Vedlegg 4: Brev fra utenriksministeren til Stortingets utenrikskomité, datert 5. januar 1995:
Det vises til Utenrikskomiteens brev av 6.12.94 vedrørende ovennevnte sak.
Kontakten og forbindelsene mellom Folkerepublikken Kina og Taiwan er nå økende på en rekke områder, spesielt på det økonomiske. Men utad fremstår forbindelsen fortsatt som uoffisiell.
På det formelle, politiske plan er situasjonen uendret. Beijing anser fortsatt Taiwan som en uatskillelig del av Kina, men går inn for at Taiwan etter en gjenforening skal kunne tilstås en høy grad av autonomi, med sitt eget økonomiske system, egen forvaltning, lovgivning og visse utenrikspolitiske fullmakter, f.eks. rett til å inngå handels- og kulturavtaler med andre land.
På Taiwan er det fortsatt bare deler av opposisjonen som går inn for uavhengighet og for at den taiwanske regjering bare skal representere Taiwan. Regjeringen og det styrende partiet, Kuomintang (KMT), har de siste årene ikke lenger hevdet at Taipei representerer den eneste rettmessige regjering for hele Kina, men betrakter Taiwan og Folkerepublikken som « likeverdige politiske enheter » og opprettholder sitt mål om et demokratisk, gjenforent Kina. Det forventes ingen endring i taiwansk politikk overfor Folkerepublikken i nær fremtid.