Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Presidentskapets tilråding

      Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I.

       I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endringer:

§ 50 skal lyde:

Interpellasjoner

       En representant som ønsker å stille en interpellasjon til regjeringen eller et medlem av regjeringen, leverer den skriftlig til Stortingets presidentskap gjennom Stortingets kontor. Interpellasjonen skal være kort. Presidenten bør avvise interpellasjoner om

1. noe som faller utenfor regjeringens ansvarsområde,
2. saker som er under behandling i komiteene,
3. saker som det er gitt innstilling om, men som ennå ikke er behandlet av Stortinget eller dets avdelinger,
4. saker som det allerede er innlevert interpellasjon eller spørsmål til spørretimen om, og som ennå ikke er besvart.

       Dessuten kan presidenten gripe inn mot formuleringer som omhandlet i § 38 annet ledd. Godtas interpellasjonen, gir presidenten meddelelse om den til vedkommende regjeringsmedlem.

       Interpellasjonen skal besvares i Stortinget så snart som mulig og senest én måned etter at den ble stilt, hvis ikke Presidentskapet samtykker i at den blir besvart på et senere tidspunkt. Den tid Stortinget ikke er samlet om sommeren, regnes ikke med i fristen.

       Ved behandlingen i Stortinget får først interpellanten ordet i høyst 10 minutter til å forklare innholdet av interpellasjonen. Dersom et regjeringsmedlem erklærer at det ikke vil bli gitt noe svar på interpellasjonen, er forhandlingene slutt med det.

       Blir interpellasjonen besvart, har det regjeringsmedlem som svarer på interpellasjonen, en taletid på inntil 10 minutter. Statsministeren og andre statsråder hvis departementer er berørt av interpellasjonen, kan også svare, med samme taletid.

       I den etterfølgende debatt har først interpellanten og regjeringsmedlemmet rett til ett innlegg hver, på inntil tre minutter. Deretter kan det holdes inntil 10 innlegg av andre representanter, med taletid på inntil tre minutter. Disse kan ha ordet én gang.

       Til slutt har interpellanten og regjeringsmedlemmet rett til ett innlegg hver, på inntil tre minutter.

       Enten det blir svart på interpellasjonen eller ikke, kan det settes fram forslag i tilknytning til den. Forslag behandles overensstemmende med § 28, jf. § 31.

Nåværende § 52 blir ny § 51.

§ 52 skal lyde:

Spørsmål til skriftlig besvarelse

       En representant som ønsker å få skriftlig svar på et spørsmål til et medlem av regjeringen, innleverer spørsmålet skriftlig til Stortingets president gjennom Stortingets kontor, med påtegning om at det bes om skriftlig svar. Spørsmålet skal være kort, men kan i tillegg utdypes på inntil en A4-side. Spørsmålet skal være egenhendig underskrevet av spørreren. Presidenten bør avvise spørsmål om noe som faller utenfor regjeringens ansvarsområde, og kan gripe inn mot formuleringer som omhandlet i § 38 annet ledd. Presidenten oversender spørsmålet til vedkommende regjeringsmedlem, som kan nekte å svare på spørsmålet.

       I løpet av en kalenderuke kan en representant stille sammenlagt inntil to spørsmål til skriftlig besvarelse og spørsmål i en ordinær spørretime. I juli og august kan spørsmål til skriftlig besvarelse ikke innleveres.

       Innen seks hverdager etter at spørsmålet ble oversendt fra Stortinget, skal et medlem av regjeringen gi skriftlig svar på spørsmålet til Stortingets president gjennom Stortingets kontor, eller meddele skriftlig hvorfor spørsmålet ikke blir besvart innen fristen, og i tilfelle når det vil bli besvart, eller at det ikke vil bli besvart. Svaret bør i alminnelighet ikke være lengre enn to A4-sider. Stortingets kontor sender svaret videre til spørreren, og sørger for at spørsmål og svar blir trykt i Stortingsforhandlingene.

