Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

     Det tas i dokumentforslaget til orde for at Regjeringen i tilknytning til revisjonen i 1995 av landmineprotokollen i FNs konvensjon av 25. oktober 1980 om konvensjonelle våpen, bør arbeide for et totalforbud mot antipersonellminer.

       Forslaget lyder:

       « I forbindelse med revidering av FNs landmineprotokoll ber Stortinget Regjeringen om å arbeide for et totalforbud mot produksjon, lagring, kjøp, salg og bruk av antipersonellminer. »

       Forslaget begrunnes med at bruk av miner mot sivilbefolkning er i ferd med å bli et av vår tids største humanitære problemer. Hvert år drepes og lemlestes mer enn 200.000 mennesker av mineeksplosjoner. Det er særlig barn som rammes og problemet er størst i de fattige delene av verden. Landminer påfører lokalsamfunn svært store belastninger og skaper frykt i tiår etter at en krig er avsluttet.

       Norske hjelpeorganisasjoner bruker hvert år millioner av kroner til minerydding som er både dyrt, farlig og tidkrevende.

       Et totalforbud er den eneste troverdige løsningen på landmineproblemet. Et totalforbud vil gi større gjennomsiktighet og være lettere å kontrollere enn delvise forbud.

       Det vises til at et totalforbud vil få konsekvenser for norsk politikk på området.

       Det fremholdes i forslaget at norsk støtte til et totalforbud mot landminer vil være i pakt med Norges utenrikspolitiske tradisjon når det gjelder humanitære spørsmål og respekt for menneskerettighetene.