Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

     I Dok.nr.8:42 (1995-1996) fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at revmatologisk avdeling ved Nytt Rikshospital skal ha 45 senger som tidligere anslått. »

       Som begrunnelse for forslaget framholder forslagsstilleren bl.a. at det i forbindelse med bygging av Nytt Rikshospital er viktig at behandlingstilbudet til revmatikerne blir ivaretatt på en fullgod måte både med hensyn til kvantitet og kvalitet.

       Det vises i dokumentet til tidligere uttalelser fra sosialkomiteen der dette understrekes og til St.prp. nr. 87 (1991-1992) der Sosialdepartementet bl.a. uttaler:

       « Sosialdepartementet anslår foreløpig samlet sengebehov for revmatologi til ca 45 senger. Dette er ment å dekke regionfunksjoner og landsfunksjoner for barn. »

       Forslagsstilleren framholder at kronikere generelt og revmatikere spesielt er pasientgrupper som har kommet svært dårlig ut i konkurransen om gode behandlingstilbud, og viser til at det i forbindelse med Stortingets behandling av St.meld. nr. 50 (1993-1994) (Helsemeldingen) både i merknader og forslag ble understreket at behandlingstilbudet for dem med kroniske lidelser måtte bedres.

       Forslagsstilleren finner det uakseptabelt at sengetallet ved revmatologisk avdeling ved Nytt Rikshospital ytterligere reduseres, og fremmer på denne bakgrunn nevnte forslag.

       I Dok.nr.8:50 (1995-1996) fremmes følgende forslag:

«1. Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett våren 1996 fremme forslag om ytterligere 60 senger som opprinnelig planlagt og nødvendige kontorer for Nytt Rikshospital på Gaustad som et tilleggsprosjekt. Det forutsettes at dette ikke forsinker fremdriften av eller fordyrer hovedprosjektet.
2. Stortinget ber Regjeringen snarest legge fram resultatet av utredningen om å gjøre Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus til et rehabiliteringssenter. »

       Forslagsstillerne framholder innledningsvis at Nytt Rikshospital skal stå ferdig til innflytting høsten 1998. Etter siste stortingsvedtak skal sykehuset ha 550 senger, behandle 30.000 pasienter og ha 2.600 stillinger. I dag har de fire sykehusene som skal gå sammen i det nye rikshospitalet, 674 senger, behandler ca 33.000 pasienter og har 3.024 ansatte.

       Det uttales i dokumentet at Høyre ønsker et nytt, moderne og effektivt sykehus som drar fordel av såvel den økonomiske som medisinske rasjonaliseringsgevinst det ligger i at fire sykehus blir ett sykehus. Det vil etter forslagsstillernes syn være såvel medisinsk som økonomisk uforsvarlig om sykehuset ble så redusert at det fremstår som for lite i det øyeblikk det åpnes.

       Spesielt reises spørsmålet om areal og sengetall er høyt nok for å innpasse behandlingstilbudet for revmatikere. Det vises til at Stortinget har forutsatt at behandlingstilbudet for revmatikere skal bli minst like godt på det nye rikshospitalet som ved dagens tilbud i Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus (OSR). Forslagsstillerne finner også grunn til å etterlyse Sosial- og helsedepartementets oppfølging av Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av Helsemeldingen om utredning av å omgjøre OSR til et rehabiliteringssenter for disse pasientene.

       Det vises til at Høyre sammen med Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet i Innst.S.nr.210 (1994-1995) og senere i B.innst.S.nr.11 (1995-1996) påpekte at dagens behandlingskapasitet ikke bør trappes ned slik Regjeringen har lagt opp til. Det understrekes videre at Stortingets vedtak om ny og forbedret ventetidsgaranti tilsier at sykehusets kapasitet snarere bør økes enn reduseres.

       Det vises i dokumentet til signaler fra fagmiljøet om at et sykehus med 550 senger er for lite til å ivareta alle aktuelle oppgaver og at bl.a. nevrokirurgi, barnesykdommer og revmatologi vil få for liten plass. Dessuten vises det til uttalt bekymring over at den gjennomsnittlige liggetiden på mellom 5 og 6 døgn for mange pasienter er på grensen av det forsvarlige.

       Det framholdes avlutningsvis i dokumentet at det nye rikshospitalet skal være vårt fremste spisskompetansesykehus med omfattende behandlingsfunksjoner i tillegg til å være universitetssykehus for Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. Fortslagsstillerne anser det som viktig at Nytt Rikshospital står ferdig til avtalt tid, og at den foreslåtte økningen i sengetallet må komme som et tilleggsprosjekt uten å forsinke hovedprosjektet.