§ 53 skal lyde:

Spørretime
1. Stortinget har i alminnelighet spørretime hver onsdag kl. 10.00. I særlige tilfelle kan Presidentskapet beslutte at spørretimen skal holdes på et annet tidspunkt eller at det en uke ikke skal være spørretime. Spørretimen innledes i alminnelighet med muntlig spørretime som omhandlet i nr. 2 i denne paragraf, deretter holdes ordinær spørretime som omhandlet i nr. 3 i denne paragraf. Presidentskapet kan beslutte at det en uke bare skal holdes muntlig spørretime eller bare ordinær spørretime.
2. I den muntlige spørretimen svarer medlemmer av regjeringen på spørsmål som stortingsrepresentantene stiller muntlig. Senest mandag kl. 11.00 meddeler statsministeren til stortingspresidenten hvilke regjeringsmedlemmer som vil delta i den muntlige spørretimen samme uke, og presidenten gjør representantene kjent med dette.
       Representantene kan stille korte spørsmål - begrenset til ett minutt - til et av de regjeringsmedlemmer som er til stede. En representant kan ikke stille mer enn ett hovedspørsmål i en muntlig spørretime. Representanter som ønsker å stille spørsmål, bør melde fra om dette på forhånd til presidenten gjennom Stortingets kontor. Presidenten avgjør hvilke representanter som kan stille spørsmål, og i hvilken rekkefølge. Regjeringsmedlemmene kan nekte å svare på spørsmål. Taletiden for regjeringsmedlemmets første svar etter et hovedspørsmål er to minutter, for øvrig er taletiden ett minutt. Etter svaret har spørreren rett til å få ordet én gang. Presidenten kan gi andre representanter ordet én gang om den sak som ble tatt opp i spørsmålet. Et regjeringsmedlem har rett til å få ordet etter hvert innlegg av en representant, for øvrig kan presidenten også gi ordet til øvrige regjeringsmedlemmer.
       Presidenten bestemmer når en muntlig spørretime skal slutte. Den skal ikke vare lenger enn én time.
3. I den ordinære spørretimen svarer medlemmer av regjeringen på spørsmål som representantene har innlevert skriftlig til Stortingets president gjennom Stortingets kontor. Spørsmålet skal være kort. Hvor mange spørsmål en representant kan stille i en ordinær spørretime følger av § 52 annet ledd. Spørsmål til en spørretime må innleveres senest siste fredag før spørretimen kl. 10.00. Faller en fredag på en høytidsdag, er innleveringsfristen siste foregående hverdag kl. 10.00.
       Presidenten bør avvise spørsmål til spørretimen etter de samme kriterier som gjelder for avvisning av interpellasjoner, jf. § 50. Presidenten oversender spørsmålene til vedkommende regjeringsmedlemmer. Regjeringsmedlemmet kan nekte å svare på et spørsmål. Offentliggjøring av spørsmålene skjer gjennom Stortingets kontor.
       De spørsmål som skal behandles i spørretimen, mangfoldiggjøres og omdeles til representantene før spørretimen begynner. Spørrerne får ordet etter tur, og ber uten å grunngi spørsmålet statsråden om å svare på det. Er spørreren ikke til stede, kan en annen representant ta opp spørsmålet. Hvis det ikke skjer, regnes spørsmålet som bortfalt.
       Statsrådens svar i spørretimen bør ikke vare lenger enn tre minutter. Etter at statsråden har svart, har spørreren og statsråden lov til å ha ordet ytterligere to ganger hver til korte bemerkninger - begrenset til ett minutt - om den sak som er tatt opp i spørsmålet. Spørreren har derunder adgang til å stille korte tilleggsspørsmål. Ved innledningen av spørretimen kan presidenten bestemme at spørreren og statsråden kan få ordet bare én gang hver etter at statsråden har svart, dersom presidenten finner dette nødvendig for at sakene på dagsordenen kan bli behandlet i løpet av den reglementsmessige tid for formiddagsmøtet.

II.

       Endringene under I trer i kraft 1. oktober 1996. De får ikke virkning for interpellasjoner som er innlevert før denne dato.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 23. mai 1996.

Kirsti Kolle Grøndahl Edvard Grimstad Jan P Syse
Gunnar Skaug Inge Myrvoll Dag Jostein Fjærvoll