Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om regjeringsprotokollene for tidsrommet 1. juli 1993 - 30. juni 1994.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 45 (1994-1995)
  • Dato: 11.11.1994
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 1

Innhold

  Det har ikke vært dissenser i Regjeringen i dette tidsrommet.

       Komiteen viser til at kontroll- og konstitusjonskomiteen tidligere har hatt til behandling Regjeringens utnevnelse av ny sentralbanksjef, jf. Innst.S.nr.136 (1993-1994) og Regjeringens utnevnelse av direktør for nytt Rikshospital, jf. Innst.S.nr.3 (1994-1995).

   Komiteen viser til Innst.S.nr.107 (1993-1994), hvor komiteen har tatt til behandling og kommentert spørsmål knyttet til Regjeringens utøvelse av benådningsretten for perioden 1. juli 1992 - 30. juni 1993. Justisdepartementet har i brev 5. oktober 1994 gitt Stortinget følgende opplysninger om benådningssaker som er behandlet i tidsrommet 1. juli 1993-30. juni 1994:

       « Vedr. straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 1993/94 i statsråd innvilget 224 søknader om benådning med slik avgjørelse:

A. Frihetsstraff:
Hel eller delvis ettergivelse 2
Ubetinget fengselsstraff omgjort til
    betinget fengselsstraff 153
Benådet til løslatelse p.p. 13
Fengselsstraff omgjort til betinget
    fengselsstraff pluss ubetinget bot 20

188

B. Bøter:
Hel eller delvis ettergivelse eller betinget ettergivelse 36

224

       I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet etter Grunnloven § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 622 søknader om benådning slik:

A. Frihetsstraff 485  
B. Bøter 137  

622 »

       Komiteen har ingen merknader.

     Komiteen viser til statsrådsak nr. 1278 og statsrådsak nr. 1577, som begge omhandler klage på avslag om dokumentinnsyn. Bakgrunnen for førstnevnte sak var en forespørsel fra Natur og Ungdom om å få tilsendt dokumenter utarbeidet av Fiskeridepartementet, Miljøverndepartementet og underliggende instanser vedrørende utlysning og tildeling av blokker i 14. konsesjonsrunde. Nærings- og energidepartementet avslo begjæringen om innsyn under henvisning til offentlighetsloven § 5, som gir hjemmel for å unnta dokumenter for et organs interne saksforberedelse som er utarbeidet av et departement til bruk i et annet departement. Bakgrunnen for statsrådsak nr. 1577 var en klage fra Bellona over avslag på offentliggjøring av Miljøverndepartementets underliggende instansers merknader i forbindelse med utlysning og tildeling av utvinningstillatelser i 14. konsesjonsrunde.

       Begge disse klagene ble avslått i statsråd bl.a. under henvisning til at det ikke er ønskelig å gjøre fagdepartementenes vurderinger og konklusjoner kjent for publikum, idet de sammenholdt med det endelige tildelingsresultat kan gi informasjon om Nærings- og energidepartementets interne vurderinger. Det heter videre at det ikke er ønskelig at disse vurderingene offentliggjøres og således kan bli gjenstand for offentlig debatt midt inne i en saksbehandlingsprosess; det heter i den forbindelse at dette kan skade samfunnsmessige interesser ved at viktige oljepolitiske vurderinger kan bli tilsidesatt, i tillegg til at det blir vist til at en offentliggjøring av Miljøverndepartementets merknader ikke vil gi et helhetlig bilde av saken.

       Komiteen vil bemerke at fiskeri- og miljøinteresser er av stor betydning ved blokktildelinger på norsk sokkel, dette både for vurderingen av eventuelle utvinningstillatelser og for den offentlige debatt rundt spørsmålet om nye boretillatelser. Komiteen registrerer den begrunnelse som er gitt for å nekte dokumentinnsyn og tar dette til etterretning. Komiteen finner likevel at de foran nevnte hensyn tilsier at departementet i størst mulig utstrekning praktiserer mer offentlighet også i denne type saker.

       Komiteen viser til statsrådsak nr. 1173 som omhandler klage på avslag om innsyn i brev av 17. mai 1993 fra president Jacques Delors til statsministeren.

       Komiteen tar til etterretning at Regjeringen på det daværende tidspunkt, og mens forhandlingene pågikk, fant det riktig å unnta brevet fra offentlighet. Etter at forhandlingene er avsluttet kan komiteen ut fra innholdet i brevet ikke se behovet for å opprettholde unntaket fra offentlighet.

       Komiteen er for øvrig av den oppfatning at det er nødvendig å praktisere større offentlighet i EU-sakene.

  Komiteen er av den oppfatning at arbeids- og papirmengden blir for stor til å utøve den nødvendige kontroll når regjeringsprotokollene er til behandling i Stortinget bare en gang pr. år. Komiteen ber derfor om at Regjeringen oversender protokollene hvert halvår.

   Komiteen anbefaler Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

       Regjeringsprotokollene for tidsrommet 1. juli 1993-30. juni 1994 vedkommende:

a. Statsministerens kontor
b. Administrasjonsdepartementet
c. Barne- og familiedepartementet
d. Finans- og tolldepartementet
e. Fiskeridepartementet
f. Forsvarsdepartementet
g. Justis- og politidepartementet
h. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
i. Kommunal- og arbeidsdepartementet
j. Kulturdepartementet
k. Landbruksdepartementet
l. Miljøverndepartementet
m. Nærings- og energidepartementet
n. Samferdselsdepartementet
o. Sosialdepartementet
p. Utenriksdepartementet

       - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 11. november 1994.

  Petter Thomassen,
  leder og ordf. for a.
        
Dag Jostein Fjærvoll, Edvard Grimstad, Carl I Hagen,
ordf. for h. og j. ordf. for b. og c. ordf. for g.
        
Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Børre Rognlien,
ordf. for m. ordf. for n. og o. ordfører for i. og l.
        
Tom Thoresen, Marit Tingelstad, Rita Tveiten,
nestleder og ordf. for d. ordf. for p. ordf. for f.
        
     Kjellbjørg Lunde,
     sekretær og ordf. for e. og k.