene Hegnas og Johs. Olsens særvotum.

1962, møte 11.4

       EEC-saken, behandling av Senterpartiets og representanten Bondeviks særvotum.

1962, møte 12.4

       EEC-saken, avgivelse av innstillingen og rekkefølgen i talerlisten.

1962, møte 28.4

       Regjeringens anmodning om opptakelse av forhandlinger.

1962, møte 13.6

       1) Regjeringens erklæring overfor EEC.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om oppsigelse av rekeavtalen mellom Sverige og Norge.

       3) Norsk medlemskap i Sikkerhetsrådet i FN.

       4) Redegjørelse av utenriksminister Lange om NATOs statsrådsmøte i Aten.

1962, møte 20.6

       Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om visse manøvrer i Nord-Norge.

1962, møte 15.9

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Norges holdning til spørsmålet om sanksjoner i forbindelse med Sørvest-Afrika m.v.; 2) Norges medvirkning i Sørvest-Afrika-komiteen; 3) nedrustningsspørsmålet på den kommende generalforsamling i FN; 4) Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet i FN; 5) forlengelse av mandatet for organisasjonen UNRWA; 6) hvordan FNs generalforsamling skal stille seg til den rådgivende betenkning fra Haag-domstolen mht. medlemmenes plikt til å delta i finansieringen av fredsbevarende tiltak som er besluttet av generalforsamlingen; 7) utenriksministerens innlegg i generaldebatten i FN; 8) Cuba-skipsfarten; 9) besøk i Norge av atomhandelsskipet Savannah.

1962, møte 23.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om Cuba-situasjonen.

1962, fellesmøte 8.11 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av fiskeriminister Lysø om konsesjon på salg av Findus Hammerfest.

1962, fellesmøte 15.11 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Fortsatt behandling av Findus-saken.

1962, møte 21.11

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange for det siste forhandlingsmøtet med EEC i Brussel.

       2) Redegjørelse av handelsminister Gundersen om samme sak.

1962, møte 22.11

       Fortsatt behandling av Findus-saken.

1962, møte 27.11

       Orientering av familie- og forbrukerminister om avtalen om Tanganyika-prosjektet.

1962, møte 5.12

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om norsk utviklingshjelps kompetanse.

       2) Orientering av utenriksminister Lange om sakene på NATOs ministerrådsmøte i Paris.

       Orientering av forsvarsminister Harlem om samme sak.

1963, møte 9.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om situasjonen i Kongo.

1963, møte 15.1

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om eventuelt salg til Israel av motortorpedobåter (NASTY) uten motorer og bevæpning.

1963, møte 27.2

       1) Redegjørelse av handelsminister Gundersen om EFTA-forhandlingene i Genève.

       2) Spørsmålet om en eventuell redegjørelse for Stortinget om EFTA-forhandlingene i Genève.

1963, møte 13.3

       1) Redegjørelse av utenriksminster Lange om forhandlingene om en planlagt multilateral atomstyrke for NATO.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om bakgrunnen for utenriksministerens og forsvarsministerens forestående reise til Washington.

1963, møte 4.4

       Redegjørelse av handelsminister Gundersen om det norske opplegget til EFTA-forhandlingene i Lisboa.

1963, møte 6.5

       Orientering av handelsminister Gundersen om EFTA-situasjonen.

1963, møte 13.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Ottawa-møtets dagsorden.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Harlem om samme sak.

1963, møte 27.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) et lovforslag om kontinentalsokkelen; 2) forhandlingene om reinbeitekonvensjonen; 3) gjenvisitt i Sverige, Danmark og Norge av statsminister Krustsjov.

1963, møte 13.8

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om prøvestansavtalen.

1963, møte 27.11

       Redegjørelse av fiskeriminister Magnus Andersen om den forestående fiskerikonferanse i London.

1964, fellesmøte 7.1 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       1) Redegjørelse av fiskeriminister Magnus Andersen om fiskerikonferansen i London.

       2) Vedr. opplysning i kringkastingen om baser i Nord-Norge.

1964, fellesmøte 15.1 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om fiskerikonferansen i London.

1964, fellesmøte 29.1 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om hvordan saken om fiskerigrensespørsmålet ligger an.

1964, møte 12.2

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om Kypros-konflikten.

       2) Representanten Ingvaldsen tok opp spørsmålet om omdeling av dokumenter.

1964, fellesmøte 25.2 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om situasjonen før den nye fase i fiskerikonferansen begynner.

1964, møte 4.3

       1) Redegjørelse av utenriksminster Lange om avslutningen av fiskerikonferansen.

       2) Redegjørelse av utenriksminster Lange om de kommende økonomiske forhandlinger.

