Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Høyre og medlemmet Hillgaar:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen om å fremme lovfestet rett til erstatning for midlertidig vern.

Forslag 2

       I områder som varig vernes gis private eiere rett til å velge mellom makeskifte, engangserstatning eller fortsatt leieordning.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen utvide verneplanen for barskog med 300 km2, slik at både store områder, villmarksområder, kystnære områder, områder med sjeldne og truete plante- og dyrearter, samt høyproduktive områder i lavlandet kan sikres.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen inngå langsiktige leieavtaler for registrerte verneverdige skogområder som faller utenfor landsplanen for vern av barskog slik at en ikke mister muligheten til å verne disse arealene i fremtiden.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gjør det mulig å utbetale erstatningsbeløp til grunneiere på årlig basis, eller på annen måte gjennom periodiske utbetalinger.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring i naturvernloven slik at midlertidig vern tidsbegrenses inntil 10 år, at midlertidig vern utover 2 år kan skje ved at departementet gjør vedtak om forlengelse for 2 år om gangen, og at det gis rett til erstatning for økonomisk tap dersom vernevedtaket blir forlenget utover 2 år.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om avsetning av statlige midler til kommunale næringsfond i forbindelse med gjennomføringen av barskogvern, herunder kriterier for tildeling av slike midler.