Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Komiteens merknader

    Komiteen viser til det framlagte forhandlingsresultatet som er inngått mellom avtalepartene.

       Komiteen har merket seg at det i forbindelse med lønnsreguleringen også er utarbeidet Overordnede prinsipper for arbeid med likestilling i staten.

       Komiteen har videre merket seg at det i forhandlingene ikke er oppnådd enighet med Akademikernes Fellesorganisasjon og med Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag, og at mekling startet 9. mai 1995.

       Komiteen har merket seg at Administrasjonsdepartementet ber om fullmakt til å kunne samtykke i at det ved forhandlinger/mekling foretas tilsvarende regulering som for de parter som har akseptert forhandlingsresultatet, for Akademikernes Fellesorganisasjon og Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag. Videre har komiteen merket seg at en ber om Stortingets samtykke i at en eventuell tvist kan bringes inn for Rikslønnsnemnda.

       Komiteen konstaterer at mekling ikke har ført frem, og at medlemmer i Akademikernes Fellesorganisasjon og Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag har gått ut i streik fra 31. mai 1995.

       Komiteen viser for øvrig til de enkelte partiers merknader i Innst.O.nr.75 (1994-1995) og til debatt i Odelstinget 12. juni 1995 vedrørende lov om lønnsnemndsbehandling av enkelte arbeidstvister i offentlig sektor i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1995.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil vise til sine merknader i Innst.S.nr.169 (1994-1995) der disse partiene fremmet forslag om at det henstilles til Regjeringen å fortsatt prioritere tiltak som kan virke utjevnende på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, både innenfor statlig, kommunal og privat sektor.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil vise til Innst.S.nr.169 (1994-1995) der disse partiene fremmet forslag om at staten som arbeidsgiver skal prioritere tiltak for å utjamne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i lønnsoppgjørene i statlig sektor.

       Komiteens medlem Roy N. Wetterstad mener Regjeringens inngripen i streiken i politi- og lensmannsetaten bekrefter at deres streikerett ikke er reell. Dette medlem mener videre at flomsituasjonen er blitt brukt som unnskyldning for å få stanset streiken, og kan ikke se at dette var nødvendig fordi Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag hadde innvilget generell dispensasjon for sine tjenestemenn i katastrofeområdet. Dette medlem viser til at de uavhengige stortingsrepresentantene har støttet forslaget om opprettelse av en egen fast lønnsnemnd for politiet, og vil understreke at en slik løsning ville vært best egnet til å løse tillitskrisen mellom politiorganisasjonene og Regjeringen. Dette medlem vil for øvrig henstille til Regjeringen om å endre sin steile holdning, og gå inn i en mer konstruktiv dialog med politi- og lensmannsetaten om deres lønns- og arbeidsforhold.