Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 5. september d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om de nødvendige lovendringer slik at en forbryter som på samme tid straffes for flere forbrytelser, idømmes straff for hver enkelt av lovbruddene slik at disse straffene blir summert sammen når den samlede straffeutmålingen idømmes. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til straffeloven § 62 som omhandler straffeutmålingen ved felles pådømmelse av flere forbrytelser. I disse tilfellene skal det anvendes en felles frihetsstraff som ikke skal overstige maksimalstraffen for det alvorligste lovbruddet med mer enn det halve.

       Forslagsstiller mener at denne « kvantumsrabattordningen » er grovt urimelig og motvirker straffeutmålingens generalpreventive virkning. Ordningen vil også kunne medføre feilaktige tilståelser og pådømmelser. Det foreslås at forbeholdet om at straffen ikke må overstige den høyeste straff som kan idømmes for noen av de aktuelle lovbruddene med mer enn det halve, tas ut av loven. Samtidig bør dagens maksimumsstraff kunne overskrides. Regjeringen bør vurdere om det likevel bør være en øvre grense for lengden av fellesstraffen.