Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Hærens nåværende verksted- og lagerorganisasjon

     I kapittel 3 i proposisjonen redegjør departementet for Hærens nåværende verksted- og lagerorganisasjon.

       Hærens forsyningskommando har det sentrale forvaltningsansvaret for Hærens materiell mht. anskaffelser, vedlikehold og etterforsyning. Dette forvaltningsansvaret utøves gjennom regionale verksteder og lagre. Disse installasjonene dekker materiellforsyning og vedlikehold. Forsvarets sanitet har forvaltningsansvaret for sanitetsmateriell.

       Det lokale forvaltningsnivået består av mindre verksteder og lagre tilpasset den lokale virksomhet ved garnisonene, og depoter som dekker det øvrige lokale materiellbehovet. Den lokale organisasjonen støtter seg til den regionale strukturen, og kan i visse tilfeller være integrert i et regionalt verksted/lager.

       Dagens verkstedstruktur er basert på ett større regionalt verksted innen hver distriktskommando, og en rekke mellomstore verksteder (områdeverksteder) med ansvar for et bestemt område, f.eks. et forsvarsdistrikt. Alle avdelinger hvor det foregår daglig virksomhet har også et eget avdelingsverksted, med ansvar for det enklere vedlikeholdet. Totalt har Hæren i dag 44 verksteder, fordelt på 6 regionale verksteder, 12 områdeverksteder, 23 avdelingsverksteder, 2 landsdekkende eksplosivverksteder og 1 landsdekkende eksplosiv-destruksjonsanlegg. Samtlige verksteder er listet under pkt. 3.2.

       Hovedarsenalet på Lillehammer utgjør Hærens sentrale lager. Intendanturmagasin Østlandet utøver også visse sentrale funksjoner, samtidig som det er et regionalt lager for DKØ.

       Innenfor hver distriktskommando er det etablert regionale lagre med ansvar for å etterforsyne materiell til driftslagre/avdelinger, samt ivareta lagring av reservedeler og intendanturmateriell til den regionale krigsreserven. Hæren har totalt 12 regionale lagre, og samtlige er listet under pkt. 3.3.3.

       Den lokale lagerorganisasjonen består av driftslagre, som er etablert ved alle regionale verksteder og områdeverksteder, samt i materielltunge garnisoner. Driftslagrene lagerfører reservedeler og komponenter tilpasset det reparasjonsnivået som verkstedet/garnisonen er forutsatt å utføre.