Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev frå statsråden for utviklingshjelp til utanrikskomiteen i Stortinget, datert 30. mai 1996:

Spørsmål i tilknytning til Utenrikskomiteens behandling av St.prp. nr. 60 (1995-1996) Om endringar på statsbudsjettet for 1996 under kapittel administrerte av Utanriksdepartementet

       Det vises til Utenrikskomiteens brev av 24. mai 1996.

       I forbindelse med vårens omfordelingsproposisjon ble kapittel 0150 Utviklingshjelp til Afrika post 71 Tanzania, foreslått redusert med kr 45 mill. Bakgrunnen for dette var lavere forbrukstakt enn forutsatt som følge av:

- Omprioriteringer fra tanzaniske myndigheters side
- Redusert behov for midler som følge av langsommere progresjon enn planlagt på flere prosjekter og tiltak, og forsinkelser i planlegging av nye tiltak.
- Beslutningen om å avvente videre norsk engasjement på Zanzibar.

       Proposisjonens formulering om uro over politiske og sivile rettigheter viser til situasjonen på Zanzibar, den ene av to parter i unionen Tanzania. Den tekniske gjennomføringen av valgene til president og nasjonalforsamling på Zanzibar i oktober 1995 gikk uten særlige problemer, men klare indikasjoner på manipulasjoner under opptellingen gjør at det hefter stor usikkerhet ved resultatet som gjorde det sittende regjeringspartiet CCM til vinner. Giversamfunnet har samstemmig gitt uttrykk for bekymring over valgprosessen og den påfølgende spente situasjonen på Zanzibar, og oppfordret unionsregjeringen til å gripe inn i saken. En rekke sentrale givere, blant dem Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland avventer planlegging og igangsetting av nye tiltak inntil situasjonen er mer avklart.

       Når det gjelder situasjonen på fastlands-Tanzania, vurderes situasjonen annerledes og gjennomføring av den norske bistanden foregår tilnærmet normalt. Imidlertid førte regjeringsskiftet til noen omprioriteringer fra myndighetenes side. Dette har ført til forsinkelser i utbetalingen. Videre holder Norge og andre givere tilbake midler til betalingsbalansestøtte i påvente av resultatene av Tanzanias oppfølging av anbefalinger fra en gjennomgang av landets skatte- og avgiftssystem som følge av de misligheter som ble avdekket under den forrige regjeringen.

       Økningen på kapittel 0180 Samarbeid med næringslivet post 73 Paralellfinansiering, innebærer en støtte til energisektoren og har sin bakgrunn i Tanzanias vanskelige strømforsyningssituasjon, hvor hyppige utkoblinger har hatt store konsekvenser for landets produksjon og økonomi. Tiltakene har høyeste prioritet fra tanzaniske myndigheters side, og Norge har vært en av flere samarbeidspartnere i samfinansieringsprosjekter med bilaterale og multilaterale givere.