Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1: Instruks for fellesstyret for nytt Rikshospital. (Rikshospitalet, Statens senter for ortopedi og Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus.)

  Vedtatt ved kgl.res nr. 36 av 7. januar 1994.

§ 1 Fellesstyrets overordnede mål.

       Fellesstyret er øverste styringsorgan under Sosial- og helsedepartementet for nytt rikshospital og skal utøve ansvar og myndighet i samsvar med fullmakter gitt av departementet.

       Fellesstyret har ansvar å utvikle den overordnede strategi for virksomheten ved nytt rikshospital og for den daglige driften. Det skal utrede planer for drift og fatte virksomhetsmessige avgjørelser. Fellesstyret skal tilpasse fellesfunksjoner, råd og utvalg til en organisasjon.

§ 2 Oppnevning av fellesstyret.

       Fellesstyret skal bestå av 10 medlemmer.

       Fellesstyret oppnevnes av Kongen for en periode på 2 år. Ved første oppnevning av styret, oppnevnes leder og 4 medlemmer for 2 år. De 5 andre oppnevnes for 1 år.

       Tre medlemmer oppnevnes etter forslag fra de ansattes organisasjoner.

       Ett medlem oppnevnes fra Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

       Kongen utpeker leder og nestleder.

       Medlemmene kan gjøre tjeneste til ny oppnevning har funnet sted selv om funksjonstiden er utløpt.

§ 3 Fellesstyrets oppgaver.

       Fellesstyret er ansvarlig for at virksomheten blir drevet i samsvar med gjeldende lover, forskrifter, vedtatte planer og overordnede helsepolitiske mål. Virksomheten skal styres ut fra en helhetlig vurdering av tjenestenes volum og kvalitet, økonomisk og personellmessig hensyn. Fellesstyret skal påse at virksomheten har en hensiktsmessig organisasjonsstruktur for oppgaveløsning og måloppnåelse.

Strategi og drift

       Fellesstyret skal påse at det utvikles langsiktige strategier og planer for driften med utgangspunkt i overordnede helsepolitiske retningslinjer, resultatkrav og gitte ressursrammer.

       Fellesstyret skal ta initiativ til at det ut fra virksomhetens langsiktige strategi hvert år utarbeides en virksomhetsplan hvor det redegjøres for hva virksomheten skal oppnå kommende år i form av resultatmål.

       Fellesstyret skal sørge for at det hvert år blir utarbeidet forslag til årsbudsjett, driftsmål og resultatkrav for virksomheten. Det skal behandle budsjettforslaget og sørge for prioritering av forslagene i overensstemmelse med planer og retningslinjer for drift og utbygging av virksomheten.

       Fellesstyret skal sørge for at vedtatt budsjett holdes og at resultatkrav innfris.

       Fellesstyret skal disponere legater, fonds og gaver fra frivillige bidragsytere i samsvar med giverens forutsetninger.

       I beslutninger som antas å være av vesentlig betydning for virksomhetens formål eller som i vesentlig grad vil endre dens karakter, skal fellesstyret før det fatter vedtak, legge saken skriftlig fram for departementet.

       Fellesstyret skal informere departementet regelmessig om oppnådde driftsmål og avgi årsmelding med redegjørelse for resultatene av virksomheten, herunder sørge for at det settes opp regnskap.

Personalområdet

       Fellesstyret skal innenfor rammen av statens personalpolitiske retningslinjer, lover og forskrifter, ha det overordnede personalansvar.

       Det skal sørge for at personalsituasjonen og arbeidsordninger blir løpende vurdert med sikte på hensiktsmessig bemanning og effektiv utnyttelse. Fellesstyret skal behandle saker vedr. lønns- og arbeidsvilkår for personalet i overensstemmelse med de bestemmelser som gjelder for statens embets- og tjenestemenn.

       Sosial- og helsedepartementet tilsetter direktør etter uttalelse fra fellesstyret. Fellesstyret fastsetter tilsettingsinstans for øvrige stillinger.

§ 4 Delegasjon.

       Fellesstyret kan gi styreleder og direktør for fellesadministrasjonen fullmakt til å avgjøre saker som ellers er lagt til styret.

§ 5 Fellesstyrets arbeidsform.

       Fellesstyret bør holde møte minst en gang i måneden og ellers dersom lederen, to medlemmer eller departementet krever det. Det er beslutningsdyktig når minst 6 medlemmer er tilstede. Beslutning treffes ved simpelt flertall. Ved stemmelikhet gjør lederens stemme utslaget.

       Direktør for fellesadministrasjonen eller den han bemyndiger skal delta i styremøtene med talerett.

       Sosial- og helsedepartementet kan etter samråd med styreleder møte som observatør i særskilte saker.

       Dagsorden og saksdokumenter skal som hovedregel sendes medlemmene i rimelig tid før møtene.

       Medlemmene skal gjøre seg kjent med bestemmelsene om taushetsplikt og undertegne taushetserklæring i styreprotokollen, jf. sykehuslovens § 16. Dokumenter som inneholder opplysninger undergitt lovbestemt taushetsplikt skal de enkelte medlemmer ikke oppbevare.

§ 6 Godtgjørelse.

       Sosial- og helsedepartementet fastsetter godtgjørelse for fellesstyrets medlemmer.

§ 7 Endringer i instruksen.

       Sosial- og helsedepartementet kan endre denne instruks. Forslag til endringer forelegges det sittende styret før de vedtas.

§ 8 Ikrafttreden.

       Denne instruks trer i kraft 7. januar 1994.