1964, fellesmøte 18.3 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av fiskeriminister Magnus Andersen om sluttresultatet av fiskerikonferansen i London.

1964, møte 8.5

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om hans besøk i Washington i mars måned.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om ministerrådsmøtet i NATO som begynner i Haag 12.5.

1964, møte 21.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) ytterligere tegning av FN-aksjer fra norsk side i forbindelse med oppgjør av norsk tilgodehavende; 2) møte med EEC-kommisjonen i Brussel; 3) om NATOs rådsmøte i Haag.

1964, fellesmøte 9.6 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) utvidelse av den britiske fiskerigrensen; 2) utvidelse av den kanadiske fiskerigrensen.

1964, møte 10.8

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) situasjonen i Sørøst-Asia; 2) situasjonen på Kypros.

1964, møte 9.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Kypros-konflikten; 2) konflikten mellom Malaysia og Indonesia; 3) utveksling av atomopplysninger.

1964, møte 22.10

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) maktskiftet i Sovjetsamveldet; 2) den kinesiske atombombe; 3) en multilateral atomstyrke (MLF); 4) eventuell utsettelse av FNs generalforsamling; 5) en henvendelse til EEC-landene; 6) representanten Ingvaldsen spurte om det var egne bestemmelser for tyske fly som skal komme inn i Norge.

1964, møte 16.11

       Orientering om situasjonen foran de økonomiske forhandlinger av: 1) fungerende utenriksminister Gundersen; 2) handelsminister Trygve Lie.

1964, møte 27.11

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om gjeldssituasjonen i FN.

       2) Redegjørelse av handelsminister Trygve Lie om EFTA-møtet i Genève.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om samme sak.

1964, møte 9.12

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Østgrønland-avtalen; 2) ESRO telemetristasjon på Svalbard; 3) multilateral atomstyrke (MLF); 4) representanten Braadland spurte om statsministeren hadde tatt imot en innbydelse til Sovjet.

1965, møte 2.2

       1) Redegjørelse av fungerende utenriksminster Gundersen om en del spørsmål i forbindelse med betalingskrisen i FN.

       2) Spørsmål fra representanten Erling Petersen om regjeringen har fått forhåndsorientering om et nytt kriseprogram i England.

       3) Formannen spurte om det var noen innvending mot at medlemmer av den norske delegasjon til Nordisk Råd ble invitert til neste møte i komiteen.

1965, fellesmøte 10.2 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av fiskeriminister Magnus Andersen for Norges stilling til London-konvensjonen.

1965, møte 11.2 (den norske delegasjon til Nordisk Råd til stede).

       1) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om hans samtaler i Storbritannia om EFTA-situasjonen.

       2) Redegjørelse av handelsminister Trygve Lie om konferanser om samme sak på nordisk plan.

       3) Redegjørelse av stortingspresident Langhelle om innbydelse til et besøk i Sovjetunionen.

       4) Orientering av statsminister Gerhardsen om de tre innbydelsene han hadde mottatt, fra England, Vest-Tyskland og Sovjetunionen.

1965, møte 19.2

       1) Redegjørelse av handelsminister Trygve Lie om situasjonen foran EFTA-møtet i Genève.

       Orientering av ambassadør Jahn Halvosen om samme sak.

       2) Orientering av statsminister Gerhardsen om tidspunktet for hans besøk i Sovjetunionen.

1965, fellesmøte 24.2 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Spørsmålet om å ta opp forhandlinger ang. tilslutning til London-konvensjonen om fiskerigrensespørsmål.

1965, møte 3.3

       Redegjørelse av handelsminister Trygve Lie om: 1) EFTA-møtet i Genève; 2) Kennedy-runden; 3) salg av løsammunisjon til Spania; 4) representanten Hegna spurte om utenriksministeren ville gi en utenrikspolitisk redegjørelse for bla. krisen i Sørøst-Asia.

1965, møte 11.3

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) situasjonen i Sør-Vietnam; 2) situasjonen i FN; 3) forholdet mellom Norge og Sovjetunionen (telemetreringsstasjon på Svalbard).

1965, møte 27.4

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om en henvendelse fra Elektrokjemisk A/S om regjeringsgaranti for leveranse til Sør-Afrika.

1965, møte 10.5

       1) Redegjørelse av handelsminister Trygve Lie om EFTA-forhandlingene.

       2) Statsminister Gerhardsen tok opp spørsmålet om tidspunktet for gjenvisitt av den russiske statsminister.

1965, fellesmøte 21.5 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om de kommende nordiske fiskerigrenseforhandlingene i Stockholm 24.-26. mai.

1965, møte 26.5

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om: 1) Maltas medlemskap i NATO; 2) utenriksministermøtet i NATOs faste råd 11. og 12. mai.

