Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Administrasjonsdepartementets kommentarer

       Administrasjonsdepartementet viser i sitt svar til en undersøkelse om overtid og midlertidige tilsettinger i staten som departementet har gjennomført. Undersøkelsen, som gjelder 1994, viser et annet resultat enn Riksrevisjonens undersøkelse. I tillegg opplyser departementet at deres egen undersøkelse om utviklingen av overtidsbruken fra 1992 til 1993 viser et annet bilde enn Riksrevisjonens undersøkelse.

       Departementet mener at overtidsbruken på langt nær har det omfang som Riksrevisjonens rapport viser, men opplyser at det vil gjennomføre flere tiltak med sikte på å redusere overtidsbruken.

       Administrasjonsdepartementet opplyser at det i februar 1995 har sendt et brev til samtlige departementer om bruken av overtid og det vil bli sendt ut en personalmelding som gjennomgår regelverket omkring overtid og som pålegger virksomheten å følge dette bedre.

       Departementet vil bl.a. pålegge virksomhetene å utarbeide interne regler for hvordan nødvendig overtidsarbeid skal pålegges og gjennomføres i virksomhetene, og gi dem retningslinjer for hvordan endringene i arbeidstidskapitlet i arbeidsmiljøloven fra 1. februar 1995 skal gjennomføres i statens virksomheter.

       På lengre sikt vil Administrasjonsdepartementet foreslå at det startes et arbeid mellom de lokale avtaleparter for å gjennomgå bruken av overtid. Det bør spesielt vurderes om arbeidet kan organiseres eller tilrettelegges slik at overtidsbruken blir begrenset og om det er mulig å opprette flere faste stillinger. De lokale parter pålegges å rapportere tilbake innen 1. desember 1995. Departementet opplyser også at det skal settes ned en gruppe som skal se nærmere på registreringen av overtid med sikte på å foreslå tiltak som kan bedre oversikten og kontrollen med bruken av overtid. Gruppens arbeid bør være avsluttet innen 1. juli 1996.

       I brev av 10. mars 1995 ba Riksrevisjonen departementet om å konkretisere enkelte uttalelser i brevet av 1. mars 1995, bl.a. hvilke opplysninger i Riksrevisjonens rapport som departementet mente ikke var riktige.

       Departementet svarte i brev av 24. mars 1995. Av brevet fremgår det at departementet hverken kan avkrefte eller bekrefte det faktamateriale som Riksrevisjonen har samlet inn. Departementet mener at undersøkelsen fra det partssammensatte utvalget vedrørende overtidsbruk for 1994 gir en bedre beskrivelse av dagens situasjon enn Riksrevisjonens undersøkelse for 1993. Dette betyr imidlertid ikke at departementet mener at Riksrevisjonens funn i undersøkelsen er feil.

       Departementet gir uttrykk for at det tar Riksrevisjonens undersøkelse meget alvorlig, og viser til brev av 21. mars 1995 til samtlige departementer, Riksrevisjonen og statsministerens kontor hvor Administrasjonsdepartementet omtaler reglene for overtid i henhold til lov og avtale, og presiserer hvilke retningslinjer staten skal følge ved pålegg, kontroll og utbetaling av overtid.