Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 7. mars 1996 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som medfører strenge tilleggsstraffer for fanger som rømmer under soning ved norske fengsler. »

       I begrunnelsen for forslaget viser forslagsstiller til at det i fjor rømte 177 fanger fra norske fengsler, noe som er en økning på 12 % fra året før. De mange rømningene viser at det er behov for flere og sikrere lukkede anstalter. Det må vises tilbakeholdenhet med å innvilge permisjoner, og bemanningen må økes betraktelig. I tillegg er det nødvendig å innføre ordninger som reduserer fangenes ønsker om å rømme.

       I dag vil en fange som rømmer få permisjonskarantene og risikerer deretter en strengere vurdering av permisjonssøknadene. Fanger som rømmer kort tid før løslatelse får tillegg i soningstiden, vanligvis på 7-8 dager. Ettersom disse tiltak ikke er avskrekkende nok, bør det gis lovhjemmel for betydelige tilleggsstraffer som fortrinnsvis fastsettes i forbindelse med domfellelsen, eventuelt gjennom en ny rettssak. Stortinget bør få anledning til å drøfte ulike reaksjonsformer som vil innebære en tilleggsstraff som nevnt, for derved å redusere motivasjonen for rømninger.