Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

      Komiteen viser til toppmøtevedtaket om at KSSE (Konferansen om sikkerhet og samarbeid i Europa) har skiftet navn til OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), noe som markerer at organisasjonen er blitt etablert som en fast del av den nye « europeiske arkitektur ». OSSE er i dag den eneste virkelige alleuropeiske organisasjon, og hvor Russland har en « møteplass » med hele det demokratiske Europa og Nord-Amerika. I så måte har organisasjonen en viktig rolle å spille. Komiteen vil peke på at de politiske konsultasjonene er styrket, og at OSSE også har utplassert sendelag i flere konfliktområder.

       Komiteen vil understreke den viktige funksjon som OSSEs Høykommissær for minoriteter har ved sin form for « stille diplomati » der man gjennom samtaler og fortrolige anbefalinger har skapt forståelse og dialog mellom etniske grupper. OSSE har i 1994 viet stor oppmerksomhet til spørsmålet om tilbaketrekking av russiske styrker fra de baltiske land. Dette har etter komiteens vurdering bidratt til at tilbaketrekkingen er fullført og at den foregikk i ordentlige former.

       Komiteen viser til at OSSE har viktige oppgaver i nedrustningsarbeidet. Spesielt etter Warszawapaktens oppløsning kan OSSE tjene som rammeverk også for nedrustningsarbeid.

       Gjennomføringen av CFE-avtalen har hatt høyeste prioritet i 1994. En fullstendig gjennomgang av reduksjonsprogrammet vil finne sted under tilsynskonferansen for CFE i mai 1996.

       Komiteen vil understreke nødvendigheten av en samordning av arbeidet i OSSE og andre internasjonale organisasjoner, spesielt i forhold til Europarådet som har mange parallelle arbeidsoppgaver.