Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Disponering av innretningene på Nordøst Frigg

   Departementet viser i proposisjonen til at når produksjonen på et felt opphører åpner både det internrettslige og det internasjonale regelverk for en rekke ulike måter å disponere innretningene på. Ifølge lov av 22. mars 1985 nr. 11 om petroleumsvirksomhet (petroleumsloven) § 30, kan myndighetene f.eks. vedta at innretninger skal fjernes eller forlates. Dersom Stortinget vedtar at innretninger skal fjernes, skal staten ifølge lov 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen (fjerningsfordelingsloven) yte en del av rettshavernes fjerningskostnader.

       Departementet viser til at Nordøst Frigg er det første feltet på den norske kontinentalsokkelen der produksjonen er avsluttet (8. mai 1993) og spørsmålet om den videre disponeringen har kommet opp. En må imidlertid regne med at spørsmål om fjerning eller annen disponering av langt større innretninger vil bli reist de neste 10 årene. Avgjørelsen om disponering av innretningene på Nordøst Frigg er imidlertid en enkeltstående avgjørelse og skal ikke legge føringer eller skape noen form for presedens for senere disponeringsavgjørelser.

       Det er i proposisjonen gitt en kort oversikt over forholdene på den norske kontinentalsokkelen, og i tillegg er det gitt en omfattende gjennomgang av regelverket på dette området. Det er i proposisjonen også gitt en beskrivelse av synspunktene til høringsinstansene til proposisjonen.

       Nærings- og energidepartementet foreslår i proposisjonen at de to rørledningene og den elektriske kabelen på Nordøst Frigg blir forlatt, mens bunnrammen og de hydrauliske styrekablene blir fjernet og fraktet på land. Videre foreslås det at kontrollstasjonen blir fjernet i en del; stålkolonnen og dekket blir fraktet på land og betongfundamentet dumpes. De totale disponeringskostnadene i forbindelse med denne løsningen vil være om lag 206 mill. kroner. Av denne summen utgjør om lag 175 mill. kroner fjerningskostnader som staten må dekke en del av og 31 mill. kroner vanlige driftskostnader, medregnet administrative kostnader, som rettshaverne på vanlig måte kan få fradrag for i inntekten.

       Den direkte statlige delen av fjerningskostnadene utgjør 58,3574 %. Når fjerningskostnadene utgjør 175 mill. kroner, innebærer dette at statens del av kostnadene ved fjerning av innretningene på Nordøst Frigg blir om lag 102 mill. kroner. Av dette er det i denne proposisjonen foreslått en bevilgning på 14,5 mill. kroner over statsbudsjettet for 1995. Bevilgningene skal dekke statens del av kostnadene knyttet til forprosjektering som rettshaverne allerede har hatt. Den resterende delen på 87,5 mill. kroner vil bli foreslått bevilget i forbindelse med statsbudsjettet for 1996. Statens del av kostnadene vil bli foreslått bevilget over nytt kap. 2442 Fjerning av innretninger på norsk kontinentalsokkel, post 70 Tilskudd.

       Departementet viser til at forslaget isolert sett vil føre til en reduksjon av statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten med 14,5 mill. kroner i 1995. Da blir både kapitlet for utgifter og inntekter til og fra Statens petroleumsfond redusert med 14,5 mill. kroner.