Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 1: Brev frå utanrikskomiteen i Stortinget til statsråden for utviklingshjelp, datert 24. mai 1996:

Spørsmål i tilknytning til utenrikskomiteens behandling av St.prp. nr. 60 (1995-1996) om endringer på statsbudsjettet for 1996 under kapitler administrert av Utenriksdepartementet.

       I forbindelse med utenrikskomiteens behandling av ovennevnte sak vil en be om å få svar på følgende spørsmål innen torsdag 30. mai 1996:

       Under kap. 0150 Utviklingshjelp til Afrika, post 71 Tanzania, gir departementet uttrykk for « uro i høve til politiske og sivile rettar » i Zanzibar (i Tanzania) og konkluderer slik: « Ein følgjer utviklinga nøye før ein går i gang med nye prosjekt. Ein gjer framlegg om å redusere løyvinga med 45 mill. kroner. »

       Under kap. 0180 Samarbeid med næringslivet, post 73 Parallellfinansiering, gir departementet derimot uttrykk for at « Ei rekkje nye prosjekt er klare for finansiering i dei fattigaste landa i Afrika » og viser bl.a. til at « I Tanzania er det behov for midlar til transformatorstasjonar ». Under denne budsjettposten er konklusjonen at « Ein gjer framlegg om ei tilleggsløyving på 50 mill. kroner ».

       Det synes å være en viss sprik mellom den kritiske holdningen til nye prosjekter som uttrykkes i forbindelse med landprogrammet (post 71) og den ukritiske holdningen som uttrykkes til bundne leveranser til Tanzania under ordningen med parallellfinansiering.

       Kan statsråden forklare denne tilsynelatende diskrepans? Begrunnes denne alene ut fra forholdene i Zanzibar, eller er departementet egentlig reservert med hensyn til å gå i gang med nye prosjekter generelt i Tanzania?