Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Bakgrunn

1.1 Sammendrag

       Meldingen har som mål å legge grunnlaget for postpolitikken fram mot år 2000. Et viktig utgangspunkt for meldingen er å belyse hvordan ny teknologi og endrede markedsforhold innen postområdet må forventes å påvirke postpolitikken generelt og Postverkets virksomhet spesielt i årene framover.

       Den teknologiske og markedsmessige utvikling gjør det nå nødvendig å trekke opp retningslinjer for en overordnet politikk gjeldende for den totale postvirksomhet i samfunnet.

       Spørsmål om tilknytningsform for Postverket tas ikke opp til vurdering i denne melding.

1.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Barland, Aud Blattmann, Kari Helliesen, Johan M. Nyland, Ola Røtvei og Solveig Torsvik, og fra Høyre, Ole Johs. Brunæs, Oddvard Nilsen og Thorhild Widvey, viser til at postmeldingen viderefører de grunnleggende prinsipper for postpolitikken som ble nedfelt i St.meld. nr. 17 (1991-1992) og bl.a. i senere budsjettinnstillinger.

       Flertallet er enig i at en forandret tid stiller nye krav til retningslinjer for en overordnet politikk for den totale postvirksomheten i landet. Dette betyr bl.a. sterkere skille mellom sentrale mål og virkemidler i postpolitikken, og forretningsmessige mål og rammebetingelser for Postverkets virksomhet.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, lederen, Johanne Gaup og Terje Sandkjær, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, vil vise til de store endringer som Regjeringen har igangsatt i postkontornettet, og at dette kan få store følger både for tilgjengelighet, servicenivå og kvalitet på posttjenestene for kundene. Disse medlemmer er derfor fornøyd med at Regjeringen legger fram en melding om postvirksomheten i Norge. Disse medlemmer mener at dette gir Stortinget anledning til å legge politiske føringer på det framtidige postnettet og posttjenestene i framtiden, både ut fra den teknologiske utvikling og med tanke på å styrke servicegrad og kvalitet, samt beholde målsettingen om like priser på posttjenestene også i framtiden.

       Disse medlemmer er kjent med at Regjeringen har startet omstrukturering av postnettet før meldingen er behandlet i Stortinget. Disse medlemmer vil bemerke at dette er uheldig.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, viser til at postmeldinga legger opp til en omfattende omstrukturering av Postverket. Denne omstruktureringa vil slik Regjeringa legger opp til, føre til en svekkelse av postservicen. Dette medlem konstaterer at dette legges fram for Stortinget i forventning om ferdigbehandling før sommeren, med tre ukers behandlingstid for komiteen, samtidig som komiteen har en rekke andre omfattende saker til behandling.

       Dette medlem konstaterer at komiteen således ikke har funnet tid for befaringer. Det har vært begrensa muligheter for omfattende høringer. Dette medlem viser til meldinga hvor det heter:

       « En god postal infrastruktur er en av forutsetningene for et effektivt og konkurransedyktig næringsliv i alle deler av landet, og spiller en viktig rolle for den enkeltes levevilkår og valgmuligheter. Samferdselsdepartementet ser det som en viktig oppgave å sikre at det foreligger landsdekkende posttjenester med en servicegrad som er minst like god som i dag. »

       Dette medlem viser til at de maksimumsrammer som er lagt til grunn for omstrukturering av ekspedisjonsnettet innebærer reduksjon på om lag 1.400 postkontor (fra 2.228 pr. 1 januar 1996 til 820-870). Postsentra, samt øking av postfilialer og landpostruter, kan på langt nær ikke erstatte den omfattende nedbyggingen. Dette medlem savner en gjennomtenkt strategi for alternativ organisering av tjenestene slik at servicenivået blir opprettholdt.

       Dette medlem vil vise til merknad i Innst.S.nr.144 (1991-1992) Om posttjenestenes framtidige rammevilkår hvor et flertall, alle unntatt Høyre og Fremskrittspartiet sier at:

       « det er eit overordna mål å halde oppe eit landsdekkande distrubisjons- og ekspedisjonssystem i heile landet slik at servicegraden fortsatt blir på dagens nivå. »

       Med bakgrunn i denne saks store betydning for næringsliv, bosetting og levevilkår finner dette medlem behandlingsmåten som meget uforsvarlig.