Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning

       Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Anita Apelthun Sæle, Lars Sponheim, Lisbeth Holand, Jorunn Ringstad og Erling Folkvord har den 13. juni 1995 fremsatt følgende forslag:

«1. Barn av foreldre der mor eller far er norsk, innvilges automatisk norsk statsborgerskap.
2. Barn født av foreldre med fremmed statsborgerskap innvilges norsk statsborgerskap når dets verge er gitt varig opphold i landet, og når det ellers ville blitt statsløst.»

       I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at en statsløs person befinner seg i en vanskelig og utsatt stilling idet vedkommende mangler alminnelig juridisk beskyttelse. Det vises videre til Innst.S.nr.5 (1988-1989), der det bl.a. pekes på at barn som fødes her i landet av asylsøkerforeldre kan risikere å bli statsløse pga. regelverket i hjemlandet dersom foreldrene ikke får opphold i Norge. Kommunalkomiteen ba om at det ble funnet en løsning på dette spørsmålet.

       Retten til norsk statsborgerskap er regulert i lov om norsk riksborgarrett. Ifølge denne gis statsborgerskap ved fødsel når barnet har norsk mor, når det har norsk far som er gift med moren, eller hvis barnet er et hittebarn. Barn som fødes i Norge har ikke rett til norsk statsborgerskap når faren er norsk mens moren har annet statsborgerskap og de ikke er gift, eller dersom begge foreldre har et annet statsborgerskap.

       Ifølge art. 7 nr. 1 i FNs barnekonvensjon har et barn krav på en nasjonalitet fra fødselen av. Statene har iht. art. 7 nr. 2 et særlig ansvar for å forhindre at barnet blir statsløst, samtidig som ingen stat pålegges en slik forpliktelse. Forslagsstillerne mener det er naturlig at den stat hvor barnet blir født og kommer til å oppholde seg, har en spesiell forpliktelse til å sikre barnet et statsborgerskap. Dersom ingen andre land anerkjenner barnet som statsborger, må statsløse barn som fødes i Norge sikres retten til norsk statsborgerskap.

       Art. 2 i barnekonvensjonen pålegger statene å respektere barnets rettigheter uten forskjellsbehandling og uten hensyn til foreldrenes status. Denne bestemmelsen antas å innebære et forbud mot diskriminering mellom barn født av gifte og barn født av ugifte foreldre. Det betyr at statsborgerskapslovens bestemmelser er i strid med konvensjonen. Det foreslås derfor å endre loven slik at alle barn med en norsk forelder gis norsk statsborgerskap ved fødselen. Det foreslås videre innført et sentralt register over statsborgerforhold til alle nyfødte barn av fremmedstatlige foreldre. Barn som fødes statsløse bør umiddelbart vurderes for norsk statsborgerskap. Uavhengig av om barnets verge er innvilget varig opphold eller ikke, må barnet gis norsk statsborgerskap dersom det ikke er sikret annet statsborgerskap.