Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Salg av eierandeler i statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten i utvinningstillatelse 094 og 134 til Statoil

  Departementet viser til at feltene Smørbukk, Smørbukk sør og Midgard er de aktuelle utbyggingskandidatene på Haltenbanken. Avhengig av hvilken utbyggingsløsning som blir valgt, vil disse feltene ved platåproduksjon kunne levere inntil 12 mrd. Sm3 gass pr. år. I tillegg vil det fra Smørbukkfeltene kunne produseres store mengder olje og kondensat.

       Departementet foreslår i proposisjonen at staten selger 5 % av Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) i utvinningstillatelsene 094 og 134 til Statoil. Departementet og Statoil er blitt enige om at selskapet skal betale SDØE et kontantvederlag på 303,5 mill. kroner for å overta utvinningsdelen. Den samlede verdien for staten, kontantvederlaget og forventede fremtidige skatteinnbetalinger ved å gjennomføre salget, vil være ca 1 mrd. kroner. Ifølge departementets utregninger er dette høyere enn verdien for SDØE ved å beholde delen. Dersom salget blir gjennomført, vil Statoil, inklusive SDØE, ha en eierdel på 60,5 % i en felles eiergruppering for Smørbukk, Smørbukk sør og Midgard. SDØEs del vil være 46,95 %.

       Departementet viser til at de foreslåtte endringene vil medføre isolert sett en økning av statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten med 312,5 mill. kroner. I samsvar med dette blir kap. 2800, post 50 Overføring til fondet og kap. 5800, post 50 Overføring fra fondet økt med 312,5 mill. kroner.