Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Lønnsreguleringene pr. 1. mai 1995

    Forhandlingene mellom staten og tjenestemennenes tre hovedsammenslutninger og Norsk Lærerlag startet 21. april 1995 - og fortsatte frem til 29. april 1995. Staten og Statstjenestemannskartellet, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - Seksjon Stat, og Norsk Lærerlag kom frem til et anbefalt forhandlingsresultat for lønnsregulering for 2. avtaleår. Protokollen fra forhandlingene følger som vedlegg 1 til proposisjonen.

       Partene ble under forhandlingene enige om å tilrå et forslag som i hovedsak innebærer følgende:

Hovedlønnstabell - tabell A

       Bruttolønnssatsene på hovedlønnstabellen - tabell A - økes med 3.600 kroner på alle trinn fra 1. mai 1995.

Sentrale forhandlinger i perioden

       I annet avtaleår føres sentrale forhandlinger om endringer av lønnsplasseringer for stillinger og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 1,0 % pr. dato (0,5 % på årsbasis).

       Partene er enige om at kvinner skal få en større andel av potten enn en proratafordeling tilsier. (Jf. punkt 1.4 i protokollen.)

Lokale forhandlinger i perioden

       Det skal føres lokale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 3,0 % pr. dato. I tillegg føres forhandlinger innenfor en ramme på 0,05 % på grunnlag av tidligere tildelte midler. Samlet ramme for de lokale forhandlingene blir derved 0,35 % av lønnsmassen innen det enkelte forhandlingssted. (Jf. punkt 2.3.3 i protokollen.)

       Forhandlingsresultatet skal gjennomføres fra 1. september 1995.

Overordnede prinsipper for arbeid med likestilling i staten

       Partene ble enige om å nedsette en partssammensatt gruppe som skulle utarbeide forslag til overordnede prinsipper for arbeid med likestilling i staten.

       Hovedpunkter gjengis i proposisjonen.

Lønnsregulering for tjenestemenn i Akademikernes Fellesorganisasjon

       Forhandlingene med Akademikernes Fellesorganisasjon førte ikke til enighet mellom partene. Protokoll om brudd i forhandlingene følger som vedlegg 2 til proposisjonen.

       Meklingen mellom partene ble påbegynt den 9. mai 1995.

       Det bes om samtykke fra Stortinget til å foreta en regulering for 2. avtaleår gjennom forhandlinger/mekling for medlemmer av Akademikernes Fellesorganisasjon i samsvar med de reguleringer som er gjort for Statstjenestemannskartellet, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - Seksjon Stat, og Norsk Lærerlag.

ering for tjenestemenn i Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag

       Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag har selvstendig forhandlingsrett uten å stå tilsluttet tjenestemennenes hovedsammenslutninger.

       Det ble med Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag ført egne parallelle forhandlinger om lønnsreguleringer fra 1. mai 1995. Forhandlingene førte ikke frem. Disse forhandlingene ble brutt før staten la frem sitt siste krav/tilbud til tjenestemennenes hovedsammenslutninger og Norsk Lærerlag. (Jf. protokoll av 28. april 1995, vedlegg 3.)

       Det bes om samtykke fra Stortinget til å regulere hovedtariffavtalen med Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag i samsvar med de endringer som gjennomføres i hovedtariffavtalene med Statstjenestemannskartellet, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - Seksjon Stat, og Norsk Lærerlag.

Lønnsregulering for tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene

       Lønnsreguleringen fra 1. mai 1995 gjøres gjeldende for samtlige tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene.

Rikslønnsnemnd

       Dersom det skulle bli behov for partene i fellesskap å bringe en tvist inn for lønnsnemnd i forbindelse med tariffoppgjøret 1995, vil et slikt behov også kunne oppstå etter at Stortinget er gått fra hverandre. Departementet vil derfor be om at Kongen gis samtykke til eventuelt å bringe slike tvister inn for Rikslønnsnemnda, jf. lov om offentlige tjenestetvister §§ 26, 20 nr. 2 og 31.

Regulering av statspensjonene pr. 1. mai 1995 og andre pensjonsforhold

Pensjoner

       Ved behandlingen av St.meld. nr. 29 (1985-1986) forutsatte Stortinget at løpende pensjoner skal reguleres i takt med grunnbeløpet i folketrygden fra 1. mai 1986.

       Grunnbeløpet i folketrygden foreslås i St.prp. nr. 60 (1994-1995) økt fra 38.080 kroner til 39.230 kroner fra 1. mai 1995. Dette medfører sammen med lønnsoppgjøret til en kostnad på 107 mill. kroner, herav 1,6 mill. kroner på kap. 1530, 99,7 mill. kroner på kap. 1531 og 5,4 mill. kroner på kap. 1532.

Andre pensjonsforhold

       Pensjonsgrunnlaget for statspensjonister som er medlemmer av Akademikernes Fellesorganisasjon eller Samarbeidsorganisasjonene Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag som fratrer i tiden mellom 1. mai og frem til den dato som blir fastsatt ved mekling, eventuelt ved en kjennelse i Rikslønnsnemnda, foreslås satt til de pensjonsgrunnlag de ville få med en økning på lønnstabellen pr. 1. mai 1994 med kr 3.600.