Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til Stortingets behandling av St.meld. nr. 19 (1995-1996) (bistandsmeldingen) når det gjelder behovet for reform av FN-systemet.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Gundersen, vil bemerke at FNs engasjement i Bosnia har avslørt en betenkelig side ved denne type kollektiv sikkerhet. I og med at FN ble overlatt ansvaret, ble både NATO og de europeiske stormakter, med eller mot sin vilje, passivisert. Da det så viste seg at FN hverken hadde evne eller vilje til å beskytte den sivile befolkning, fortrinnsvis muslimer, hadde NATO en god formell grunn til å forholde seg passiv. Det samme gjaldt de europeiske nasjonalstater som ellers måtte føle et ansvar for et folkemord i hjertet av Europa.

       Dette medlem vil fremheve at et FN som virker som en slik kollektiv ansvarsfraskrivelse når det gjelder barbariske brudd på menneskerettighetene, bidrar til større usikkerhet.