1965, møte 31.5

       Redegjørelse av kirke- og undervisningsminister Helge Sivertsen om CERNs planer om nytt anlegg.

1965, møte 26.6

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om telemetristasjon på Svalbard.

       2) Redegjørelse av justisminister Gundersen om samme sak.

1965, møte 4.11

       1) Redegjørelse av utenriksminister John Lyng om forhandlinger i NATO.

       2) Redegjørelse av handelsminister Willoch om EFTAs ministermøte i København.

1965, møte 10.11

       Redegjørelse av forsvarsminister Grieg Tidemand om kommandoforhold i NATOs hovedkvarter på Kolsås.

1965, møte 6.12

       Redegjørelse av utenriksminister John Lyng om resolusjonsforslaget om sanksjoner mot Sør-Afrika (apartheid-politikken).

1965, møte 7.12

       Redegjørelse av utenriksminister John Lyng om den siste utvikling i FN av spørsmålet om sanksjoner mot Sør-Afrika.

1965, møte 8.12

       Redegjørelse av utenriksminister John Lyng om: 1) forslaget om sanksjoner mot Sør-Afrika; 2) Kekkonens tale; 3) NATOs spesialkomité; 4) atomvåpen i NATO.

1965, fellesmøte 15.12 kl. 9.00 av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og sjøfarts- og fiskerikomiteen.

       Redegjørelse av fungerende utenriksminister Willoch om: 1) forhandlinger med Vest-Tyskland om visse fiskerigrensespørsmål; 2) spørsmål om tollharmonisering på det nordiske samarbeidsministermøte i Stockholm.

1965, møte 15.12 kl. 18.20

       Redegjørelse av statsminister Borten om resolusjonsforslaget vedr. situasjonen i Tibet som FN-delegasjonen skulle votere over.

1965, møte 17.12

       Redegjørelse av handelsminister Willoch om: 1) den britiske eksportstøtte og Norges svar; 2) begivenhetsforløpet i det nordiske samarbeidsministermøte i Stockholm.

* Iflg. referatet begynte møtet kl. 11.00, men møteprotokollen oppgir kl. 13.00 som trolig er det korrekte tidspunkt, da det forutgående møte i den forsterkede utenriks- og konstitusjonskomité sluttet kl. 11.20, og dette møtet sluttet kl. 15.05.

Oversikt over stenografiske referater fra møter i spesialkomiteen for særlige utenrikspolitiske spørsmål og beredskapssaker 1948-1949 som ikke lenger skal behandles som hemmelige.

1948, møte 9.4 kl. 11.00 (ikke referert)

       Konstituering av komiteen.

1948, møte 10.4 kl. 9.30

       Orientering om utenrikske spørsmål av utenriksminister Lange.

1948, møte 13.4 kl. 13.00

       Orientering av justisminister Gundersen om organiseringen av sikkerhets- og overvåkingstjenesten.

       Orientering av forsvarsminister Hauge om militære disposisjoner og beredskapstiltak.

1948, møte 24.4 kl. 12.30 (ikke referert)

       Valg av saksordfører for St.meld. nr. 26 (1948).

1948, møte 8.5 kl. 13.00

       Orientering av utenriksminister Lange om nordisk militært samarbeide.

1948, møte 28.5 kl. 10.15 (del av møtet ikke referert)

       Om St.meld. nr. 26 om disponering av den ekstraordinære beredskapsbevilgning.

1948, møte 29.5 kl.13.00 (ikke referert)

       Fortsatt behandling av St.prp. nr. 26.

1948, møte 1.6 kl. 18.00

       Orientering av utenriksminister Lange om « Stockholmsmøtet ».

       Forsvarsminister Hauge gir uttrykk for sitt syn på forannevnte spørsmål sett fra Forsvarets side.

       Utenriksminister Lange svarer nærmere på endel spørsmål i forbindelse med « Stockholmsmøtet ».

1948, møte 15.6 kl. 13.00

       Behandling av St.meld. nr. 26 om disponeringen av den ekstraordinære beredskapsbevilgning.

1948, møte 2.7 kl. 12.30

       Orientering av forsvarsminister Hauge om spørsmålet om en ekstraordinær forlengelse av den militære tjenestetid fra 1. juli 1948 - 1. juli 1949.

1948, møte 4.9 kl. 11.00

       Orientering av utenriksminister Lange om saker som behandles i Utenriksdepartementet og som kommer opp til behandling i Stockholm og på FNs møte i Paris.

       Redegjørelse av utenriksminister Lange for spørsmålet om valg til Sikkerhetsrådet på den kommende generalforsamling i FN.

1948, møte 4.10 kl. 11.00

       1) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om en henvendelse fra Storbritannia og USA om drøftinger om en Atlanterhavssikkerhetspakt innenfor FNs ramme.

