Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E. Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A. Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen og fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, viser til Stortingets behandling av St.meld. nr. 14 (1994-1995) om Levekår og boforhold i storbyene og til komiteens og de respektive partiers merknader i Innst.S.nr.208 (1994-1995).

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser i tillegg til Senterpartiets konkrete oppfølging av Innst.S.nr.208 (1994-1995) i Senterpartiets alternative budsjett for 1996 med en økonomisk ekstrainnsats til våre storbyer på 400 mill. kroner. Av disse midlene ble det foreslått ca 300 mill. kroner til ulike tiltak for å bedre levekårene i Oslo indre øst.I forbindelse med behandlingen av Dok.nr.8:41 (1995-1996) sendte komiteen 22. februar 1996 et brev til statsråd Gunnar Berge hvor komiteen bl.a. ba om en skriftlig orientering om hvilke tiltak som er under planlegging/igangsettelse fra kommunens og departementets side. Komiteens brev og statsrådens svar, datert 26. mars 1996, er begge vedlagt innstillingen. I tillegg har komiteen hatt møte med Oslo kommune og representanter for en av beboerforeningene.

       Komiteen vil understreke at opphopningen av levekårsforskjeller, spesielt i Oslo indre øst er grundig dokumentert.

       Etter komiteens oppfatning er det viktigste å ikke dokumentasjon, men konkret handling. Et handlingsprogram som utformes i et nært samarbeid mellom Oslo kommune og staten, og hvor staten bidrar med ekstra midler over en tiårs periode, vil etter komiteens mening være en naturlig oppfølging av Innst.S.nr.208 (1994-1995).

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil vise til kommunal- og arbeidsministerens redegjørelse i brev av 26. mars 1996 som i realiteten beskriver et handlingsprogram som skal følges opp i de årlige budsjetter og i et årlig kontaktmøte mellom staten og Oslo kommune. Disse medlemmer ser dette som en god og naturlig oppfølging av Innst.S.nr.208 (1994-1995).

       Komiteen viser til den grundige dokumentasjon av at ulikheter i levekår i landet generelt hoper seg opp, og dermed forsterkes i noen områder i storbyene, spesielt i Oslo indre øst og i en del drabantbyer.

       Komiteen mener at mange av utfordringene knyttet til forskjellene i levekår i disse delene av landet må løses både gjennom nasjonale og lokale tiltak.

       Komiteen vil understreke at mange av utfordringene knyttet til forskjellene i levekår, i noen av Oslos drabantbyer og ikke minst i Oslo indre øst, i første rekke er Oslo kommunes ansvar. Men komiteen er klar over at opphopningen av levekårsproblemene i Oslo indre øst ikke bare er lokalt bestemt. Komiteen mener derfor at staten må påta seg et spesielt ansvar og at det må legges en strategi med ekstra statlig innsats over en tiårs periode som kan snu utviklingen i en mer positiv retning.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser i den forbindelse til kommunal- og arbeidsministerens redegjørelse i brev av 26. mars 1996 for videre oppfølging av Innst.S.nr.208 (1994-1995).

       Komiteen er av den oppfatning at en helt nødvendig forutsetning for en slik strategi er et nært og forpliktende samarbeid mellom Oslo kommune og staten. I dette arbeidet forutsettes at beboerne trekkes aktivt med. Det sentrale i denne nasjonale strategien vil være et handlingsprogram for å bedre levekårene.

       Komiteen vil vise til følgende sentrale områder som et slikt handlingsprogram bør inneholde, og som også er påpekt av Oslo kommune:

- En overordnet strategi for flere arbeidsplasser, herunder lokalisering av statlig virksomhet.
- En radikal opprustning av bolig- og bomiljø, ute som inne.
- En klar forbedring av oppvekstvilkår for barn og unge med en storstilt skolesatsing der behov for både areal og læringsmiljø dekkes.
- Et tryggere liv for folk i områdene.
- En helhetlig strategi for en trafikkavvikling som reduserer støy-, støv- og miljøplager.
- En aktiv bruk av identitets- og kulturskapende tiltak.
- En bevisst satsing på og styrking av norskopplæringstiltak.

       Komiteen mener det er viktig med konkret handling i forhold til det som tidligere er sagt og foreslått når det gjelder tiltak for Oslo indre øst, og at det som er gjort så langt ikke er nok. Komiteen vil understreke at det haster med videre oppfølging.

       Komiteen er kjent med at byrådet i Oslo arbeider med en revisjon av byfornyelsesstrategien. Komiteen mener det er viktig at Oslo kommune så snart som mulig kan klargjøre sin videre strategi for byfornyelsen, slik at det kan legges et trygt grunnlag for samarbeidet mellom staten ved Husbanken og kommunen på dette avgjørende området. Komiteen forventer at Oslo kommune bidrar til å få fortgang i arbeidet med byfornyelsen.

       Komiteen vil videre vise til at kommunal- og arbeidsministeren i brev av 26. mars 1996 til komiteen gjør rede for at han vil invitere Oslo kommune til å delta i et årlig kontaktmøte for utviklingen av Oslo indre øst. Komiteen ser dette som positivt, men vil understreke at kontaktmøtene først og fremst må drøfte fremdriften av det omforente og forpliktende handlingsprogrammet.

       Komiteen viser til at Oslo kommune ved Byrådet i forbindelse med kommuneplanen nylig har lagt fram en strategi for utjevning av levekår i Oslo. Komiteen mener at det er kommunens egne planer som må danne utgangspunkt for det statlige engasjement.

       Komiteen foreslår at dokumentet oversendes Regjeringen for videre oppfølging.