Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Bakgrunn

    Lønns- og arbeidsvilkårene for leger i Forsvaret i fast stilling med redusert bundet arbeidstid ble fastsatt i 1955, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 14 for 1955 og B.innst.nr.168 Tillegg nr. 2 for samme år. Senere er ordningen utvidet til også å omfatte tannleger, veterinærer og farmasøyter. I korthet går ordningen ut på at et antall yrkestilsatte militære leger, tannleger, farmasøyter og veterinærer lønnes med full lønn og militære tillegg etter sin grad, men med redusert arbeidstid, slik at kaptein/major tilsvarende kapteinløytnant/orlogskaptein i Sjøforsvaret har 18 timers ukentlig arbeidstid og oberstløytnant tilsvarende kommandørkaptein i Sjøforsvaret, har 24 timers arbeidstid pr. uke. Riksrevisjonen konkluderte i 1985, etter flere antegnelser at ordningene ikke lenger var sammenfallende med Forsvarets interesser ut fra følgende argument:

- Lønnsvilkårene for militære leger med redusert bundet arbeidstid lå vesentlig over avlønningen for sammenlignbare sivile deltids legestillinger i staten.