Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Kommunal- og arbeidsdepartementet, datert 7. desember 1994, til kommunalkomiteen.

Vedr St.prp. nr. 8 (1994-1995), kap 580 bostøtte. Forskyvning av utbetalingstidspunktet for bosttøtte

       Det vises til henvendelse fra stortingsrepresentant Anneliese Dørum om ovennevnte.

       Som en konsekvens av iverksettingen av Husbankens nye edb-system for bostøtte 1. januar 1994 ble de tre årlige utbetalingstidspunktene forskjøvet med omlag en uke, fra slutten av april til begynnelsen av mai, fra slutten av august til begynnelsen av september og fra slutten av desember til begynnelsen av januar.

       Bakgrunnen for denne forskyvningen på vel en uke er for det første at det nye edb-systemet gir mulighet for bedre kontroll av søknaden og bedre begrunnelse for Husbankens vedtak i forhold til forvaltningslovens krav. Samtidig har bostøttesøkeren fått en bedre informasjon om vedtaket og klageadgangen, samt en egen oversikt over bostøtteberegningen med de grunnlagsopplysninger som ligger til grunn for vedtaket. For det andre innebærer den økte mengden av informasjon at Postgiro trenger lengre tid for at søknadene klargjøres for utbetaling. Det har også tidligere vært problemer å få utbetalingene ut i romjula på bakgrunn av press i både Postverket og Postgiro i romjula.

       Alternativet til forskjøvet utbetalingstidspunkt ville være å endre tidspunktet for innlevering av søknader. Dette ble vurdert som en større ulempe for bostøttesøkerne, siden søknadsfristene er godt innarbeidet i kommunene og blant bostøttesøkerne.

       Det var KADs vurdering at forskyvingen i utbetalingstidspunkt var et rent teknisk spørsmål som ikke stilte krav til særskilt stortingsbehandling. KAD la særlig vekt på at endringen ikke ville få andre praktiske konsekvenser for den enkelte bostøttemottaker utover at utbetalingen kommer en uke seinere enn før, samtidig som søkeren ville få bedre informasjon om vedtaket.

       Det må understrekes at bostøttemottakerne har fått god informasjon om endringen i utbetalingstidspunkt, både i Husbankens annonse om bostøtten i dagspressen, gjennom kommunene og gjennom brev til de som var bostøttemottakere 3. termin 1993. Det har derfor ikke kommet noen reaksjoner på forskyvningen av utbetalingstidspunktet for de to første bostøtteterminene i år, fra slutten av april til begynnelsen av mai, og fra slutten av august til begynnelsen av september.