Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Edvard Haugland, Rolf Terje Klungland, Rune E. Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Terje Riis Johansen, Eva Lian og Morten Lund, fra Høyre, Tore A. Liltvedt og Arild Lund, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke og fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, viser til at Odelstinget i Innst.O.nr.38 (1990-1991) ba om at det ble foretatt en samlet vurdering av de erfaringer en har høstet med praktiseringen av dagpengeordningen. Regjeringen informerte gjennom Revidert nasjonalbudsjett 1992 om at den foretok en gjennomgang av regelverket for dagpengene, i den hensikt å vurdere behov for regelverksendringer.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, vil videre vise til Regjeringens omtale av dagpengeordningen i nasjonalbudsjettet 1996 hvor det står:

       « Kommunal- og arbeidsdepartementet sendte 10. februar i år (1995) ut et høringsnotat om forslag til endringer i dagpengeordningen. På bakgrunn av høringsnotatet og de innkomne høringsuttalelsene vil Kommunal- og arbeidsdepartementet vurdere endringer i dagpengeordningen. »

       Flertallet vil på dette grunnlag foreslå at forslaget, i påvente av den bredere behandling av dagpengeordningen som Regjeringen har varslet, blir lagt ved protokollen.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at de arbeidsledige er blant de som i dag har det aller vanskeligst i det norske samfunn. For de aller fleste er overgangen fra det å være i fast arbeid, til å bli arbeidsledig, svært vanskelig. Dette gjelder både forholdet til egen økonomi, og til egenverd. Det er derfor viktig at det ikke legges opp til ordninger som gjør situasjonen for de arbeidsledige verre enn den allerede er.

       Disse medlemmer ser samtidig at det er nødvendig med en stimulering til å søke arbeid ved at det er en forskjell på den utbetaling den enkelte har ved å arbeide i forhold til å gå arbeidsledig. Disse medlemmer mener det er en slik forskjell i dag. Når det allikevel fokuseres på utnytting av de trygdeordninger som eksisterer, mener disse medlemmer at dette må møtes med en sterkere oppfølging i forhold til at ledige må ta de jobbene som tilbys, og at det innføres kontrollrutiner som i større grad enn i dag avslører misbruk, spesielt knyttet til « svart arbeid ».

       Disse medlemmer viser til at Senterpartiet i Innst.O.nr.38 (1990-1991) spesielt fokuserte på de eldre langtidslediges situasjon. Disse medlemmer mener denne problemstillingen er enda mer aktuell i dag da antallet langtidsledige over 60 år har økt fra 2.775 (sept. 1991) til 7.371 (sept. 1995). Disse medlemmer viser til at denne svært negative utviklingen ble tatt opp gjennom Dok.nr.8:32 (1994-1995) av Magnhild Meltveit Kleppa og Gudmund Restad. Det ble her foreslått å innføre adgang til førtidspensjonering for langtidsledige over 60 år. Disse medlemmer viser til at behandlingen av dette forslaget ble utsatt, og vil bli tatt opp i forbindelse med at Stortinget avgir innstilling om « Velferdsmeldinga ».

       Disse medlemmer mener det ikke er rett at en svært stor del av landets yrkesaktive befolkning må avslutte sin yrkesaktive karriere som uføretrygdede eller arbeidsledige. Disse medlemmer mener en adgang til hel eller delvis førtidspensjon vil gi flere mulighet til å velge en verdig avgang på sitt yrkesaktive liv.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres merknader og forslag angående dagpenger i B.innst.S.nr.I (1995-1996) og i B.innst.S.nr.5 (1995-1996). Disse medlemmer foreslår at forslaget i Dok.nr.8:46 (1994-1995) avvises. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Dok.nr.8:46 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om endringer i tidsbegrensningsreglene i arbeidsløysetrygden, bedre økonomiske vilkår for arbeidsløse og muligheter til å gjennomføre studier og skolegang i ledighetsperioden - avvises. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser bl.a. til Stortingstidende for 9. oktober 1990 og 2. september 1993 og Innst.O.nr.43 (1991-1992) som omhandler vilkårene for arbeidsledige. Dette medlem vil understreke at Sosialistisk Venstreparti har vært imot avkorting i ledighetstrygden, jf. 80-ukersregelen. Sosialistisk Venstreparti var også imot 40 % regelen for deltidsledige.

       Dette medlem imøteser den kommende gjennomgang av dagpengeordningen og vil arbeide for at det ikke blir tidsbegrensninger i arbeidsledighetstrygd, at 40 %-regelen blir omgjort og at de lediges økonomiske situasjon blir bedret. I den forbindelse vil dette medlem også vurdere bedre ordninger for lediges mulighet til å gjennomføre studier og tiltak for å bedre situasjonen for ledige over 60 år. Videre vil det bli lagt vekt på å arbeide for rett til dagpenger for alle arbeidssøkende over 18 år uavhengig av opptjening.

       Dette medlem stiller seg på denne bakgrunn positiv til de forslag som fremmes i Dok.nr.8:46 (1994-1995), men vil avvente nærmere konkretisering til den bebudede gjennomgang av dagpengeordningen.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti vil understreke at Stortinget snarest må foreta en bred gjennomdrøfting av dagpengeordningen og de langtidslediges situasjon.

       Dette medlem vil videre understreke at ferdigutdannet ungdom som ikke får arbeid bør motta arbeidsledighetstrygd i stedet for sosial stønad. Dette medlem forutsetter at dette blir et deltema under den varslede gjennomgangen av dagpengeordningen.

       Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti tidligere har bedt Regjeringen vurdere frivillig førtidspensjonering for eldre over 60 år og at partiet har programfestet fleksibel pensjonsalder fra 64 år og økte muligheter for kombinasjon mellom trygd og arbeid.