Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Statsråden for utviklingshjelp til Stortingets utenrikskomité, datert 7. mars 1996.

Bruk av konsulentbistand til Zambia

       Vi viser til brev fra utenrikskomiteen datert 29.02.96 vedrørende ovennevnte.

1. Privatiseringsstudier

       Det er bevilget NOK 6 mill. for perioden 1994-1996 til konsulentbistand for privatiseringsstudier. Avtaleperioden er ikke avsluttet, og det er for tidlig å gi en endelig vurdering av resultater av innsatsen. For 1996 er plantallene NOK 1,5 mill.

       Som et ledd i det økonomiske reformprogrammet ønsker den zambiske regjering å avvikle statens direkte engasjement i næringsvirksomhet. Zambia har anmodet om norsk støtte til privatiseringskontoret Zambia Privatisation Agency (ZPA), og slik bidra til å sette institusjonen i stand til å starte forhandlinger om salg av statsbedrifter basert på studier av disse.

       Norge har finansiert gjennomføringen av 7 studier så langt, og disse har blitt godt mottatt av privatiseringskontoret. Følgende bedrifter har vært gjenstand for studier: ZASICI (skogbruk), Zambia Sawmill, Chilanga Cement, ZAMEZA (kabelfabrikk) og tre produksjonsbedrifter innen henholdsvis bomull, cashewnøtter og kjøtt.

       Privatiseringskontoret ZPA har vært ansvarlig oppdragsgiver for studiene, som har involvert både norske/nordiske og internasjonale konsulentfirma med kontorer i Lusaka.

2. Konsulentbistand

       Det er bevilget NOK 13 mill for perioden 1994-96. Støtten har gått både til konsulentfirma og som faglig bistand til institusjoner og organisasjoner som er i en omleggingsfase. Avtaleperioden er ikke avsluttet, og det er for tidlig å gi en endelig vurdering av resultater av innsatsen. For 1996 er plantallene kr 3,5 mill.

       Ambassaden har gode erfaringer med bruken av konsulentposten. Det har vært et godt og fleksibelt virkemiddel i arbeidet med omlegging av bistanden til et land preget av store endringer. Innsats på nye sektorer har gjort det nødvendig å bruke ressurser på å legge et grunnlag for policy-avklaring og strategier for framtidig innsats. En har videre gode erfaringer med å kunne bidra med strategisk støtte til politiske og økonomiske endringsprosesser i Zambia.

       Konsulentposten har blitt brukt til mer kortvarige innsatser, særlig innen demokratisering. Her har støtten bl.a. gått til grunnlovskommisjonens arbeid og valgreformen. Andre tiltak har vært innledende studier til et planlagt samarbeid mellom den norske Riksrevisjonen og Zambias Auditor General. På miljøsiden har en støttet utarbeidelse av en bruksplan for Luangwa nasjonalpark. Infrastruktur er en viktig sektor for norsk bistand, og det har blitt gjennomført flere studier innen vei og vannforsyning.