Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Reforhandling av Den norske stats avtaler med ELSAM

       Departementet fikk ved behandlingen av St.prp. nr. 81 (1991-1992), jf. Innst.S.nr.178 (1991-1992) fullmakt til å overføre statens avtaler med I/S ELSAM til Statkraft SF. Det ble videre åpnet for at Statkraft SF med departementets samtykke kunne reforhandle de eksisterende avtalene med I/S ELSAM, heretter bare ELSAM, som er en samarbeidsorganisasjon mellom kraftselskaper på Jylland og Fyn.

       Nærings- og energidepartementet åpnet høsten 1993 for reforhandling av ELSAM-avtalene med sikte på å bedre utvekslingen mellom det norske og danske kraftsystemet. Statkraft SF har på norsk side hatt ansvaret for reforhandlingene og er formell avtalepart i den nye avtalen. Departementet har videre invitert Norsk Krafteksport AS, hvor Statkraft SF er medlem, og EuroKraft Norge AS til å delta i en reforhandlet avtale på norsk side.

       Den reforhandlede avtalen vil erstatte de eksisterende avtalene mellom Den norske stat og ELSAM. Utveksling av kraft vil skje gjennom de tre eksisterende Skagerrak-forbindelsene mellom Norge og Jylland, som har en total overføringskapasitet på 1.000 MW, og hvor avtalen med tyske interessenter vil beslaglegge 400 MW fra 1998.

       Det vises til at avtalen søker å utnytte de to kraftsystemenes ulike egenskaper ved å utveksle kraft på langsiktig basis. Den norske parten har en leveringsforpliktelse på 1,5 TWh/år fastkraft (toppkraft) til ELSAM. Avtalens struktur forutsetter bruk av hele kapasiteten på kablene. Ledig overføringskapasitet skal benyttes til mellomlang og kortsiktig kraftutveksling, når danske marginale kostnader og norske børspriser tilsier dette. Den reforhandlede avtalen gir bedre økonomiske incentiver for utveksling, og legger dermed grunnlaget for en mer effektiv kraftutveksling mellom landene enn de eksisterende avtalene. Departementet forventer at Norge gjennom utveksling av kraft vil være sikret nettoimport av kraft når pris- og kostnadsforholdene i de to landene tilsier det.

       Departementet har fullmakt til å gi konsesjon i henhold til energilovens § 4-2. Departementet er innstilt på å gi den reforhandlede ELSAM-avtalen konsesjon etter at Stortinget har tatt stilling til forholdene knyttet til den tidligere oppgjørsordning for utenlandshandelen med kraft. Den reforhandlede avtalen vil tre i kraft 30 dager etter at konsesjon er gitt av departementet og vil ha en varighet på 25 år.

       Departementet ber videre om fullmakt til å overføre og fordele andeler av den reforhandlede ELSAM-avtalen til Norsk Krafteksport AS og EuroKraft Norge AS. Statkraft SF vil på norsk side være operatør av avtalen.