Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Riksrevisjonens oppgaver

     Riksrevisjonen har 23. februar 1995 lagt fram melding til Stortinget om virksomheten i 1994. Meldingen er trykt i Dok.nr.2 (1994-1995).

       Meldingen redegjør først for Riksrevisjonens lovpålagte oppgaver, jf. Grunnloven § 75 bokstav k, lov om statens revisjonsvesen og Stortingets instrukser for Riksrevisjonen. Riksrevisjonen har som Stortingets kontrollorgan en uavhengig stilling i forhold til forvaltningen, hvor hovedoppgavene skal være:

- revidere statsregnskapet
- revidere og desidere regnskapene fra den underordnede forvaltning
- revidere stiftelser
- føre kontroll med tilskudd, offentlige fond m.v.
- føre kontroll med statsrådens myndighetsutøvelse vedrørende forvaltningen av statens eierinteresser i statsbedrifter, aksjeselskaper, statsbanker, enkelte organer m.v. organisert ved særskilt lov og enkelte stiftelser
- kontrollere at regnskapsføringen er tilfredsstillende
- informere Stortinget om større økonomiske og prinsipielle saker som Riksrevisjonen har behandlet.

       Videre tillegger det Riksrevisjonen å:

- gi forskrifter om den formelle innretning av de underordnede organers regnskaper med bilag og legitimasjoner
- fastsette lengden av regnskapsperiodene
- fastsette fristen for å sende inn regnskaper

       I tillegg til revisjons- og kontrolloppgavene skal Riksrevisjonen veilede og orientere forvaltningen i spørsmål som angår regnskap og økonomi, bl.a. for å medvirke til at regnskapet innrettes på en måte som gir forvaltningen et godt grunnlag for kontroll og styring av virksomheten. Det heter i meldingen at Riksrevisjonens hovedmål er en målrettet og forsvarlig revisjon, slik at det med rimelig grad av sikkerhet kan sies at statens midler blir brukt i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

       Riksrevisjonens revisjonsaktiviteter kan deles inn i:

- konstitusjonell revisjon, hvor målet er å ha fremskaffet det nødvendige grunnlag for Stortinget til å avgjøre om ansvar skal gjøres gjeldende mot regjeringen eller noen statsråd når det gjelder disponering og forvaltning av statens midler og gi Stortinget informasjon om viktige saker som Riksrevisjonen har hatt til behandling
- regnskapsrevisjon, hvor målet er å ha kontrollert om statsforvaltningens regnskaper gir et riktig bilde av den økonomiske virksomhet og ha foretatt en kritisk kontroll av de økonomiske disposisjonene
- forvaltningsrevisjon, hvor målet er å ha gjennomført en systematisk vurdering av bruk og forvaltning av offentlige midler med utgangspunkt i oppgaver, ressursbruk og oppnådde resultater.

       Det heter i meldingen at stedlige kontroller med penger, materiell og andre verdier tillegges stor vekt. Riksrevisjonen bestemmer selv hvordan kontrollen skal utføres og hvilke regnskaper og områder som skal prioriteres. En viktig side av virksomheten er å bidra til at målene for den statlige forvaltning blir nådd med hensiktsmessig bruk av ressurser. Som ledd i dette skal det vurderes hvordan offentlige midler brukes og forvaltes. Det blir i den sammenheng tatt utgangspunkt i forvaltningens oppgaver, ressursbruk og oppnådde resultater - forvaltningsrevisjon.