Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Kap. 705 Kursvirksomhet og stipendier - Videreutdanning i operasjonsteknikk for hjelpepleiere

2.1 Sammendrag

       Stortinget vedtok i 1987 at en videreutdanning i operasjonsteknikk for hjelpepleiere skulle igangsettes. Iverksettelsen av Stortingets vedtak har gjentatte ganger blitt stanset pga. arbeidskonflikter.

       Sosial- og helsedepartementet legger nå opp til at videreutdanning i operasjonsteknikk for hjelpepleiere skal gjennomføres fra høsten 1996, og har nedsatt en arbeidsgruppe bestående av hjelpepleiere, sykepleiere og leger ansatt ved sykehusene, som skal utarbeide en plan for videreutdanning i operasjonsteknikk. Arbeidsgruppa skal utarbeide et forslag til realistiske mål med hensyn på funksjoner og arbeidsområder etter endt utdanning og gi forslag til utdanningens lengde, organisering, innhold, opptakskrav og en anbefaling med hensyn på sluttevaluering av elevene.

2.2 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, sier seg tilfreds med at departementet nå har nedsatt en tverrfaglig arbeidsgruppe som skal utarbeide en plan for videreutdanning av hjelpepleiere i operasjonsteknikk slik Stortinget gjorde vedtak om i 1987.

       Komiteen viser her til sine merknader i Innst.S.nr.165 (1994-1995) hvor komiteen anførte følgende:

       « Komiteen vil vise til at et godt fungerende helsevesen krever samarbeid mellom helsepersonellgrupper, og mulighet for å kunne utnytte ressursene ved f.eks. videreutdanning. Komiteen vil på denne bakgrunn vise til at Stortinget i 1987 gjorde vedtak om at det skulle iverksettes en videreutdanning av hjelpepleiere i operasjonsteknikk. Dette er blitt forsøkt satt i gang først i Harstad og senere ved andre sykehus, men det er hele tiden blitt boikottet av sykepleierne. Komiteen forutsetter at statsråden så snart som mulig finner en løsning slik at dette videreutdanningstilbudet blir realisert. »

       Komiteen forutsetter at den nedsatte arbeidsgruppen kommer til enighet om fagplan, utdanningens lengde og organisasjon, og at de involverte faggrupper på en positiv måte medvirker til at etterutdannelsen for hjelpepleiere i operasjonsteknikk kan sluttføres i 1997.