       2) Redegjørelse av forsvarsminister Hauge om beredskapen m.v.

1948, møte 16.10 kl. 13.00

       Orientering av utenriksminister Lange om utenrikske spørsmål.

1948, møte 4.12. kl. 11.00

       1) Redegjørelse av utenriksminister Lange om under sitt opphold i Paris å bringe på det rene mulighetene for et nordisk forsvarsforbund; samtaler med den franske utenriksminister Schuman, den svenske utenriksminister Undèn, USAs utenriksminister Marshall, den britiske utenriksministers representant Gladwyn Jebb, den danske utenriksminister Rasmussen, den kanadiske utenriksminister Lester Pearson; svar på de spørsmål som utenriksminister Lange hadde stilt utenriksminister Marshall; møte mellom utenriksminister Lange og den danske og svenske utenriksminister.

       2) Behandling av utkast til innstilling om St.prp. nr. 139 om beredskapsbevilgningen.

1948, møte 7.12. kl. 10.00

       Fortsatt behandling av utkast til innstilling om St.prp. nr. 139 om beredskapsbevilgningen m.m.

1949, møte 10.1 kl. 18.00

       1) Redegjørelse fra regjeringen ved statsråd Hauge om et møte i Karlstad om nordisk forsvarssamarbeid.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om forhandlinger mellom Sverige, Danmark og Norge om et nordisk forsvarssamarbeide.

1949, møte 11.1 kl. 13.00

       Fortsatt behandling av redegjørelsen om Karlstadmøtet.

1949, møte 18.1 kl. 13.00

       Utredning om de fellesnordiske militære forsvarsproblemer som en norsk, svensk og dansk komité har arbeidet med.

1949, møte 26.1 kl. 9.00

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om møtet i København.

1949, møte 31.1 kl. 18.00

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om 1) hans reise til Washington ang. Atlanterhavspakten; 2) om hans samtale med den engelske utenriksminister Bevin.

1949, møte 7.2 kl. 11.00 (ikke referert)

       1) Forsvarsminister Hauge meldte at forsvarskommisjonen ønsket å rådføre seg med komiteen om prinsipielle økonomiske spørsmål.

       2) Statsminister Gerhardsen orienterte om utenriksministerens og den norske delegasjons reise til Washington og den russiske note av 4.2.

1949, møte 9.2 kl. 11.00 (ikke referert)

       1) Redegjørelse av justisministeren om etterforskningen av lekkasjer fra komiteens møter.

       2) Redegjørelse av justisministeren om overvåkningstjenesten.

1949, møte 16.2 kl. 21.00

       Redegjørelse av utenriksminister Lange om den norske delegasjons forhandlinger i Washington og London.

1949, møte 21.2 (siste del av møtet ikke referert)

       1) Drøfting av visse sikkerhetsmessige foranstaltninger i Stortinget med hensyn til referatene fra Spesialkomiteens møter.

       2) Redegjørelse av utenriksminister Lange om det norske svar på den russiske henvendelse.

       3) Fortsatt drøfting av Atlanterhavspakten (bl.a. materialleveranse) og delvis også om den russiske henvendelse.

1949, møte 26.2 kl. 10.00

       Fortsatt drøfting av de samme spørsmål som i forrige møte (den russiske henvendelse; Atlanterhavspakten).

1949, møte 28.2 kl 13.00 (ikke referert)

       Drøfting av utkast til Innst.S. B.

1949, møte 2.3 kl. 10.00

       Redegjørelse av utenriksminister Lange ang. en handelspolitisk sak.

1949, 10.3 kl. 11.00 (ikke referert)

       Statsminister Gerhardsen la fram utkast til A-pakten på engelsk og i norsk oversettelse.

       Forsvarsministeren gav opplysninger om troppeforflytninger i Nord-Russland.

1949, møte 25.3 kl. 10.00 (ikke referert)

       Behandling av St.prp. nr. 40 (1949) om A-pakten. Valg av ordfører.

1949, møte 26.3 kl. 11.30 (ikke referert)

       Fortsatt behandling av St.prp. nr. 40 (1949).

1949, møte 6.4 kl. 11.30 (siste del av møtet ikke referert)

       1) Redegjørelse av statsminister Gerhardsen om Sovjetsamveldets note av 3. april.

       2) Behandling av en skrivelse fra kom. kaptein Zeiner-Henriksen ang. forsvaret av Sola flyplass.

1949, møte 7.7 kl. 10.00 (ikke referert)

       Behandling av hemmelig St.prp. nr. 10 (1949).

1949, møte 25.7 kl. 12.15.

       Redegjørelse av statsråd Gundersen om beredskapslovgivningen.